Wetenschap

Extreem zeldzaam element gedraagt zich alsof het uit een ander universum komt. Dit onderzoek ontrafelt mysteries

Help anderen door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderaan het periodiek systeem bevinden zich enkele superzware radioactieve elementen die zo zeldzaam zijn dat ze niet in de natuur kunnen worden gevonden.

Eén van deze elementen is berkelium, vernoemd naar wetenschappers van de Universiteit van Californië – Berkeley.

Er is maar heel weinig bekend over dit element. In 1967 werd slechts een gram hiervan geproduceerd in een Amerikaans laboratorium.

Herzien

Baanbrekend nieuw onderzoek begint de mysteries rond dit metaal nu te ontrafelen. De elektronen in berkelium blijken zich op een hele vreemde manier te gedragen en lijken de regels van de kwantummechanica aan hun laars te lappen.

Hoe meer we leren over dit element, hoe meer we algemeen aanvaarde theorieën zullen moeten herzien.

“Het is alsof je in een ander universum zit omdat je scheikundige processen ziet die je niet ziet in alledaagse elementen,” zei Thomas Albrecht-Schmitt van de Florida State University.

Anders

De elektronen in berkelium schikken zich bijvoorbeeld anders rond hun atomen dan de elektronen in andere elementen. Ze staan ook niet allemaal in dezelfde richting.

Het komt er in feite op neer dat de regels van de kwantummechanica niet langer van toepassing zijn.

Onderzoekers hebben waargenomen dat de elektronen in berkelium zwaarder worden als ze met extreem hoge snelheden rond de atomen beginnen te bewegen.

Vreemd

Deze waarneming sluit beter aan op Einsteins relativiteitstheorie. En dat is vreemd, aangezien Einsteins theorie normaal gesproken alleen van toepassing is op grootschalige processen in het heelal.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of the American Chemical Society.

[MNN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rikk
Rikk
4 jaren geleden

Dan moet je eens kijken naar het nieuwe kabinet. Dat zijn ook extreem zeldzame elementen uit een ander universum en die gaan ook nog eens ons land besturen de komende tijd.

Houd je hart maar vast. Belastingen gaan weer omhoog en dan komt er een fooi terug als je “heel hard werkt”, Slavenvolk Nederland.

Johan Alphons
Johan Alphons
4 jaren geleden

Altijd weer die Einstein hé!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x