Homepagina » Binnenland » Zomergasten met Abou Jahjah: “Zionisme is verwerpelijke koloniale en racistische ideologie”
Zomergasten met Abou Jahjah: "Zionisme is verwerpelijke koloniale en racistische ideologie"

Zomergasten met Abou Jahjah: “Zionisme is verwerpelijke koloniale en racistische ideologie”

De controversiële Vlaamse columnist en activist Dyab Abou Jahjah was gisteravond te gast in de eerste aflevering van Zomergasten van dit jaar. De komst van Jahjah zorgde vooraf voor de nodige ophef, vooral uit Joodse hoek.

Geruime tijd spraken presentator Thomas Erdbrink en Jahjah over Israël, de Palestijnse kwestie en het zionisme. Met film- en documentairefragmenten wilde hij naar eigen zeggen de gewelddaden van Israël aanklagen. “Mijn probleem is niet de aanwezigheid van Joden. Wel de koloniale ideologie, het zionisme,” zei hij.

De 45-jarige Jahjah groeide op in Libanon tijdens de burgeroorlog en Israëlische bezetting. “Mijn eigen dorp is door Israël kapot gemaakt en wij werden verdreven,” vertelde hij. “Ons dorp weigerde te collaboreren, er werd een kleine slachting aangericht.”

Koloniale propaganda

Er kwam ook een fragment voorbij over het bloedbad in 1982 onder Palestijnse vluchtelingen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Over de betrokkenheid van het Israëlische leger zei Jahjah: “De slachting heeft drie dagen geduurd, het is niet zo dat ze even niet hadden opgelet.”

De oproep van de Israëlische premier Netanyahu na de aanslag op Charlie Hebdo om naar Israël te komen, hekelt Jahjah als koloniale propaganda.

Israël is volgens hem een staat die gebouwd is op zionisme, dat hij een verwerpelijke ‘koloniale en racistische ideologie’ noemt. Hij voegde daaraan toe: “Zionisme is een nuanceringsterm. Het gaat niet over Joden, het gaat niet over religie, het gaat over een ideologie.”

Racistisch, koloniaal project

Jahjah wil pas met zionisten in gesprek als ze erkennen dat de stichting van de staat Israël en de verdrijving van Palestijnen een ‘racistisch, koloniaal project’ waren. Hij lichtte dit standpunt toe aan de hand van wetenschappers Edward Said en Ilan Pappé. “Als Israëliërs afstand nemen van de etnische zuiveringen, dan wil ik met ze praten,” aldus de activist.

Jahjah vindt dat islamofobie ‘antisemitisme 2.0’ is. “Ik link ze aan elkaar omdat het gaat om racisme dat gericht is naar een ander die aanwezig is in Europa, die van elders komt en waar kwaadaardige stereotypering wordt gebruikt om die bevolkingsgroep te zien als bron van alle kwaad,” zei hij.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de uitzending in vijf minuten:

[NRC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ruud Steunassen schreef:

  Islamofobie is een kulbegrip, de zwakke schakel in Jahjah betoog. Men zet z’n fiets ook niet op slot met een ketting met een zo’n zwakke schakel. Voor de rest klinkt het allemaal wel leuk, betrokken en humaan, maar nee, geef mijn portie maar aan Fikkie.
  Met het achterbaks inwisselen van een terechte angst voor een fobie net zoals de gulden achterbaks is ingewisseld voor de euro, komt het er in feite op neer dat wie bang voor spinnen is, een dierenhater is, die het recht om te leven heeft verspeelt. Ik chargeer nu wat. Maar in die richting kan het gaan bewegen. Emotionele chantage, het cultiveren van een overtrokken schuldgevoel.
  Het gebruik van zo’n belachelijk begrip als islamofobie geeft ruim baan aan degenen die het vuur van de angst opstoken, om hun onmenselijke plannen ongemerkt door te kunnen voeren.
  Islamofobie is een kulbegrip geprojecteerd op luie denkers teneinde die door eveneens geconditioneerde leraren opgeleide luie denkers, die geprogrammeerd zijn om het denken te verruilen voor emotie, te chanteren en daarna volledig te kunnen controleren en onderwerpen.
  Een potje janken achter de treurbuis is fijner, makkelijker en voor veel mensen ‘bevrijdender’ dan allerlei zaken uit de realiteit eens rationeel op een rijtje te zetten.

  12 likes
  • Nea schreef:

   Makkelijk praten als je geen moslim bent knul. Lees de Koran 🙂

   8 likes
   • Raymond schreef:

    De koran lezen? Als ik in sprookjes wil geloven ga ik wel naar de Efteling.

    18 likes
    • Nea schreef:

     Sprak ik tegen jou?

     4 likes
     • rocinante schreef:

      Ga eens weg met je koran. Het is niets anders dan een wat andere interpretatie van het oude testament.

