Homepagina » Het Complot » Ontwaakt de jeugd uit de Matrix? Leraren klagen over discussies in het klaslokaal over complottheorieën
Ontwaakt de jeugd uit de Matrix? Leraren klagen over discussies in het klaslokaal over complottheorieën

Ontwaakt de jeugd uit de Matrix? Leraren klagen over discussies in het klaslokaal over complottheorieën

Hanina Ajarai van het dagblad Zaman Vandaag schrijft dat leraren klagen dat met name islamitische kinderen in de ban zijn van complottheorieën, waar ze over lezen op internet. De krant spreekt van ‘radicaal denken bij moslimleerlingen’. Eerder stelde EenVandaag al dat complottheorieën ‘een steeds groter probleem zijn in de klas’. Een voorbeeld van zo’n theorie is dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in werkelijkheid een agent van de Mossad is.

Laten we gelijk maar beginnen met het voorbeeld. De krant schrijft dat je via verschillende websites, die naar elkaar linken, op een zeer uitgebreid betoog stuit over IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die in werkelijkheid een Mossad-agent zou zijn, genaamd Simon Elliot. “IS blijkt een zionistisch complot en de dure Rolex van Baghdadi speelt een cruciale rol in de bewijsvoering. Bovendien, waarom anders heeft IS tot op heden geen enkele poging gedaan Israël aan te vallen?”

Fictief persoon

Is het vreemd dat leerlingen vraagtekens zetten bij de mediaberichten over de IS-leider? Nee. In 2007 publiceerde de gerenommeerde krant The New York Times namelijk een artikel over de toenmalige leider van Islamitische Staat Abdullah Rashid al-Baghdadi. Volgens het Amerikaanse leger heeft die persoon nooit bestaan. Generaal Kevin Bergner, destijds de hoogste woordvoerder van het Amerikaanse leger, zei dat al-Baghdadi een fictief persoon was. De boodschappen werden ingesproken door een acteur, aldus de generaal. Nep dus. Eén grote show. Moeten we mediaberichten over Abu Bakr al-Baghdadi voor zoete koek slikken? Nee.

Het vertrouwen in de media blijft dalen en ook de oplages van de dagbladen blijven dalen. Steeds meer mensen gaan op internet op zoek naar informatie. Vooral informatie over samenzweringstheorieën is erg populair. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat één op de vijf Nederlanders gelooft in een geheime wereldregering (Nieuwe Wereldorde), in de Illuminati of in de theorie dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen op de Twin Towers zat. Dat bepaalde websites die deze informatie verspreiden steeds populairder worden, is het establishment ongetwijfeld een doorn in het oog.

De Britse denktank Demos wijt het ‘probleem’ van de populariteit van samenzweringstheorieën onder schoolkinderen aan een gebrek aan digitale vaardigheden. De denktank voegde toe dat bijna de helft van de Britse leraren wel eens geconfronteerd wordt met ‘misinformatie en complotdenken’ in het klaslokaal, soms ook in de werken die de leerlingen inleveren. Eén op de vijf leraren heeft maandelijks discussies in de klas over complottheorieën. Ik zal aan de hand van enkele voorbeelden, ondersteund door wetenschappelijke studies, laten zien dat hier niet per definitie sprake is van misinformatie en complotdenken. Leerlingen zijn kritisch en gaan zelf op onderzoek uit. Ze komen er al snel achter dat veel dingen bewust niet worden verteld op school. Dat is althans een argument dat ik vaak hoor. Je leert bijvoorbeeld veel over historische gebeurtenissen, maar niets over de manier waarop geld wordt gecreëerd.

Opvallend veel

Uit groot internationaal onderzoek uit 2013 komt naar voren dat slechts vier procent van de Nederlandse leerlingen informatie op internet effectief kan vergaren en gebruiken. Op zich is dit een nietszeggend onderzoek. Als ik zou onderzoeken hoeveel procent van de Nederlandse media en leraren thuis is in de wetenschappelijke literatuur rond complottheorieën, zou ik denk ik op hetzelfde percentage uitkomen, waarschijnlijk nog wel lager.

Waarom worden alternatieve nieuwssites aangevallen door de gevestigde media? Waarom moeten discussies over complottheorieën op school de kop in worden gedrukt? Waarom geen open discussie? Waarom worden websites die kritische vragen stellen en daarbij wetenschappelijke bronnen aandragen ‘nepnieuwssites’ genoemd en leerlingen die kritische vragen stellen ‘radicale denkers die informatievaardigheden missen’?

