Natuur en Milieu

Zomerzonnewende 2012: waarom het de langste dag van het jaar is

Help anderen door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De zomer is officieel van start. De zomerzonnewende of het midzomerfeest markeert de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond.

De zonnewende van dit jaar is een dag eerder dan de afgelopen drie jaar omdat 2012 een schrikkeljaar is. Februari kreeg dit jaar een extra dag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het exacte moment van de zomerzonnewende is ieder jaar anders, maar ‘ten tijde van een schrikkeljaar wordt een grote sprong gemaakt’, legde astronoom Mark Hammergren van het Adler Planetarium in Chicago uit. “De zonnewende vindt ook dan nog steeds plaats rond 21 of 22 juni.”

Equinox

De zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon vanaf de aarde gezien de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen.

Naarmate de zon zich schijnbaar beweegt in de richting van de noordelijke keerkring, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon zich schijnbaar naar de zuidelijke keerkring beweegt, is dit andersom. De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de noord- of Kreeftskeerkring dan wel de zuider- of Steenbokskeerkring staat.

Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang.

Ecliptica

De zonnewendes worden veroorzaakt doordat de ecliptica een hoek van 23,4 graden maakt met de hemelequator. In het lentepunt beweegt de zon zich van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond van de hemebol, in het herfstpunt van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. De grootste declinaties worden bereikt op 21 of 22 juni en op 21 of 22 december.

Ten tijde van de zomerzonnewende ontvangt het noordelijk halfrond meer zonlicht dan andere dagen van het jaar, maar dat betekent niet dat de eerste dag van de zomer ook gelijk de warmste is. Alhoewel de planeet veel zonlicht absorbeert op het zomerpunt duurt het enkele weken voordat die warmte wordt vrijgelaten.

Culturen

Het midzomerfeest wordt al lange tijd door veel culturen erkend en gevierd. De oude Egyptenaren bouwden de piramides van Gizeh dusdanig dat de zon op de langste dag van het jaar vanaf de Sfinx bekeken precies tussen twee van de piramides ondergaat.

De Inca’s van Zuid-Amerika vierden de winterzonnewende met een ceremonie die bekend staat als Inti Raymi (Festival van de zon). Het was een ceremonie ter ere van de god Inti. Volgens Garcilaso de la Vega creëerde Sapa Inca Pachacuti Inti Raymi om de kortste dag te vieren. Sinds 1944 wordt Inti Raymi jaarlijks op 24 juni gevierd bij Sacsayhuaman, een attractie voor toeristen.

Onlangs ontdekten archeologen de overblijfselen van een sterrenwacht in een oude Mayastad in Guatemala. De gebouwen in de stad waren ontworpen om ten tijde van de zonnewendes uitgelijnd te worden met de zon. Op dergelijke momenten verzamelde het volk zich bij de sterrenwacht om ‘te kijken hoe de koning verscheen om de hemelen aan te voeren’.

stonehenge923487239487423927Wellicht het meest bekend, wordt Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 5000 jaar geassocieerd met de zomer- en winterzonnewende. Elk jaar komen veel mensen bijeen om samen de zonnewende te ervaren, de zon komt dan achter de Heel Stone op.

stonehenge93473294872349226Zo’n 20.000 neo-druïden, feestvierders en nieuwsgierigen hebben in de nacht van woensdag op donderdag bij Stonehenge de zomerzonnewende gevierd. Sommigen drukten hun hoofd tegen de gigantische stenen blokken van Stonehenge, in meditatie verzonken. Anderen zongen populaire liedjes. “Het is magisch,” zei de 37-jarige Sandy Kay, die met haar dansgroep deelnam aan de openingsceremonie. “Het is één van de weinige keren per jaar dat je zo dichtbij mag komen en de stenen mag aanraken.”

Hemelmechanica

Voor veel oude culturen was de zomerzonnewende niet alleen een excuus om feest te vieren of te bidden, maar ook essentieel voor hun welzijn. “De kalender was erg belangrijk, belangrijker dan nu het geval is,” zei astronoom Ricky Patterson van de Universiteit van Virginia. “Mensen wilden weten wat er zou gaan gebeuren zodat ze voorbereid waren.”

De enigen die nog echt aandacht schenken aan de zonnewendes zijn neo-paganen in Amerika en boeren, aldus astronoom Jarita Holbrook van de Universiteit van Arizona in Tucson. “Wij zijn meer een binnencultuur en hebben minder binding met de lucht. Door aandacht te schenken aan de zonnewendes leer je over wiskunde, hemelmechanica, astronomie, cultuur en geschiedenis.”

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nephilith
Nephilith
11 jaren geleden

Ah, dit betekent dat ik binnenkort m’n midsummer achievements in wow weer kan halen.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

Kijk Niburu, jullie kúnnen wel interessante dingen posten… (als jullie maar willen lol)

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

En de kerstdagen is de winter wende, wat gevierd wordt met lichtjes!!(Lichtjesfeest.)Omdat we dan terugkeren in onze baan rond de zon, en we het verste punt voorbij zijn.Kerken maken er de geboorte van Jezus van.En de burgers(winkeliers)alles voor het geld, de kerstman.Ik noem de kerstdagen, de dagen dat de varkens zich volvreten.En een wedje doen, dat bijna niemand weet dat dit simpel de winterwende is???.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

[quote name=”Nephilith”]Ah, dit betekent dat ik binnenkort m’n midsummer achievements in wow weer kan halen.[/quote]
HEH! I dare ya! Op welk level zit jij? Ik ergens in de 40

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x