      Verder mag in dit land gewoon een antwoord geven. Ik weet dat dit voor sommigen onverteerbaar is. Helaas, leer er maar mee leven of gaat heen naar een mooi land naar keuze. Turkije bijvoorbeeld.

      12 likes
     • Raymond schreef:

      Nee, maar wel in het openbaar waar iedereen mag reageren. Misschien nieuw voor je, maar wel gebruikelijk.

      4 likes
   • enkidoe schreef:

    de koran lezen zou inderdaad tot inzicht moeten leiden. Helaas doen veel mensen dat niet en blijven ze in de islam hangen.

    Durf te wedden dat veel mensen nog niet eens bekend zijn met het testament van mohammed. Kan mij niet voorstellen dat je zo’n ‘profeet’ wilt volgen.

    4 likes
   • Padja schreef:

    De Bijbelen de Koran komen uit dezelfde streek en delen dus ook veel miserabele opvattingen.

    Er is opdracht van de bijbelse god meer gemoord, gemarteld en geterroriseerd dan welk mens of demon dan ook.
    Dat je volgens de bijbel vrouwen moet stenigen wordt gelukkig niet door christeneen meer nageleefd. Met dank aan onze scheiding van kerk en staat.
    Door invloed van deze religie worden nu in Afrika homo’s ter dood veroordeeld.

    Het woord van god geeft een hoop gewelddadige adviezen.
    De strijd om het beloofde land bv.

    2 likes
   • Sergio schreef:

    De Koran lezen?
    Hahahahahahahahahahahahaha……

    2 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Voor een moslim is elke Nederlander toch een christen, ook al leg je verschillende keren uit dat je geen christen bent, ook niet gelooft, dan ben je weer een ongelovige, en laat een christen nu net ook een ongelovige zijn, volgens de islam…

   7 likes
  • Nea schreef:

   Jullie reacties zijn erg voorspelbaar. Inderdaad verwerpen is makkelijker dan je erin verdiepen. Alles wat in dit stukje aan reacties, na mijn korte advies, gezegd is heb ik meerdere malen gehoord. Ik heb mij in de Koran verdiept, en ik heb me toen bekeerd. (Als atheistisch opgevoede Westerling) Als een opmerking bedoeld is om mij peroonlijk te kwetsen, dan raakt dat mij niet, helaas. Ik heb alleen medelijden met je.
   Allah leidt slechts wie het Hem bekoord, de anderen zullen blijven dwalen in duisternis.

   Vergelijkingen hebben trouwens geen zin, dat toont alleen gebrek aan kennis.

   1 likes
 • Coeus schreef:

  Fundamentele islam is ook een verwerpelijke koloniale en racistische ideologie.

  13 likes
  • Sé Paratist schreef:

   Elke religie is in feite een rascistische ideologie.
   Religies zijn, na het seculier zionisme, het grootste kwaad op aarde….
   Heb niks tegen mensen die in iets geloven….. Is misschien zelfs wel mooi of aandoenlijk….
   Maar geloven kan je ook zelf thuis……
   Bij een religie worden j dingen opgedrongen, val je als het war binnen de macht van de geestelijke leiders…

   11 likes
 • math schreef:

  Religies zijn besturingsprogramma’s, gebaseerd op dogma’s en indoctrinaties. Bent U al eens een dakloze verwaarloosde Imam, Rabbijn of Pastoor tegengekomen ???

  13 likes
  • corbison schreef:

   Ja in het midden oosten, maar geen Iman, maar wel Rabbijnen en Pastoors en christenen, en hun nek ging er ook nog tussen uit want dat staat in het handboek de Koran hoe je dat met ongelovigen kan en moet doen volgens de cultuurverrijker Mohammed.

   0 likes
 • Typhoon schreef:

  https://m.youtube.com/watch?v=oHywy_ScjrI

  wereldleraar zegt you are WRONG en leert hem een les!

  6de gebod zegt: You shall not kill..!

  Hij had ook kunnen zwijgen tegen onterecht zoals de rest van de wereld!
  Maar nee hij heeft een roeping van de Schepper en protectie!

  Perez is de baas van de media die jij leest!

  3 likes
  • Freba schreef:

   Ik snap totaal niets van je verhaal. Eerste Jointje van de dag?

   5 likes
   • flardinga schreef:

    Ik ook niet, heb het stukje bekeken al via internet, vooral de stukken die over Israel gaan en de Westerse zienswijze als het om Israel gaat en de holocaust die Joodse vluchtelingen een veilig heenkomen bezorgden in het Heilige Land, nu kunnen we zien dat er voor de Palestijnen geen enkele toekomst is in dit land omdat de Zionisten het helemaal opeisen en het willen zuiveren naar een volledig Joodse Staat, tot nu toe is het nog niet zover maar langzaam aan, gaat het wel die kant op, waar moeten die generaties lange in Israel wonende 2e rangs burgers van Palestijnse origine heen, zij worden niet als gekijke behandeld, het Westen kijkt weg en de Arabische wereld ook, er zou een wereld te winnen zijn, als we dit probleem eens echt aanpakten i.p.v weg te kijken, beter voor het voortbestaan van Israel en het Palestijnse volk, vrede en toerisme, handel en verdraagzaamheid, we zijn er nu ver vandaan!