Maar goed, we dwalen af. RTL Nieuws meldde pas geleden dat basisscholen niet goed kunnen omgaan met moslimleerlingen die er ‘radicale ideeën’ op na houden. Journalist Margalith Kleijwegt publiceerde in opdracht van het ministerie van onderwijs en cultuur een rapport waaruit blijkt dat opvallend veel kinderen in verschillende complottheorieën geloven. Ze ontdekte onder andere dat veel ‘zwarte’ leerlingen weigerden de officiële versie over Charlie Hebdo voor waar aan te nemen. Ik ga aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien dat complottheorieën vaak op waarheid berusten en geen verzinsels zijn.

De krant noemt in het artikel onder meer de termen Illuminati, Bilderberg, valse vlag-operatie en 9/11 als Amerikaans complot om op een legitieme manier olieland Irak binnen te vallen. Daar haken we nu verder op in.

Geen democratie, maar een oligarchie

Twee politicologen hebben in 2014 bewezen dat de gewone burger nauwelijks invloed heeft op politieke beslissingen. Wie geld en macht heeft, beslist. Martin Gilens van de gerenommeerde Princeton University en Benjamin I. Page van de Northwestern University bestudeerden 1779 beleidskwesties uit de periode 1981-2002 en vrijwel alle kwesties werden in het voordeel van rijke Amerikanen en lobbygroepen van het bedrijfsleven beslist.

De belangen van mensen met lage inkomens werden genegeerd. Rijken zijn goed vertegenwoordigd in de politiek en armen niet. Daarmee is de VS veranderd van een democratie in een oligarchie, concluderen de wetenschappers.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite is in de VS die aan de touwtjes trekt en bepaalt wat er gebeurt. Dat is geen complottheorie. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat het land geen democratie is, maar een oligarchie.

Valse vlag-operatie

Meer voorbeelden. Een wetenschapper van de Universiteit van Ottawa concludeerde na zijn onderzoek dat Oekraïense scherpschutters op het Maidanplein bewust op eigen mensen hebben geschoten om een internationaal conflict uit te lokken.

Volgens Ivan Katchanovski waren de sluipschutters onderdeel van een zogeheten valse vlag-operatie. Ze zouden zijn ingezet om op de demonstranten zelf te schieten met als doel Janoekovitsj de schuld te geven en zijn positie onhoudbaar te maken.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er krachten actief zijn die gebruikmaken van valse vlag-operaties om incidenten uit te lokken en regimeveranderingen door te voeren. Dat moslimleerlingen geloven in valse vlag-operaties is dus helemaal niet zo verwonderlijk.

Elite in Groot-Brittannië

Nog een voorbeeld. Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is. Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.

Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren. Daarnaast is het onderwijsbeleid in Groot-Brittannië sterk gericht op de elite. Tot 1986 vroegen Britse universiteiten geen collegegeld, maar tegenwoordig behoren ze tot de duurste ter wereld.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite aan de macht is in Groot-Brittannië. Dat is geen complottheorie. Dat mensen geloven in een elite die in het geheim een wereldregering vormt is dus helemaal niet zo vreemd.

Meeste oorlogen draaien om olie

Nog één voorbeeld. Wetenschappers hebben voor het eerst krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie. Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen ISIS in het noorden van Irak.

Onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden. De studie is verschenen in het Journal of Conflict Resolution.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat de meeste oorlogen draaien om olie. Dat is geen complottheorie. Het is dus niet vreemd dat mensen denken dat Amerika Irak binnenviel vanwege de olie.

Tot zo ver de voorbeelden. En ja, om deze informatie op te diepen moet je toch iets verder gaan dan verschillende websites die naar elkaar linken bezoeken en Illuminati intikken in de zoekbalk van YouTube.

Ajarai schrijft dat het antwoord op de vraag hoe radicaal denken bij moslimleerlingen tegen te gaan kan liggen in een les digitale vaardigheden. Ik ben het daar niet mee eens. Ik juich de discussies in de klas over complottheorieën toe. Op die manier gaan leraren misschien ook zelf op onderzoek uit of worden ze aan het denken gezet. Verschillende ouders van leerlingen hebben mij inmiddels gevraagd om extra wetenschappelijke informatie waarmee ze naar een leraar willen stappen of zijn gestapt.

[Zaman Vandaag]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Scepticus schreef:

