Wetenschappers concluderen op basis van gegevens die met de Kepler-satelliet van NASA zijn verzameld dat we niet de eerste geavanceerde beschaving in het heelal zijn.
De Amerikaanse radioastronoom Frank Drake stelde in 1961 een wiskundige formule op die een schatting moest maken van het aantal intelligente beschavingen in ons heelal. Wetenschappers van de Universiteit van Rochester hebben deze vergelijking van Drake na 55 jaar geupdate met nieuwe gegevens van de Kepler-satelliet.
Bijzonder klein
De gegevens hebben onder andere betrekking op het aantal exoplaneten in de Melkweg waarop misschien leven kan bestaan. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat de kans bijzonder klein is dat onze beschaving de eerste geavanceerde beschaving van het universum is.
“Kleiner dan één op 10 miljard,” zei hoofdonderzoeker Adam Frank. “En op basis van de gegevens van Kepler kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat onze beschaving niet de eerste is.”
Fermiparadox
Volgens sommige onderzoekers is de formule van Drake wensdenken en is de waarde eigenlijk nihil. “En als er intelligent leven in het heelal is, waarom heeft dat zich dan nog niet kenbaar gemaakt aan ons?” vraagt natuurkundige Enrico Fermi zich af in zijn Fermiparadox.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Astrobiology.
Homeopathie kan moeilijk te behandelen huidaandoening genezen. Kijk hoe het werkt
“Piramide op Mars is bewijs voor buitenaards leven”
Alarmisten zoals Greta Thunberg willen niet dat u dit weet over het aantal klimaatslachtoffers
‘Oversterfte het hoogst in provincies met de hoogste vaccinatiegraad’
Sneeuw legt hoofdstad Kazachstan lam: record van 1964 geëvenaard. Bekijk deze bizarre beelden
Onderaardse steden en Agartha in de holle Aarde
Perschef Witte Huis: ‘Coronavaccins kunnen je doden als je jonger dan 27 bent’
Wetenschappers: “Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt”
Rol van meditatie bij hersenontwikkeling gesteund door wetenschap