Binnenland

Zo vaak vragen ministeries en politie je gegevens op als je kritiek hebt op de overheid: ‘Ronduit schokkend!’

Help door dit artikel met anderen op je socials te delen!

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, presentatrice van het tv-programma Ongehoord Nieuws, wilde weten wat de overheid over haar weet en hoeveel de overheid over haar wil weten.

Ze vroeg het volledige overzicht van over haar gedeelde persoonsgegevens uit het bevolkingsregister op. Sinds 1 maart vorig jaar kan iedereen inzage vragen in deze over hem of haar opgevraagde gegevens door de overheid.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een gemeenteambtenaar liet haar weten ‘een zeer uitgebreid overzicht’ te hebben ontvangen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Het overzicht was zo uitgebreid dat Blommestijn gevraagd werd om naar het gemeentehuis te komen om het overzicht persoonlijk in ontvangst te nemen.

Nog merkwaardiger

Tot haar verbazing waren er een aantal verzoeken ingediend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid. Bij deze verzoeken werden ook gegevens opgevraagd over haar ouders.

Het wordt nog merkwaardiger. Ook de politie en marechaussee bleken zeer in haar geïnteresseerd. Vanaf maart 2022 wordt gemiddeld eens per drie dagen informatie over haar opgevraagd. Vorige week vroeg de politie of marechaussee maar liefst zes keer inzage in haar gegevens. En na een veel gewraakte uitzending van Ongehoord Nieuws maar liefst 21 (!) keer.

Niets minder dan bizar

“Ik vind dit alles niets minder dan bizar,” schrijft Blommestijn in haar zomercolumn voor Ongehoord Nederland. Ze vermoedt dat deze gegevens worden opgevraagd vanwege haar publieke profiel en het (activistische) werk dat ze doet.

“Ongelofelijk. Als je kritiek hebt op de overheid of een onwelgevallig standpunt inneemt, zijn politie en marechaussee kennelijk ineens zeer in jou en in je familie geïnteresseerd.”

Als crimineel behandeld

Als je kritisch bent op de overheid of een politiek incorrect standpunt huldigt, word je als een crimineel behandeld, benadrukt Blommestijn.

“Ronduit schokkend!” schrijft Ongehoord Nederland op X, het voormalige Twitter.

4.9 270 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

108 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dree
Dree
6 maanden geleden

Raisa je bent een held!! Zo ga je ook de geschiedenis in!!!💛💛

jessie nameles
jessie nameles
6 maanden geleden

CONTROLE STAAT PUUR SANG. mao zou trots zijn geweest !!!!!!!!!!

Charlotte
Charlotte
6 maanden geleden

Bizar is het ook, Sovjet Unie 2!!!!! Goed om
te weten.🥺🤦🏻‍♀️🙈

walter
walter
6 maanden geleden

Waarom verbaasd mij dit niet, in een dictatuur wil de overheid alles over onruststokers weten om ze in een later stadium op te pakken en in kampen weg te stoppen.

Back to top button
108
0
We lezen graag je reactie!x