  Complotdenken is een soort psychische ziekte. De werkelijkheid is voor veel mensen te saai, dus bedenkt men allerlei fantastische samenzweringstheorieën, die vaak ook nog eens versterkt worden door televisie (bijv. de X-Files). Er zijn er zoveel, dat puur statistisch bekeken al volstrekt duidelijk is dat het gros totale onzin is, want indien dit niet zo zou zijn, dan zou er veel meer wetenschappelijk bewijs zijn, en dan zou veel meer top secret informatie uitlekken. Neem bijvoorbeeld de veronderstelling dat de aarde is bezocht door buitenaards leven en dat dit door een globale elite wordt verzwegen. Dat is zeer onwaarschijnlijk, omdat overheden niet genoeg controle hebben op de maatschappij om zoiets geheim te houden op nationaal niveau, laat staan op wereldwijd niveau. Komt nog bij dat 7 miljard burgers tegenwoordig zelf bewijs kunnen vergaren met camera’s en telescopen en toch zijn filmpjes van buitenaardse voertuigen nergens te vinden. Wel zijn er initiatieven geweest zoals het Disclosure Project, maar echt indrukwekkend was dat niet. Getuigenverklaringen, zelfs als ze afgelegd zijn door piloten en astronauten, is natuurlijk geen sluitend wetenschappelijk bewijs. Ook hoogopgeleide mensen verklaren soms de meest absurde dingen, zoals het zien van engelen, demonen, geesten, kabouters, trollen of elven. Een mogelijke verklaring daarvoor is waanzin, drugsgebruik of aandachtstrekkerij. Of deze mensen hebben zich gewoon vergist, dat kan ook.

  13 likes
  • Arwijn schreef:

   Nee, double think, double speak en machtsaanbidding zijn de psychische ziekte, niet interesse in de natuurlijke handelingen van mensen. Nu het cultureel is aangeslagen, probeert de establishment zoveel mogelijk water bij de wijn te gooien door door te drijven dat complot theorieën gelijk staat aan stompzinnige fantasietjes… door extra veel domme fantasietjes ertussen te gooien. Helaas heeft de 15 jaar training ervoor gezorgd dat de meeste mensen letterlijk onmiddellijk door de nep conspiracies heen zien, en hier zo sterk bezig zijn om alles te ontkrachten, dat zelfs dingen die echt zijn ontkent neigen worden, zelfs als hier niet een duidelijke aanleiding voor is.

   Dus om mijn reactie af te ronden: Complot denken is geen psychische ziekte, maar overdadig sceptisch gedrag en realiteitsontkenning!

   7 likes
   • faith schreef:

    Voorlopig zijn de Verenigde Staten van Amerika van de 239 jaar dat ze officieel bestaan al 222 jaar in oorlog, waarvan er nog nooit een op hun eigen grondgebied plaatsgevonden heeft.
    Ra ra hoe kan dat.

    12 likes
   • an argie schreef:

    Nou dan vertrouw jij Rutte zeker die nog steeds de onderste steen boven moet krijgen omtrent de MH17. Hij heeft nota bene een geheimhoudingsplicht ondertekend.

    Een andere dooddoener is dat “de staatsveiligheid” weer eens in het geding is.

    Blijf lekker slapen en het journul kijken, maar wanneer je hele hebben en houden vandaag of morgen wordt afgepakt ga dan niet zeggen dat je het niet kon weten.

    Complotdenkers dragen aluhoedjes, toch? Die zijn niet normaal.
    Ooit gehoord van de VRIL en de Haunebu projecten? Ooit gehoord van Solar Warden? Ooit gehoord van de U.S.S.S. Lemay of de U.S.S.S Hillenkoetter? Ooit gehoord van Gary McKinnon?
    Nee? Jammer!

    3 likes
    • Arwijn schreef:

     Excuse me? Waar heb je het allemaal over? Door te ontkennen dat Conspiracy Denken een mentale aandoening is verklaar ik niet automatisch dat alle complot ideeen die bedacht worden ook allemaal waar zijn! Alsjeblieft zeg…

     2 likes
     • faith schreef:

      De nieuwste conspiracy: Henry Kissinger is dood en de Federal Reserve is door zijn geld heen, het is niet goud gedekt dus nu niets meer waard.
      En wie zijn er financieel wel niet afhankelijk van?
      Als dit waar is is dit gigantisch! maar we gaan er vooralsnog van uit dat het alu hoedjes babbel is.

      https://www.youtube.com/watch?v=1EAyHsnoQnE

      0 likes
  • Ph schreef:

   Wat ben jij naief, werk je in opdracht van de elite misschien??? (zaai haat, tweedracht en heers)

   Moynihan Commission on Government Secrecy

   https://en.wikipedia.org/wiki/Moynihan_Commission_on_Government_Secrecy

   Freedom of Information Act (United States)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_Information_Act_(United_States)

   Former Secrets – Documents Released Under FOIA

   https://epic.org/open_gov/foia/secrets.html

   http://www.foia.cia.gov/

   https://vault.fbi.gov/

   https://wikileaks.org/

   CIA releases secret files of ‘flying saucer’ UFO sightings – including over UK

   http://www.independent.co.uk/news/science/cia-secret-classified-files-flying-saucer-ufo-sightings-over-britain-uk-conspiracy-a6837281.html

   https://www.cia.gov/news-information/blog/2016/take-a-peek-into-our-x-files.html

   Top 10 Declassified Documents That Rocked the World

   http://www.enkivillage.com/declassified-documents.html

   Top 5 Formerly Top Secret Documents

   https://today.duke.edu/2012/03/classified

   23 likes
  • mario schreef:

   heb je zelf aan de pillen gezeten of zo?

