Homepagina » Wetenschap » Extreem zeldzaam element gedraagt zich alsof het uit een ander universum komt. Dit onderzoek ontrafelt mysteries
Extreem zeldzaam element gedraagt zich alsof het uit een ander universum komt. Dit onderzoek ontrafelt mysteries

Extreem zeldzaam element gedraagt zich alsof het uit een ander universum komt. Dit onderzoek ontrafelt mysteries

Onderaan het periodiek systeem bevinden zich enkele superzware radioactieve elementen die zo zeldzaam zijn dat ze niet in de natuur kunnen worden gevonden.

Eén van deze elementen is berkelium, vernoemd naar wetenschappers van de Universiteit van Californië – Berkeley.

Er is maar heel weinig bekend over dit element. In 1967 werd slechts een gram hiervan geproduceerd in een Amerikaans laboratorium.

Herzien

Baanbrekend nieuw onderzoek begint de mysteries rond dit metaal nu te ontrafelen. De elektronen in berkelium blijken zich op een hele vreemde manier te gedragen en lijken de regels van de kwantummechanica aan hun laars te lappen.

Hoe meer we leren over dit element, hoe meer we algemeen aanvaarde theorieën zullen moeten herzien.

“Het is alsof je in een ander universum zit omdat je scheikundige processen ziet die je niet ziet in alledaagse elementen,” zei Thomas Albrecht-Schmitt van de Florida State University.

Anders

De elektronen in berkelium schikken zich bijvoorbeeld anders rond hun atomen dan de elektronen in andere elementen. Ze staan ook niet allemaal in dezelfde richting.

Het komt er in feite op neer dat de regels van de kwantummechanica niet langer van toepassing zijn.

Onderzoekers hebben waargenomen dat de elektronen in berkelium zwaarder worden als ze met extreem hoge snelheden rond de atomen beginnen te bewegen.

Vreemd

Deze waarneming sluit beter aan op Einsteins relativiteitstheorie. En dat is vreemd, aangezien Einsteins theorie normaal gesproken alleen van toepassing is op grootschalige processen in het heelal.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of the American Chemical Society.

[MNN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

  1. Dan moet je eens kijken naar het nieuwe kabinet. Dat zijn ook extreem zeldzame elementen uit een ander universum en die gaan ook nog eens ons land besturen de komende tijd.

    Houd je hart maar vast. Belastingen gaan weer omhoog en dan komt er een fooi terug als je “heel hard werkt”, Slavenvolk Nederland.

    54 likes
  2. Altijd weer die Einstein hé!

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

Wetenschappers ontdekken dat het hart en brein reageren op toekomstige gebeurtenissen, voordat ze plaatsvinden. Zo werkt het

Wetenschappers ontdekken dat het hart en brein reageren op toekomstige gebeurtenissen, voordat ze plaatsvinden. Zo werkt het

Ons onderbewustzijn ‘ziet’ bepaalde gebeurtenissen één tot ...