Homepagina » Natuur en Milieu » Zomerzonnewende 2012: waarom het de langste dag van het jaar is

Zomerzonnewende 2012: waarom het de langste dag van het jaar is

De zomer is officieel van start. De zomerzonnewende of het midzomerfeest markeert de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond.

De zonnewende van dit jaar is een dag eerder dan de afgelopen drie jaar omdat 2012 een schrikkeljaar is. Februari kreeg dit jaar een extra dag.

Het exacte moment van de zomerzonnewende is ieder jaar anders, maar ‘ten tijde van een schrikkeljaar wordt een grote sprong gemaakt’, legde astronoom Mark Hammergren van het Adler Planetarium in Chicago uit. “De zonnewende vindt ook dan nog steeds plaats rond 21 of 22 juni.”

Equinox

De zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon vanaf de aarde gezien de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen.

Naarmate de zon zich schijnbaar beweegt in de richting van de noordelijke keerkring, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon zich schijnbaar naar de zuidelijke keerkring beweegt, is dit andersom. De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de noord- of Kreeftskeerkring dan wel de zuider- of Steenbokskeerkring staat.

Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang.

Ecliptica

De zonnewendes worden veroorzaakt doordat de ecliptica een hoek van 23,4 graden maakt met de hemelequator. In het lentepunt beweegt de zon zich van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond van de hemebol, in het herfstpunt van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. De grootste declinaties worden bereikt op 21 of 22 juni en op 21 of 22 december.

Ten tijde van de zomerzonnewende ontvangt het noordelijk halfrond meer zonlicht dan andere dagen van het jaar, maar dat betekent niet dat de eerste dag van de zomer ook gelijk de warmste is. Alhoewel de planeet veel zonlicht absorbeert op het zomerpunt duurt het enkele weken voordat die warmte wordt vrijgelaten.

Culturen

Het midzomerfeest wordt al lange tijd door veel culturen erkend en gevierd. De oude Egyptenaren bouwden de piramides van Gizeh dusdanig dat de zon op de langste dag van het jaar vanaf de Sfinx bekeken precies tussen twee van de piramides ondergaat.

De Inca’s van Zuid-Amerika vierden de winterzonnewende met een ceremonie die bekend staat als Inti Raymi (Festival van de zon). Het was een ceremonie ter ere van de god Inti. Volgens Garcilaso de la Vega creëerde Sapa Inca Pachacuti Inti Raymi om de kortste dag te vieren. Sinds 1944 wordt Inti Raymi jaarlijks op 24 juni gevierd bij Sacsayhuaman, een attractie voor toeristen.

Onlangs ontdekten archeologen de overblijfselen van een sterrenwacht in een oude Mayastad in Guatemala. De gebouwen in de stad waren ontworpen om ten tijde van de zonnewendes uitgelijnd te worden met de zon. Op dergelijke momenten verzamelde het volk zich bij de sterrenwacht om ‘te kijken hoe de koning verscheen om de hemelen aan te voeren’.

Wellicht het meest bekend, wordt Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 5000 jaar geassocieerd met de zomer- en winterzonnewende. Elk jaar komen veel mensen bijeen om samen de zonnewende te ervaren, de zon komt dan achter de Heel Stone op.

Zo’n 20.000 neo-druïden, feestvierders en nieuwsgierigen hebben in de nacht van woensdag op donderdag bij Stonehenge de zomerzonnewende gevierd. Sommigen drukten hun hoofd tegen de gigantische stenen blokken van Stonehenge, in meditatie verzonken. Anderen zongen populaire liedjes. “Het is magisch,” zei de 37-jarige Sandy Kay, die met haar dansgroep deelnam aan de openingsceremonie. “Het is één van de weinige keren per jaar dat je zo dichtbij mag komen en de stenen mag aanraken.”

Hemelmechanica

Voor veel oude culturen was de zomerzonnewende niet alleen een excuus om feest te vieren of te bidden, maar ook essentieel voor hun welzijn. “De kalender was erg belangrijk, belangrijker dan nu het geval is,” zei astronoom Ricky Patterson van de Universiteit van Virginia. “Mensen wilden weten wat er zou gaan gebeuren zodat ze voorbereid waren.”

De enigen die nog echt aandacht schenken aan de zonnewendes zijn neo-paganen in Amerika en boeren, aldus astronoom Jarita Holbrook van de Universiteit van Arizona in Tucson. “Wij zijn meer een binnencultuur en hebben minder binding met de lucht. Door aandacht te schenken aan de zonnewendes leer je over wiskunde, hemelmechanica, astronomie, cultuur en geschiedenis.”

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie leuk? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Ah, dit betekent dat ik binnenkort m’n midsummer achievements in wow weer kan halen.

  0 likes
 2. Kijk Niburu, jullie kúnnen wel interessante dingen posten… (als jullie maar willen lol)

  0 likes
 3. En de kerstdagen is de winter wende, wat gevierd wordt met lichtjes!!(Lichtjesfeest.)Omdat we dan terugkeren in onze baan rond de zon, en we het verste punt voorbij zijn.Kerken maken er de geboorte van Jezus van.En de burgers(winkeliers)alles voor het geld, de kerstman.Ik noem de kerstdagen, de dagen dat de varkens zich volvreten.En een wedje doen, dat bijna niemand weet dat dit simpel de winterwende is???.

  0 likes
 4. [quote name=”Nephilith”]Ah, dit betekent dat ik binnenkort m’n midsummer achievements in wow weer kan halen.[/quote]
  HEH! I dare ya! Op welk level zit jij? Ik ergens in de 40

  0 likes
 5. [quote name=”Wasbeertjuh”
  HEH! I dare ya! Op welk level zit jij? Ik ergens in de 40[/quote]

  Beetje offtopic maar ok~
  85 hunter en bezig met een deathknight, bijna 83. En heb nog veel classes rond de lvl 80 van voor cataclysm.

  0 likes
 6. Dit bericht geeft weer aan dat we hier op aarde onderdeel zijn van de kosmos. Er zijn massa’s mensen die hier van op de hoogte zijn en ook massa’s die dit soort kosmische zaken afdoen als flauwekul.

  0 likes
 7. Broadway en ook Times Square (voormalige Longacre Square; veel paardenstallen destijds) is een belangrijk leycentrum in New York. Deze yogashow heeft voor mij wat commercieel gekunstelds. Echter de positieve zetting van energie kan positief uitpakken. Vele aanwezigen zullen er wat positiefs mee kunnen doen. New York is al vrij aardig gevuld met roofgardens met prachtige groenten. Eerder had men daar op Manhattan de mode van tarbeaches (zonnebaden op dak).

  0 likes
 8. Wie zegt dat de Egyptenaren de piramides bouwden? Nationalgeografic… Verder heb ik niet gelezen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

rivm

Noorse RIVM geeft toe: ‘Lockdown was niet nodig’

Het Noorse RIVM heeft een rapport naar ...

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...