   5 likes
   • Pjoter schreef:

    @Mario, hé you are Awake.

    Dankzij die jeugd. ben ik Moslim af. Bedankt jeugd, bedankt, ga zo door op vredelievende wijze, ik ben trots op jullie

    Pjoter.

    6 likes
  • Celestrian schreef:

   @scepticus
   Mensen zoals jij houden deze nachtmerrie in stand
   Open je ogen

   10 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    als je je ogen opent, wil niet zeggen dat je dan wakker bent…heb zelfs doden met open ogen gezien hihihi ….en zelfs die worden nog belazert…..Maar zand erover

    1 likes
  • WouterV schreef:

   Beste scepticus, vergeet niet dat heel veel theorien die vroeger golden als zogenaamde complottheorien(kregen toen niet die naam, omdat die naam toen nog niet bestond) nu als een algemeen aanvaarde waarheid wordt gezien, zie de evolutietheorie. Ben je niet religieus dan is elke religie in feite een complottheorie. Maar ja jij bent dus tegen complottheorien, en dat mag. Wat zou het saai geweest zijn vroeger bij jou thuis aan tafel, jij zal dus alles wat je ouders jou vertelde als waarheid hebben aangenomen. Want hun mening was heersend en als jij een afwijkende mening ergens over zou hebben gehad dan zou jij daar geen aandacht aan hebben gegeven want dan zou dat dus een complottheorie zijn geweest. en ja je wilt jezelf niet bestempelen als psychisch gestoord. Ik heb zelf een beetje medelijden met je dat je je nooit hebt onttrokken aan de mening van je ouders.

   8 likes
  • wolfje schreef:

   @ scepticus: getuigenverklaringen van piloten vormen geen sluitend bewijs. daar heb je voor 100% gelijk in. heb nog nooit een piloot lacherig gehoord over het onderwerp ufo’s. ik neem aan dat dat je daar naar verwijst in je commentaar

   3 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    een U.F.O. is iets dat vliegt en dat je niet (her)kent en hoeft dus niet “buitenaards” te zijn…als je weet wat het is (al zou het buitenaards zijn) is het geen U.F.O. meer…het ISS is buitenaards hihii

    3 likes
  • Emile schreef:

   Ben het gedeeltelijk met je eens, complot denken kan een mens laten doordraaien.
   Je moet door al die verhalen wel helder blijven denken, heb zelf al honderden maffe verhalen gelezen in de afgelopen 20 jaar.
   Heb zelf een ronde grijze schijf 20 meter boven mn hoofd gezien toen ik 12 jaar oud was op klaarlichte dag, ik kan tot op de dag van vandaag niet zeggen of het buitenaards was of niet, heb het object ook nooit meer gezien op 1 van de honderden foto’s die ik heb gezien op het internet, maar ik weet wat ik gezien heb, ik zat niet onder de verdovende/hallucinerende middelen, ik was 12 !! , het enige wat ik kan beamen is dat een ronde schijf kan vliegen zonder vleugels of conventionele voorstuwingstechniek want ik hoorde alleen de wind op de romp en daarom keek ik omhoog.
   Het kan me niet schelen wat anderen zeggen, het is mogelijk dat een ronde schijf kan vliegen.
   Door de jaren heen realiseer ik me dat ik iets unieks heb meegemaakt want het enige wat ik zie op internet zie zijn lampjes in de lucht, CGI of nog slechter.
   Ik vertel het verhaal altijd zonder schaamte want het interesseert me niet wat een ander ervan denkt.
   Ik ben niet gek, ben nooit opgesloten geweest, verdien mn geld en ben behoorlijk nuchter maar door die ervaring 27 jaar geleden ben ik anders naar de wereld gaan kijken, ik kon simpelweg niet anders.
   Wat ik zelf erg vreemd vind is dat mensen die zelf nooit zo’n ervaring hebben gehad toch stellig er van overtuigd zijn dat UFO’s moeten bestaan want op Youtube zeggen ze dat of laten ze het zien, ik verbaas me altijd over het feit dat mensen verwijzen naar websites en filmpjes om anderen te laten zien dat iets echt zo moet zijn gegaan , heel gevaarlijk en ondoordacht, in 99% van de gevallen kennen ze de auteur of producent niet.
   Ik zag laatst een documentaire van James Randi, een scepticus die o.a de krachten van Uri Geller heeft gedebunked en menig mediums die claimen met doden te kunnen praten, hij word door velen gehaat, hij beloofde 1 miljoen dollar voor een medium zich zichzelf wilde laten testen door zijn foundation, en geen enkel medium reageerde erop.
   Een psycholoog zei tegen hem, jij probeert de mensen iets te ontnemen en je geeft ze er niks voor in de plaats en dat is exact hoe het is !! , zoals Fox Mulder in The X-Files altijd zei, I WANT TO BELIEVE, gelet op de vele gelovigen in welk geloof dan ook ter wereld is dat mens eigen denk ik 🙂

   3 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    hoi Emil…die schijf die jij gezien heb kan wel eens de grijs gedraaide LP van E.L.O. van mij geweest zijn ,ben hem al een tijdje kwijt….hihi….Maar ff zonder dollen ….best bizar en ik sta/zit nergens meer raar van op te kijken hier in de droom/illusie..

