Binnenland

Zomergasten met Abou Jahjah: “Zionisme is verwerpelijke koloniale en racistische ideologie”

Help door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De controversiële Vlaamse columnist en activist Dyab Abou Jahjah was gisteravond te gast in de eerste aflevering van Zomergasten van dit jaar. De komst van Jahjah zorgde vooraf voor de nodige ophef, vooral uit Joodse hoek.

Geruime tijd spraken presentator Thomas Erdbrink en Jahjah over Israël, de Palestijnse kwestie en het zionisme. Met film- en documentairefragmenten wilde hij naar eigen zeggen de gewelddaden van Israël aanklagen. “Mijn probleem is niet de aanwezigheid van Joden. Wel de koloniale ideologie, het zionisme,” zei hij.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De 45-jarige Jahjah groeide op in Libanon tijdens de burgeroorlog en Israëlische bezetting. “Mijn eigen dorp is door Israël kapot gemaakt en wij werden verdreven,” vertelde hij. “Ons dorp weigerde te collaboreren, er werd een kleine slachting aangericht.”

Koloniale propaganda

Er kwam ook een fragment voorbij over het bloedbad in 1982 onder Palestijnse vluchtelingen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Over de betrokkenheid van het Israëlische leger zei Jahjah: “De slachting heeft drie dagen geduurd, het is niet zo dat ze even niet hadden opgelet.”

De oproep van de Israëlische premier Netanyahu na de aanslag op Charlie Hebdo om naar Israël te komen, hekelt Jahjah als koloniale propaganda.

Israël is volgens hem een staat die gebouwd is op zionisme, dat hij een verwerpelijke ‘koloniale en racistische ideologie’ noemt. Hij voegde daaraan toe: “Zionisme is een nuanceringsterm. Het gaat niet over Joden, het gaat niet over religie, het gaat over een ideologie.”

Racistisch, koloniaal project

Jahjah wil pas met zionisten in gesprek als ze erkennen dat de stichting van de staat Israël en de verdrijving van Palestijnen een ‘racistisch, koloniaal project’ waren. Hij lichtte dit standpunt toe aan de hand van wetenschappers Edward Said en Ilan Pappé. “Als Israëliërs afstand nemen van de etnische zuiveringen, dan wil ik met ze praten,” aldus de activist.

Jahjah vindt dat islamofobie ‘antisemitisme 2.0’ is. “Ik link ze aan elkaar omdat het gaat om racisme dat gericht is naar een ander die aanwezig is in Europa, die van elders komt en waar kwaadaardige stereotypering wordt gebruikt om die bevolkingsgroep te zien als bron van alle kwaad,” zei hij.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de uitzending in vijf minuten:

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Typhoon
Typhoon
7 jaren geleden

https://m.youtube.com/watch?v=oHywy_ScjrI

wereldleraar zegt you are WRONG en leert hem een les!

6de gebod zegt: You shall not kill..!

Hij had ook kunnen zwijgen tegen onterecht zoals de rest van de wereld!
Maar nee hij heeft een roeping van de Schepper en protectie!

Perez is de baas van de media die jij leest!

Ruud Steunassen
Ruud Steunassen
7 jaren geleden

Islamofobie is een kulbegrip, de zwakke schakel in Jahjah betoog. Men zet z’n fiets ook niet op slot met een ketting met een zo’n zwakke schakel. Voor de rest klinkt het allemaal wel leuk, betrokken en humaan, maar nee, geef mijn portie maar aan Fikkie.
Met het achterbaks inwisselen van een terechte angst voor een fobie net zoals de gulden achterbaks is ingewisseld voor de euro, komt het er in feite op neer dat wie bang voor spinnen is, een dierenhater is, die het recht om te leven heeft verspeelt. Ik chargeer nu wat. Maar in die richting kan het gaan bewegen. Emotionele chantage, het cultiveren van een overtrokken schuldgevoel.
Het gebruik van zo’n belachelijk begrip als islamofobie geeft ruim baan aan degenen die het vuur van de angst opstoken, om hun onmenselijke plannen ongemerkt door te kunnen voeren.
Islamofobie is een kulbegrip geprojecteerd op luie denkers teneinde die door eveneens geconditioneerde leraren opgeleide luie denkers, die geprogrammeerd zijn om het denken te verruilen voor emotie, te chanteren en daarna volledig te kunnen controleren en onderwerpen.
Een potje janken achter de treurbuis is fijner, makkelijker en voor veel mensen ‘bevrijdender’ dan allerlei zaken uit de realiteit eens rationeel op een rijtje te zetten.

Coeus
Coeus
7 jaren geleden

Fundamentele islam is ook een verwerpelijke koloniale en racistische ideologie.

math
math
7 jaren geleden

Religies zijn besturingsprogramma’s, gebaseerd op dogma’s en indoctrinaties. Bent U al eens een dakloze verwaarloosde Imam, Rabbijn of Pastoor tegengekomen ???

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x