Buitenland

Terwijl de lidstaten gebukt gaan onder bezuinigingen, bouwt de EU een nieuw hoofdkwartier voor 320 (!) miljoen euro

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Unie heeft de ‘toenemende populistische woede en euroscepsis’ in de eurozone aangepakt met een splinternieuw hoofdkwartier ter waarde van 320 miljoen euro.

Terwijl veel overheden de broekriem moeten aanhalen, trekt Brussel bijna een half miljard uit voor een nieuw hoofdgebouw.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Volgens de Belgische architect Philippe Samyn is het futuristische gebouw ‘een symbool voor de unie die het continent moet blijven verenigen’.

Veel kritiek

Hij voegde toe dat het pand ‘ook de transparantie van Brussel moet weerspiegelen’.

De Europese Unie heeft juist veel kritiek gekregen op de bouw van het peperdure hoofdkwartier, in een tijd van grote economische problemen in veel lidstaten.

“Het is een vreemde paradox: het gebouw zit vol ramen, maar is helemaal niet transparant,” zei architect en activist Marco Schmitt tegenover The Guardian. “Het volk heeft geen idee wat daarbinnen gebeurt.”

Achter gesloten deuren

Wat dat betreft verandert er volgens Schmitt weinig. De Europese Commissie bespreekt alles nu ook gewoon achter gesloten deuren.

De EU komt als het gaat om architectuur in Brussel vrijwel overal mee weg, aldus Schmitt.

“De Belgische elite heeft ermee ingestemd een deel van de stad op te offeren om de instituties tevreden te stellen,” zei hij. “In ruil daarvoor mag Brussel ‘de hoofdstad van Europa’ zijn.”

Het promotieboekje kostte maar liefst 100.000 euro om te maken. Niet echt handig als de rest van de Unie zich buigt over gigantische financiële problemen.

Saillant detail: tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland België bezette, deed de achterzijde van het pand dienst als nazi-hoofdkwartier.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Benhur
Benhur
7 jaren geleden

Een façade om de teloorgang te camoufleren. De EU heeft ons nu al bakken met geld gekost. Maar met de ondergang trekken ze de burger helemaal leeg en kunnen we bij de veroorzakers gaan om een aalmoes.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Dat er geen burgeroorlog komt?

Dinges
Dinges
7 jaren geleden

Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt!

karl
karl
7 jaren geleden

Deathstar?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x