Archeologie

Vondst stenen werktuigen wijst op mysterieuze menssoort in Indonesië

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit stenen werktuigen blijkt dat het Indonesische eiland Sulawesi 200.000 jaar geleden al werd bewoond. De ontdekking ontkracht de theorie dat het eiland tussen 50.000 en 60.000 jaar geleden voor het eerst werd bereikt door Homo sapiens afkomstig uit Afrika.

De ontdekking wijst erop dat het eiland ver voor de komst van Homo sapiens werd bewoond door een nog onbekende menssoort. Hoofdonderzoeker Gerrit van den Bergh van de Universiteit van Wollongong zei dat de makers mogelijk verwant zijn aan de minimensen die op Flores leefden (Homo floresiensis), een eiland ten zuiden van Sulawesi.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Nog ouder

Van den Bergh stuitte in 2007 op de vindplaats. Tussen 2009 en 2012 verrichte hij met zijn collega’s opgravingen. Er werden in die periode meer dan 200 voorwerpen gevonden. Dr. Bo Li van de Universiteit van Wollongong was in 2011 in staat om te bepalen wanneer de werktuigen voor het laatst waren blootgesteld aan zonlicht.

Op basis van verschillende dateringsmethodes werd vastgesteld dat de stenen gereedschappen minstens 200.000 jaar oud zijn. Er zijn ook voorwerpen gevonden die waarschijnlijk nog ouder zijn.

Dichte begroeiing

Op basis van grotschilderingen hebben archeologen bepaald dat de moderne mens zo’n 40.000 jaar geleden op Sulawesi woonde. Wat er in de tussenliggende periode is gebeurd weet Van den Bergh niet. Door de dichte begroeiing in het gebied is het lastig om fossiele resten van mensen te vinden.

Het onderzoek is verschenen in Nature.

[Discovery]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J@n
J@n
8 jaren geleden

Misschien moeten we eens heel goed gaan nadenken over mogelijke vorige beschavingen. Onze aarde is miljoenen jaren oud. Wat is er pakweg 20 miljoen jaar geleden allemaal gebeurt. Zouden ze van onze huidige cultuur over pakweg 2 miljoenjaar nog wat terug vinden? Ik betwijfel dat.

Droogtrommel
Droogtrommel
8 jaren geleden

Ik heb zo het idee dat die daterings methode niet klopt.

Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
8 jaren geleden

Het probleem is dat wetenschappers doodsbenauwd zijn om dingen te vinden die de evolutietheorie ter discussie kunnen stellen. Daarom wordt alles heletijd aan elkaar geluld. Want stel nou toch eens dat de mens al voor de aap bestond!

frans
frans
8 jaren geleden

Nog een hele hoop theorieën opruimen en dan krijg je zicht op hoe het met de mens in het verleden was.
Nooit zijn wij nl. in rechte lijn afstammelingen van uit de bomen gesprongen apen.!

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x