Universum

Zeldzame samenstand: Vanaf woensdag vijf planeten samen te zien aan de hemel

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst in 10 jaar is het mogelijk om vijf heldere planeten bij elkaar te zien aan de hemel. Vlak voor zonsopkomst kun je tussen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus een denkbeeldige lijn trekken.

De samenstand, waarin de planeten dicht bij elkaar lijken te staan, is van woensdag 20 januari tot het einde van februari te zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn sinds begin dit jaar al aan de ochtendhemel te zien. Jupiter is de heldere stip in het zuiden, daarnaast staat Mars, gevolgd door Saturnus en Venus, die boven de oostelijke horizon is waar te nemen. Nu ook Mercurius zich bij het viertal voegt is de familie compleet.

Mercurius zal in eerste instantie laag boven de oostelijke horizon te zien zijn. Rond begin februari staat de planeet net onder Venus.

Maan

Er is nog een reden om voor zonsopkomst op te staan. Vanaf eind januari zal de maan langs de afzonderlijke planeten gaan, waardoor ze haast niet te missen zijn.

Op 28 januari staat de maan naast Jupiter, op 1 februari bij Mars, op 4 februari naast Saturnus, op 6 februari naast Venus en op 7 februari vergezelt de maan Mercurius aan de hemel.

Zeldzaam

De samenstand volgt de ecliptica, de schijnbare baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemel. De ecliptica grenst aan het sterrenbeeld Schorpioen, dat makkelijk te herkennen is. Vlak boven Saturnus staat de rode superreus Antares, de helderste ster in het sterrenbeeld.

Het is alweer even geleden dat de vijf planeten samen aan de hemel stonden. Om ze goed te kunnen zien, kun je het beste een plek uitzoeken waar je helemaal van het zuiden naar de oostelijke horizon kunt kijken.

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

heel apart !

Eeelke
Eeelke
8 jaren geleden

Ook op het filmpje is te zien dat het oosten links in het beeld ligt (Het oosten waar de zon ’s morgens opkomt). Ik moet dan naar het zuiden kijken

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Kunnen deze 5 planeten dan ook de planeet Nibiru aankondigen?

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Leidt dit tot bijzondere gebeurtenissen volgens de Astrologie?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x