    1 likes
  • vladi schreef:

   maar goed dat we jou hebben.

   fff

   1 likes
  • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

   binnen de droom/Illusie is “ALLES” mogelijk en “echt” maar niet waar(heid)….

   1 likes
  • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

   als ik zeg “Seeuwwitje en de 7 dwergen….herken je dat, dus bestaat sneeuwwitje en de 7dwergen…al is het maar een boek …als ik zeg de Wereld denk jij heel wat anders als ik dus die wereld van mij bestaat voor jou niet dus “DE WERELD” bestaat niet…zo zijn er talloze die in hun eigen wereldje leven (perceptie…) dit is filosofie’s

   1 likes
  • Richard schreef:

   Wat leeft u in een saaie wereld.

   0 likes
 • koloth schreef:

  De wereld is zo achtelijk dat het gewoon niet waar kan zijn, ik geloof het dan ook niet.
  Maar toch speel ik het spel maar gewoon mee en ben wel benieuwd hoe dit allemaal afloopt.
  Ik denk dat we gewoon in de een of andere video meedraaien en als je dood gaat, dan wordt je pas echt wakker.

  19 likes
  • Peter schreef:

   De docenten zouden ook eens de alternative media moeten gaan bekijken.
   Dit zal Dan ook het kritische denken tussen leerlingen en docent bevorderen.

   15 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    Als een leraar op een school zou zeggen dat b.v. het officiele verhaal 9/11 niet waar kán zijn (o.a. een vliegtuig kán niet 900+ km/u vliegen op 300mtr hoogte) ,kan die gelijk naar huis…een “Leraar” is geïdoctrineerd en MOET jou kind leugens vertellen ,en is dus een liegraar

    13 likes
    • Freek schreef:

     “een vliegtuig kán niet 900+ km/u vliegen op 300mtr hoogte”

     Waarom zou dat niet kunnen? Hier gaat een vliegtuig door de geluidsbarrière (ruim 1200 km/u) op lage hoogte:

     https://www.youtube.com/watch?v=4BOLN2akROk

     9 likes
     • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

      er zijn inderdaad vliegtuigen die sneller vliegen dan mach1 (340mts/sec-1188km/h) …concorde… f16…Maar een 757 haalt dat niet…haalt 930km/h op 10km hoogte daar is de lucht dichtheid 3x minder….daarom klimmen ze naar 10km hoogte …op 300mtr valt een 757 uit elkaar door de lucht weerstand….ga er eens op googelen en zie wat Piloten daar over zeggen …daarom niet

      4 likes
    • Roy schreef:

     Het German Wings vliegtuig boorde zich met 700 km per uur in een berg, is dat dan ook niet mogelijk. Weet jij iemand die het wel eens in de praktijk geprobeerd heeft en zo ja, zijn daar beelden van? Oh ja, 911 natuurlijk..

     4 likes
     • Roy schreef:

      Nog maar eens vragen dan..

      “Weet jij iemand die het wel eens in de praktijk geprobeerd heeft en zo ja, zijn daar beelden van?”

      2 likes
     • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

      het germanwings toestel vloog op 1650mtr hoogte en zal op die hoogte waarschijnlijk ook niet sneller kunnen…en het toestel is ook niet VERDAMPFFFT…zoals die 2 in het WTC…., en 1 in pentagon en ook niet spoorloos verdwenen zoals in Pennsylvania…

      1 likes
     • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

      je zou het eens kunnen vragen aan een Crasstestdummy

      1 likes
     • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

      kwam er gisteren een tegen….Ik zij “wat zie jij er uit joh”….hij zij dat er een berg met 699k/u tegen zijn kin was gevloge ….ech wel…

      0 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    Inderdaad ….Do-cent zijn gaat om euro’s ,niet om “wetenschap” ze hebben verder “geen tijd” om zich in waarheid te verdiepen… Neem nu b.v. Deutsche bank , op 9/11 was een stalen balkje in gevlogen vanuit een van de WTC gebouwen van 250 ton!!! (2,5x zo zwaar als een 757) was er niet doorheen gegaan maar hing half uit de gevel van Deutsche bank ,wat heftig beschadigd was , dat gebouw (Salamon bilding geloof ik) hebben ze gerenoveerd ,maar de constructie rotte “gewoon” verder en hebben ze Deutsche bank afgebroken (meer dan 10 jaar!!! over gedaan) en de constructie-balken zagen eruit of ze 20 jaar in de zee hadden gelegen…dit is maar een voorbeeld van de talloze vreemde dingen van 9/11 …en kunnen niet veroorzaakt zijn door een vliegtuig inslag…. (zie Judy Wood) … er is geen do-cent van welke TU dan ook die daar over (durf) te praten….als ze daar al van op de “Hoogte” zijn

