CoronaBuitenland

Zoveel coronaprikken heeft Nederland al weggegooid (en zoveel heeft dat gekost)

Help ons door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!

In de Europese Unie zijn al minstens 215 miljoen coronavaccins in de prullenbak beland, blijkt uit een analyse van Politico. Kosten voor de belastingbetaler: 4 miljard euro. En het gaat hier vrijwel zeker om een grove onderschatting.

Sinds de goedkeuring voor noodgebruik eind 2020 hebben EU-landen gezamenlijk zo’n 1,5 miljard vaccins ingekocht. Veel liggen nu op vuilnisbelten verspreid over het continent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Nederland staat in de top 3 landen waar de meeste coronavaccins zijn weggegooid. In ons land zijn naar schatting 16,3 miljoen vaccins in de prullenbak beland. Waarschijnlijk dus een veelvoud daarvan.

Minimaal 316 miljoen euro

Politico merkt op dat het niet makkelijk is om erachter te komen hoeveel vaccins zijn weggegooid. Overheden zijn huiverig om inzicht te geven in de cijfers.

De politieke nieuwssite komt uit op een gemiddelde prijs van 19,39 euro per vaccin. De prijs is in werkelijkheid ‘vrijwel zeker’ nog veel hoger. In Nederland is dus voor minimaal 316 miljoen euro aan vaccins weggesmeten. Opnieuw: waarschijnlijk dus een veelvoud daarvan.

Dit gaat echt alle perken te buiten

Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt wijst erop dat EU-baas Ursula von der Leyen per sms – en middels wurgcontracten – voor miljarden euro’s aan Pfizer-coronavaccins bestelde.

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië hadden al een contract met AstraZeneca tegen een inkoopprijs van 1,78 euro per dosis, maar de Europese Commissie stak hier een stokje voor en kocht in tegen een veelvoud van dit bedrag, aldus Van der Vegt.

“Dit gaat echt alle perken te buiten,” vindt oud-belastingambtenaar Gerrit Welbergen, die zeer kritisch is op politici die belastinggeld verkwisten.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 156 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Doe es normaal!
Doe es normaal!
3 maanden geleden

Gevaarlijk chemisch afval!

Geurtje
Geurtje
3 maanden geleden

Nou Hugo (de Jonge) en Ernst (Kuipers) ga jullie bankrekeningen maar plunderen. Want wij, de burgers, zijn niet meer van plan om jullie financiele rotzooi op te ruimen.

Christien
Christien
3 maanden geleden

Over vervuiling gesproken.

Omdenker
Omdenker
3 maanden geleden

Eerder werd gezegd dat het hergebruikt werd en de stickers vervangen?

Back to top button
83
0
We lezen graag je reactie!x