Homepagina » Natuur en Milieu » Zweden is zo goed in recyclen dat het geen afval meer heeft
Zweden is zo goed in recyclen dat het geen afval meer heeft

Zweden is zo goed in recyclen dat het geen afval meer heeft

Het recycleprogramma van Zweden is zo revolutionair dat het land een afvaltekort heeft en noodgedwongen afval uit andere landen moet importeren.

Al sinds 2011 belandt minder dan één procent van het huishoudelijk afval in Zweden daadwerkelijk op de afvalhoop.

In Nederland kunnen we alleen maar dromen van zo’n effectief systeem. Hier zijn de resultaten van het inzamelen en recyclen van plastic ‘bedroevend slecht’.

Natuur

Zweden introduceerde in 1991 als één van de eerste landen een zware belasting op fossiele brandstoffen.

Het land haalt intussen meer dan de helft van alle elektriciteit uit duurzame bronnen.

“Zweden zijn graag in de natuur en beseffen goed wat we moeten doen aan milieuproblemen,” zei Anna-Carin Gripwall van Avfall Sverige, de organisatie die gaat over het recyclen van het Zweedse afval.

Huizen verwarmen

De energie die wordt opgewekt bij het verbranden van afval, wordt gebruikt om tijdens de ijskoude Zweedse winters huizen te verwarmen.

In Zuid-Europa wordt warmte afkomstig van afval niet gebruikt, maar hier gebruiken we het in plaats van fossiele brandstoffen, aldus Gripwall.

Het doel in Zweden is ervoor te zorgen dat mensen helemaal geen afval meer naar de recyclingfabrieken sturen.

Boete

Enkele jaren geleden is een beweging opgestart om mensen aan te sporen producten te repareren, delen en hergebruiken in plaats van weg te gooien.

Gripwall merkt op dat er in EU-landen een verbod geldt op vuilstortplaatsen. De landen hebben geen zin om boetes te betalen en sturen het afval naar Zweden.

“Ze zouden juist hun eigen fabrieken moeten bouwen om de hoeveelheid afval terug te dringen,” zei ze.

Overbodig

In veel Zweedse gemeenschappen wordt flink geïnvesteerd in futuristische methoden om afval in te zamelen.

Sommige wijken zijn voorzien van geautomatiseerde vacuümsystemen die de inzameling van afval overbodig maken.

En wat gebeurt er als EU-landen geen afval meer sturen? Gripwall zei dat de Zweden niet zullen omkomen van de kou. Ze hebben genoeg biobrandstof achter de hand.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. ik woon in zweden maar ik erger me aan het afval wat mensen hier achterlaten in de mooie bossen. Dan hebben ze een grill-feestje bij het meer en het afval laten ze gewoon liggen….Vervolgens waait het een keer weg en het ligt overal…. Ook zie je veel oud-ijzer liggen roesten op plekken in het bos, dat dumpen ze daar gewoon…. in het bos kun je nou eenmaal veel verstoppen en daar maken ze hier dankbaar gebruik van, wat ik heel erg vind!!!

  7 likes
  • Ik heb ook in Zweden gewoond maar ergerde me aan het overdreven energieverbruik. Zelfs ‘s nachts is het in de meeste woningen rond de 22 graden. Verder is er heel veel kernenergie. De prachtige bossen worden om de haverklap gekapt. Echt oude bossen zijn er niet meer in Zweden. De mensen staan er niet dichter bij de natuur dan elders. Er is alleen meer natuur omdat er minder mensen wonen. Volgens mij zouden er hele andere oplossingen moeten komen voor het energie en afvalprobleem. Vrije energie opwekken uit de aarde bijvoorbeeld, of alleen nog milieuvriendelijk papier en plastic vanhennep…

   7 likes
  • Dat is helaas niet typisch Zweeds. Dat gebeurd in alle landen. Hoe vaak ik op vakantie in mooie natuur gebieden kom en je achter een struik of in een ravijn huishoudelijke grofvuil tegen kom. Zonde gewoon. Maar ook in ons eigen kikkerlandje hoor. Klein beetje meer moeite en de rotzooi ligt op een vuilnis stort plaats. En ja, soms moet je daar gewoon voor betalen, want het is je eigen rotzooi die je kwijt wil. Maak dat niet iemand anders probleem.

   3 likes
 2. Ik heb 3 grote foeilelijke afvalbakken van de gemeente achter in de tuin om afval te scheiden .maar wat heeft het voor zin als ze de verwerking niet grootschalig op orde hebben.Ik denk dat het bij de gemeenten meer om de subsidie gaat dan om werkelijk milieuvriendelijk willen zijn.
  De verpakkingen dan ook zoiets ,zeuren over de tasjes bij de boodschappen maar ik zie nog rijen verpakkingen in de supermarkt die er allang uit hadden moeten zijn dan.

  9 likes
 3. Dit Brits artikel is niets waard : in Zwitserland & Duitsland belandt 0% op het stort, in Belgie maar 1% en Vlaanderen recycleert het best van Europa (Belgie pas op de 3e plaats -> dit komt door Brussel & Wallonie waar recycleren niet ingeburgerd is, zeker niet in Brussel waar de allochtone bevolking weigert te recycleren) maw de Zweden steken nergens bovenuit hoor en dat verhaaltje van “Zweden en de Natuur zijn één” dat is public relations-praat.

  3 likes
  • Klopt helemaal @wysiwygman, onze gemeente had ook een contract met een afvalverwerkend bedrijf gesloten. Daarna zijn driftig we afval gaan scheiden waardoor het restafval in volume ernstig slonk. Gevolg was dat er te weinig restafval geleverd werd conform het contract wat was gesloten, dus minder brandstof dus werd er een boete geheven wegens contractbreuk welke weer doorberekend werd aan de consument wegens te milieuvriendelijk gedrag. En zo is de cirkel van waanzin weer netjes rond en Jan met de pet betaalt het gelag.

   2 likes
 4. Klinkt een beetje als reclame voor een land waar contant geld in de ban raakt ,oftewel privé leven !

  plus ,zie artikel De transhumane mens: Belgisch bedrijf implanteert chips bij medewerkers

  En een land waar iemand die met paard en wagen door reist en achtervolgt wordt door “nazies”

  Was er ook niet iets mis met het Konings huis ?????

  Ja warmte genoeg ,anders mans rotzooi opstoken……

  Er is geen land heilig , het individu daar geloof “ik” nog in

  Er is echt geen voorbeeld land op aarde , wel ” voorbeeld ” mensen zelfs hoog in de politiek dus er is hoop !!

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rutte

Wilders: ‘Rutte laat Nederlanders keihard in de steek. Schandalig!’

Premier Mark Rutte zat vrijdag aan het ...

europarlementariër

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld flink op haar nummer gezet: ‘Ik ben het een beetje beu, dat toontje’

Tweede Kamerleden en Europarlementariërs debatteerden maandagmiddag over ...