    2 likes
  • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

   hoe het allemaal afloopt….? De mensheid heeft er ongeveer 100.000 jaar over gedaan om 1miljard mensen bij elkaar te krijgen op de wereld….dat punt werd bereikt rond 1900…nu ongeveer 120 jaar later zijn dat er 8X zoveel …de wereld verkeerd in een staat van Terminale kanker …het is minder dan 1 minuut voor 12

   4 likes
  • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

   en als je dan “wakker” wordt ….. is dat wel “echt”….? alles is illusie …en daarbuiten is helemaal NIETS (Waar zou dát dan vandaan moeten komen dan?)

   1 likes
   • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

    De werkelijkheid is een Illusie…Maar wel een hardnekkige……(volgens Einstein…. ,niet de domste in de illusie) …Als je Lucide licht te dromen ,en je zegt in je droom dat je droomt ,is er “NIEMAND” in je droom die dat zal be-amen ,precies zoals in deze Illusie….. alles wat je denkt te lezen, denkt te zien en denkt te ervaren is niet waar….

    2 likes
 • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

  het leven is te belachelijk voor woorden ….uit het absolute Niets en dat het dan DIT IS…..Prop nog een kind op deze grafzooiwereld….god… HAHAHA …..ik zou me doodschamen

  4 likes
 • Richard schreef:

  Ik heb met Marokkanen en Turken gesproken die veel beter op de hoogte zijn dan de meeste Nederlanders die ik om mij heen ken.
  Ik sprak laatst bij de Turkse kapper een paar opgeschoten Marokkanen en was verbaasd te horen hoe goed zij op de hoogte waren omtrent de gebeurtenissen in het Midden Oosten.
  Ik had een heel prettig en onderhoudend gesprek met hen.
  Juist bij mijn medelanders vind ik vaak kortzichtigheid, en heel veel achterdocht en boosheid naar alles wat anders is. En het is triest dat daardoor de echte vijand niet aangewezen wordt.

  22 likes
  • Arwijn schreef:

   De jongere intelligentia is via massale propaganda gemanipuleerd om zich niet voort te planten vanuit een schuld gevoel, terwijl de domsten en meest schaamtelozen hier zich niks van aantrekken. Natuurlijk heeft dit als gevolg dat er voornamelijk debielen overblijven, met daartussen sociapatische paracieten verstopt klaar om van elk aspect van hun kortzichtigheid misbruik te maken.

   1 likes
   • Willie schreef:

    Hoe dom is die “intelligentsia” dan? Ik vind je trouwens wel aanmatigend met “de domsten” “meest schaamtelozen”, dat er “voornamelijk debielen” en “sociale parasieten” -geen paracieten-. En die intellectuelen zijn wel zo sociaal, zitten die niet ook hun eigen werk te creëren en gigantische salarissen te bedingen en te rechtvaardigen met allerlei argumenten? Gaat het zo goed in de wereld door al die gevoelloze zelfingenomen narcistische en/of psychopathische intellectuele bestuurders. Dienaren van zichzelf en hun kluppie?

    3 likes
    • Vajito schreef:

     hahhaa geweldig!!

     idd en dan jezelf af te vragen! Waar doe ik het voor!
     Bijv democratisch stemmen tijdens een reveremdum!

     Leuk hoor dat stemmen!
     Maar uiteindelijk beslissen de alleen heerser dus ik stem alleen nog mijn gitaar!

     Dat krijg ik wel eerlijk geluid! precies wat ik horen wil!
     Ga je landelijk stemmen dan krijg je altijd leugens terug 4 5 jaar later!

     1 likes
  • Eli020 schreef:

   Helemaal eens met Richard, vooral de Islamitische medelanders zijn behoorlijk goed op de hoogte. Soms missen ze nog weleens de nuance en soms is het een gevalletje van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt maar het feit dat ze openstaan voor alternatieve meningen is te prijzen.

   En geef maar extra maatschappijleer en laat bijvoorbeeld over gebeurtenissen van de afgelopen 100 jaar een ander licht schijnen en laat de leerlingen andere invalshoeken benaderen.

   3 likes
 • Rick schreef:

  Islamtische kinderen zijn in de ban van het internet. Maar ondertussen geloven ze zelf in een verzonnen god en zijn profeet…..
  Die islamieten zelf zijn ook gebrainwasht.