    1 likes
 • Freba schreef:

  N.B. Opvallend dat andersdenkenden, zoals Abou Jahjah, Erdogan, Putin, Pim Fortuin en b.v. de Chinese leiders afgeschilderd worden als terroristen en/of gekken, machtswellustelingen etc. etc. Deze mensen zijn n.l. geen Jodenknechten of wat er voor moet doorgaan.
  En dan word je het leven zuur gemaakt. De hele Zionistisch pers en televisie stort zich op je. Erdogan moet weg van de Zionisten in Amerika, dan kan de Jodenknecht Gullen president worden en plaatst hij natuurlijk nog meer raketten richting Russia. Voor het merendeel gefabriceerd door Lockheed, eigendom van de Joodse familie Gross. En zo is het cirkeltje weer rond.

  5 likes
 • Freba schreef:

  Alle geloven/overtuigingen komen voort uit het Judaïsme. (Jodendom, Christendom en de Islam). Kenmerkend voor deze bewegingen is het feit dat iets GOED of SLECHT is. De Duivel en God. Gelovigen en niet=Gelovigen. Daarbij schept je al tegenstellingen die eigenlijk onoverbrugbaar zijn. Maar zorg voor tegenstellingen in de wereld en je kunt je gang gaan met handel, immers het gepeupel is bezig zich in leven te houden. En af en toe zorg je dat de neuzen in dezelfde richting staan. In feite zijn al die handboeken, bijbels en de koran een handboek om oorlog te voeren. In al die boeken staat dat wanneer je niet luistert naar de Paus, de dominee, de Mullah, je kop er afgaat. Laat je toch niets wijsmaken. Er bestaat geen god of duivel. Daar waren ze in China 4000 jaar geleden al achter gekomen toen het Boeddhisme daar welig tierde. Eeuwenlang kunstenaars, ambachtslieden etc. etc. Het Boeddhisme denkt niet in strijd/tegenstellingen, maar in eenheid. Arme mensen geloven, immers in het volgende leven wordt alles beter. Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Die hoeven zich niet zo uit te sloven in 1 leven, er volgen er immers meer. De traditionele geloven zijn de grootste Gezwellen van de laatste 2000 jaar. Maak dat maar eens iemand wijs die met zijn telefoon achter een virtueel poppetje aanloopt. Jenny Arean; ” Vluchten kan niet meer”. Helaas te oud.

  5 likes
 • IFF schreef:

  Van wat leeft die antisemiet en grootste demagoog van Vlaanderen eigenlijk? Betalen de linkse rakkers deze man die het uiteindelijk toch maar verstandig vond om terug te keren naar België omdat het er beter was voor zijn kinderen? Parasiteren en dan nog lekker voor onrust zorgen. Niet voor niets de grote chouchou van debiel links. De man spreekt met gespleten tong, is gevaarlijk en sluw. Zomergasten vanaf nu zomerterroristen.

  3 likes
 • faith schreef:

  Wat je niet zo op kan zoeken maar wat ik zeker weten gehoord heb in een lezing ergens op internet is dat Israel prive bezit van Rockefeller is. Hij ziet dat als zijn speeltje.
  Of het waar is weet ik niet maar het zou een hoop verklaren, wat een puinhoop het daar al sinds het begin is.
  Ga je erheen dan lijkt het verdomd veel op Benidorm zoveel tourisme en souvenirkraampjes/winkeltjes restaurantjes etc. Drommen mensen op de Heilige plaatsen, een grote kermis lijkt het wel.
  Ondertussen zit iedereen vanaf 18 in het leger, jongens en meisjes, altijd in oorlog, en zo niet patrouilleren ze permanent door de straten. Altijd kans op luchtaanvallen.
  Een soort videogame voor de elite maar dan in het echt.
  Maar het is game over voor ze.

  2 likes
 • frans schreef:

  Vicieus cirkeltje was mijn gevoel erover. Niets verder gekomen.

  1 likes
 • faith schreef:

  Toch iets gevonden, geen 100% bewijs maar dat geven ze zelf natuurlijk nooit.

  https://www.youtube.com/watch?v=z_RDuJOWyJs

  Ze geven wel toe dat het internet een ramp voor ze is.

  https://www.youtube.com/watch?v=Ct9xzXUQLuY

  1 likes
 • PsyChris schreef:

  Werkelijk, deleten van info dat je zo kunt opzoeken?????

  Wacht maar…..

  0 likes
 • Wim schreef:

  En trouwens hij praat als en Belg.

  0 likes
 • x

  Check Also

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  cannabis

  Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

  In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

  >