Universum

Zonnewetenschappers zien iets nieuws op de zon

Help door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

NASA-wetenschappers hebben iets nieuws ontdekt op de zon: coronale cellen. Deze coronale cellen bevinden zich in de zonneatmosfeer en kunnen het beste worden vergeleken met kaarsjes op een verjaardagstaart.

Zonnewetenschapper Neil Sheeley van het Naval Research Laboratory in Washington keek naar foto’s van de zon en trof een bijzondere reeks cellen aan in de corona.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De cellen leken sterk op cellen die aan het oppervlak van de zon worden gevonden. Ze hadden een heldere kern en donkere randen. Sheeley besprak zijn ontdekking met collega’s en al snel werden verschillende zonneobservatoria ingeschakeld om de vreemde cellen nader te bestuderen. Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat het gaat om iets nieuws. Voortaan worden de cellen ‘coronale cellen’ genoemd.

Verjaardagskaarsjes

De coronale cellen bevinden zich in de zogeheten coronale gaten. Dit zijn in vergelijking met de corona relatief koude gebieden. “We denken dat coronale cellen vlammen zijn die omhoog schieten, zoals kaarsjes op een verjaardagstaart,” legt Sheeley uit in een persbericht. “Van de zijkant bekeken zien ze eruit als vlammen, maar van bovenaf lijken het net cellen.

De coronale cellen gedragen zich vreemd. Soms verdwijnen ze voorgoed, alsof iemand het kaarsje uitblaast. Het komt ook voor dat de cellen plotseling weer verschijnen. De grote vraag is: wie steekt de kaarsjes aan?

Meer onderzoek

Wetenschappers denken dat de coronale cellen zichbaar worden als magnetische velden gesloten zijn en niet zichtbaar worden als magnetische velden open zijn. Er is aanvullend onderzoek nodig om meer te weten te komen over deze bijzondere structuren.

Bron: Scientias.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x