  7 likes
  • days of our lives schreef:

   Er is ook geen verschil tussen het geloven in complottheorieën of geloven in een god. Ze zijn beiden gebaseerd op beweringen die op geen enkele wijze overeenkomen met de werkelijkheid.

   6 likes
  • Willie schreef:

   Iedereen is gebrainwasht, iedereen. De een nog sterker dan de ander en het hangt van de aard en bevattings- en incasseringsvermogen af of je je hersenspoeling te niet kan doen, als dat al in zijn totaliteit ogelijk is want het leven is m.i. te kort daarvoor, want e worden ook nog eens opgeslokt in de strijd om het bestaan. Tegen de tij dat we “het licht” gaan zien zijn we meestal aftands.

   0 likes
 • frans schreef:

  koninklijke bloedlijnen zijn toch ook altijd aan de orde van de dag geweest.
  Rijkdom en macht zijn niet erfelijk, er wordt gehuwd en samen gezworen , en gemoord om de rijkdommen binnen een familie te houden.

  15 likes
  • zzzzzzzzzzzzzzz schreef:

   Koninklijk is bullsh*t …het is een “Titel” die criminelen/dieven/moordenaars zichzelf hebben op gespeld …Blauwbloed komt door de DRANK….binnen deze droom/illusie…. ook het zogenaamde koninkrijkgods is bullsh*t en illusie …god KAN niet van je houden…god is alleen en heeft geen vader en/of moeder gehad ,dus ook die liefde niet gekend….. en waarom zou die je dit aandoen uit liefde?….. lijkt mij dan gewoon een sadist , zoals de meeste zo niet alle “koninklijke” , maar “gelukkig” is het allemaal niet waar…(Droom/Illusie)….

   1 likes
 • War on Error schreef:

  scepticus: wat u zegt, bent u zelf.
  Complotten ontekennen getuigt van gebrek aan kennis van de geschiedenis. De Romeinse Keizer Caesar werd door een complot vermoord. Ons Koninkrijk kwam middels complotten tot stand. De invoering van de Euro geschiedde om politieke redenen – anders dan het volk werd voorgehouden. Enzovoorts.
  In iedere politieke partij is er enorm veel gekonkel, zijn er machtspelletjes en intriges. PvdA stort in, VVD staat ook op knappen. GL is een joke.
  Khalif Obama heeft pas een joekel van een villa gekocht – in Dubai. Change, nou dit was dus het plan, en dat is geslaagd: ‘Third Worlding Ameriaca’, 45 milj. werklozen, 1 op 7 aan de voedselbank (food stamps). Het land naar de ‘Filestijnen’, of ‘galamiezen’ zo u wilt.

  Heel de EU wordt dezelfde richting opgestuurd.

  15 likes
 • pee schreef:

  blijkbaar maken onze kinderen de schapen leraren beetje bij beetje wakker , en pikken onze kinderen toch meer van ons op dus misschien wordt dat de generatie die alles duidelijk krijgt

  4 likes
  • Roy schreef:

   De leraren lachen er thuis om en zullen echt niet “wakker” gemaakt worden.. Die kinderen lezen wat, geloven het en schreeuwen het van de daken. Er zullen er weinig zijn die een artikel lezen via de alternatieve media en vervolgens het bericht checken om te kijken of het allemaal wel een beetje klopt en uberhaubt mogelijk is. Dat zie je hier ook al vaak gebeuren. Nu weet ik niet wat hier de gemiddelde leeftijd is, misschien leuk om een keer een poll van te maken.

   Oh ja, geldt natuurlijk ook voor de berichten van de MSM, worden wss ook niet of nauwelijks gechecked, maar laten we eerlijk wezen, de vreemdste verhalen worden verspreid via de alternatieve media.

   3 likes
 • onbekend schreef:

  wie schiep de leegte in het universum voor de Big Bang?

  4 likes
 • Elske schreef:

  Een van de belangrijkste complot theorieen van de twintigste eeuw was de moord op JF Kennedy. Er zijn films over gemaakt. Zeer belangrijke personen voor onze wereld, die waarschijnlijk kritisch waren en vrede wilden, zijn keer op keer weer vermoord. Van Ghandi, tot de Kennedy’s, Marten Luther King tot belangrijke presidenten in Zuid Amerika (CIA?), Faisal bin Abdoel Aziz al-Saoed, Sadat, Indira Ghandi, Begin, etc.. Soms was de dader redelijk duidelijk. Soms was zeer duidelijk dat er andere krachten achter zaten om een land te ontwrichten cq of omdat de president niet de belangen van een aantal bedrijven (vaak defensie gerelateerd) voorop had. De wereld, ook Brussel, wordt geregeerd door de machtigste bedrijven en daarmee rijkste personen van deze wereld. In Brussel zijn >10.000 bedrijfslobbyisten. Willen we weer betrouwbare politiek krijgen dan moeten deze lobbyisten als eerste uit Brussel worden gegooid. Iemand die dicht bij het bedrijfsleven zit cq Brussel weet dat de Mammon regeert. Dit zal met harde hand bestreden moeten worden. Complottheorieen ontstaan voor een groot gedeelte daar waar de overheid ZEER onbetrouwbaar is geworden (en de bevolking ook geen goede scholing of correcte informatie meer krijgt). De overheid is ZEER onbetrouwbaar, want zij wordt geregeerd door een onzichtbare hand. Het is aan de integere en weldenkende mens van Nederland dat de onzichtbare hand radicaal wordt doorgeknipt! Dus geen gescheld meer, maar denken over een nieuwe betrouwbare overheid, waar mens, milieu en welzijn centraal staan en niet de MAMMON! n.b. lees de citaten van Abraham Lincoln; een van de beste presidenten ooit in een moeilijke tijd > ook vermoord!

