BuitenlandCorona

Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden niet in lockdown. Bedrijven en restaurants bleven open, kinderen gingen naar school en slechts een enkeling droeg een mondkapje. De Zweedse arts Sebastian Rushworth vertelt op zijn website hoe hij de coronacrisis heeft beleefd.

Halverwege maart kwamen er alleen nog maar coronapatiënten bij hem binnen. Vrijwel iedereen testte positief, ongeacht de symptomen. Bloedneus? Covid. Maagpijn? Covid. Na een paar maanden verdwenen alle coronapatiënten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vier maanden geleden begon deze pandemie en ik heb al meer dan een maand geen coronapatiënt meer gehad. Alle testuitslagen zijn negatief. Tijdens de piek drie maanden geleden stierven er zo’n 100 mensen per dag aan corona in Zweden. Nu zijn dat er nog maar 5 per dag en dat aantal blijft dalen, schrijft de arts.

Mensen sterven gemiddeld 3 weken na de besmetting, wat betekent dat er vrijwel niemand meer besmet raakt. Covid is dus zo goed als verdwenen in Zweden. Na vier maanden.

Waar zijn alle zieke mensen?

Er zijn minder dan 6000 mensen aan corona gestorven in Zweden, een land met 10 miljoen inwoners. Een land waar ieder jaar 100.000 mensen sterven. Bijna drie kwart van de mensen die stierven aan corona, was meer dan 80 jaar oud. Velen van hen zouden dus sowieso al gestorven zijn dit jaar. Wat betreft het aantal sterfgevallen stelt Covid dus weinig voor.

Het is om die reden onzinnig om Covid te vergelijken met andere pandemieën zoals de pandemie van 1918 waarbij tientallen miljoenen mensen stierven. Daar zal Covid nooit bij in de buurt komen. En toch hebben veel landen hun hele economie stilgelegd, scholen gesloten en grote delen van de bevolking werkloos gemaakt om deze ziekte te bestrijden.

De media schrijven dat slechts een klein percentage van de bevolking antilichamen heeft en dat het om die reden onmogelijk is om groepsimmuniteit te bereiken. Maar als er geen groepsimmuniteit is opgebouwd, waar zijn alle zieke mensen dan? De meeste Zweden houden geen afstand van elkaar, dragen geen mondkapjes, dus je zou verwachten dat er nog veel besmettingsgevallen zijn.

Volstrekt buitenproportioneel

De reden waarom we testen op antilichamen is dat het makkelijk en goedkoop is. Antilichamen zijn echter niet de belangrijkste verdediging tegen virusbesmettingen. Dat zijn T-cellen. Die zijn moeilijker te detecteren dan antilichamen. Het is heel goed mogelijk dat je T-cellen hebt tegen Covid en dus immuun bent voor de ziekte, zonder dat je antilichamen hebt.

Op de spoedeisende hulp waar ik werk, is iedereen getest op antilichamen. Er zijn maar heel weinig mensen die antilichamen hebben. Ik denk dus dat de meesten T-cellen hebben tegen Covid. Ik zal niet ontkennen dat Covid vreselijk is voor de mensen die ziek worden of sterven, maar de reactie is in het grootste deel van de wereld (Zweden uitgezonderd) volstrekt buitenproportioneel geweest.

Covid is voorbij in Zweden en mensen pakken hun leven weer op. Er raken nauwelijks nog mensen besmet. Er zijn in Zweden minder dan 6000 mensen gestorven aan Covid. Gemiddeld sterven er jaarlijks 700 mensen aan griep in Zweden. Is Covid 10 keer dodelijker dan griep? Nee, omdat griep al honderden jaren bestaat, terwijl Covid-19 nieuw is. De meeste mensen hebben al enige immuniteit opgebouwd tegen influenza. Het is dus heel goed mogelijk – waarschijnlijk zelfs – dat er nauwelijks verschillen zijn qua sterfte.

Volgens Rushworth is minstens 50 procent van de bevolking al besmet geweest, wat neerkomt op 5 miljoen mensen. 6000 doden op 5 miljoen besmettingen resulteert in een sterftecijfer van 0,12, net als bij de griep, waar niemand bang voor is en waar we niet voor in lockdown gaan.

[Sebastian Rushworth]

4 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wim11
wim11
3 jaren geleden

Geweldig nieuws hulde aan de Zweden

GEEN Schaap
GEEN Schaap
3 jaren geleden

Door NIET in een lockdown te gaan heeft het virus zich sneller onder de bevolking verspreid dus sneller groepsimmuniteit. Door de lockdown hier en social distancing duurt het langer. Ook wij zijn er binnenkort vanaf.

Jan V
Jan V
3 jaren geleden

Het wordt tijd om naar Zweden te emigreren. Blijkbaar één van de weinige westerse landen met gezond verstand. In dit land (en elders) is de overheid zo gek als een deur.

ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

En wij beginnen vrolijk opnieuw met een lockdown met een totalitair regiem.
Denk dat ik maar politiek asiel ga aanvragen in Zweden. Het schijnt dat ze daar vrij soepel zijn.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x