  4 likes
 • ferrimassi schreef:

  Yep, jodenhaat is weer helemaal terug in de nederland. 85 iq islam + internet is een gevaarlijke combo.

  3 likes
 • BeyazKaranlik schreef:

  Het is wel grappig dat ZAMAN daarmee komt!
  ZAMAN is en propaganda krant van uiterste. Het is in de handen van Gulen beweging. Mister Gulen zit in de VS onder bescherming van CIA. Ze hebben in vele islamitische staten scholen waar ze de slimste kinderen onderbrengen en “kosteloos” educatie aanbieden. Om op die manier de elite van de toekomst van dat land in parlement te loodsen. Vele andere belangerijke posities worden ook door deze personen aangekleed. Dus mister Gulen dus CIA dus VS en de machten boven VS, kunnen op deze manier al die landen uitbuiten en laten doen wat zij willen.

  En het mooiste is, dit is geen komplot theorie…

  3 likes
 • Vajito schreef:

  geloof jij in het rtl nieuws, ahhaha mijn kinderen mogen geen tv kijken want ik geloof in de huidige vieze propaganda!!! soms is er wat leuks te vertellen maar vaak is het elite propaganda. wie betaald anders het eten van vieze leugens. ik walg ervan en ben blij met deze page!

  Ze laten je zelf denken maar dat is nieuws voor niet alles wat je ziet is waarheid. EN school!??? volgens mij in school onderdeel van de huidige propaganda vorm. warom leren we niet allemaal meteen arabisch en engels vanaf dag 1 op school! hahaha

  Leuk hoor duits of frans maar je hebt meer aan chinees of arabisch als het gaat om handel.
  Olie makes de world go round en olie zit in arabishce landen midden oosten etc waarom heeft europa vrijwel geen oorlog behalve “tijdelijke aanvallen” iddd wordt is wakker we hebben geen olie hier dus zitten we voorlopig en waarschinlijk heel lang veilig hier.

  Complot theorie: open your eyes cause it excists.

  1 likes
  • Richard schreef:

   Mijn zoontje kwam laatst thuis en vertelde dat hij koran moest leren!
   Ik heb de school gebeld en hen verteld dat ik dit mijn zoontje verboden heb
   en dat zij zich eens bezig moesten houden met onderwijs! Bijvoorbeeld door de kinderen eens fatsoenlijk Nederlands te leren. Want de kennis van de taal en het taalgebruik van de huidige jeugd is allerbelabberdst. En dat is nog maar één ding.
   Bij het suikerfeest werd er uit de koran gelezen terwijl kerst is vervaagd tot een beetje zang en toneelspel.
   Niet dat ik veel met christelijke tradities heb, maar ik zie dit toch als een zoveelste aanval op onze westerse cultuur.
   Ik neem het mijn moslim medelanders niet kwalijk. Vergis u niet. Zij zijn net zo bang en boos als wij. En worden ook net als ons bedonderd. Al vind ik hun religie, net als alle andere menselijke bedenksels, ronduit verwerpelijk en zwaar tekort schieten op alle fronten. En daarom heb ik eerder medelijden met hen. Net zoals met al die andere dwalende geesten.
   En no ga ik kappen voordat ik begin te zemelen. :0

   2 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Natuurlijk is de alternatieve media niet altijd even gezond en word er teveel gespeculeerd.

  Maar kijk wat er tegenover staat. NOS journaal, RTL nieuws, Telegraaf en etc.

  er is met nieuws geen grijs gebied, het is absolute propaganda die jou precies genoeg verteld voor de gewenste mening.
  Zolang MSM ook weigert de vragen te beantwoorden die mensen stellen, zullen mensen zoals de jeugd op zoek gaan naar andere bronnen. Integer of niet.

  2 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  wilders

  Wilders strijdbaar: ‘Nederland is een corrupt land geworden’

  PVV-voorman Geert Wilders is schuldig bevonden aan ...

  >