Homepagina » Buitenland » Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’
zweden
Foto: Midzomer in Göteborg

Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden niet in lockdown. Bedrijven en restaurants bleven open, kinderen gingen naar school en slechts een enkeling droeg een mondkapje. De Zweedse arts Sebastian Rushworth vertelt op zijn website hoe hij de coronacrisis heeft beleefd.

Halverwege maart kwamen er alleen nog maar coronapatiënten bij hem binnen. Vrijwel iedereen testte positief, ongeacht de symptomen. Bloedneus? Covid. Maagpijn? Covid. Na een paar maanden verdwenen alle coronapatiënten.

Vier maanden geleden begon deze pandemie en ik heb al meer dan een maand geen coronapatiënt meer gehad. Alle testuitslagen zijn negatief. Tijdens de piek drie maanden geleden stierven er zo’n 100 mensen per dag aan corona in Zweden. Nu zijn dat er nog maar 5 per dag en dat aantal blijft dalen, schrijft de arts.

Mensen sterven gemiddeld 3 weken na de besmetting, wat betekent dat er vrijwel niemand meer besmet raakt. Covid is dus zo goed als verdwenen in Zweden. Na vier maanden.

Waar zijn alle zieke mensen?

Er zijn minder dan 6000 mensen aan corona gestorven in Zweden, een land met 10 miljoen inwoners. Een land waar ieder jaar 100.000 mensen sterven. Bijna drie kwart van de mensen die stierven aan corona, was meer dan 80 jaar oud. Velen van hen zouden dus sowieso al gestorven zijn dit jaar. Wat betreft het aantal sterfgevallen stelt Covid dus weinig voor.

Het is om die reden onzinnig om Covid te vergelijken met andere pandemieën zoals de pandemie van 1918 waarbij tientallen miljoenen mensen stierven. Daar zal Covid nooit bij in de buurt komen. En toch hebben veel landen hun hele economie stilgelegd, scholen gesloten en grote delen van de bevolking werkloos gemaakt om deze ziekte te bestrijden.

De media schrijven dat slechts een klein percentage van de bevolking antilichamen heeft en dat het om die reden onmogelijk is om groepsimmuniteit te bereiken. Maar als er geen groepsimmuniteit is opgebouwd, waar zijn alle zieke mensen dan? De meeste Zweden houden geen afstand van elkaar, dragen geen mondkapjes, dus je zou verwachten dat er nog veel besmettingsgevallen zijn.

Volstrekt buitenproportioneel

De reden waarom we testen op antilichamen is dat het makkelijk en goedkoop is. Antilichamen zijn echter niet de belangrijkste verdediging tegen virusbesmettingen. Dat zijn T-cellen. Die zijn moeilijker te detecteren dan antilichamen. Het is heel goed mogelijk dat je T-cellen hebt tegen Covid en dus immuun bent voor de ziekte, zonder dat je antilichamen hebt.

Op de spoedeisende hulp waar ik werk, is iedereen getest op antilichamen. Er zijn maar heel weinig mensen die antilichamen hebben. Ik denk dus dat de meesten T-cellen hebben tegen Covid. Ik zal niet ontkennen dat Covid vreselijk is voor de mensen die ziek worden of sterven, maar de reactie is in het grootste deel van de wereld (Zweden uitgezonderd) volstrekt buitenproportioneel geweest.

Covid is voorbij in Zweden en mensen pakken hun leven weer op. Er raken nauwelijks nog mensen besmet. Er zijn in Zweden minder dan 6000 mensen gestorven aan Covid. Gemiddeld sterven er jaarlijks 700 mensen aan griep in Zweden. Is Covid 10 keer dodelijker dan griep? Nee, omdat griep al honderden jaren bestaat, terwijl Covid-19 nieuw is. De meeste mensen hebben al enige immuniteit opgebouwd tegen influenza. Het is dus heel goed mogelijk – waarschijnlijk zelfs – dat er nauwelijks verschillen zijn qua sterfte.

Volgens Rushworth is minstens 50 procent van de bevolking al besmet geweest, wat neerkomt op 5 miljoen mensen. 6000 doden op 5 miljoen besmettingen resulteert in een sterftecijfer van 0,12, net als bij de griep, waar niemand bang voor is en waar we niet voor in lockdown gaan.

[Sebastian Rushworth]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • wim11 schreef:

  Geweldig nieuws hulde aan de Zweden

  0 likes
 • GEEN Schaap schreef:

  Door NIET in een lockdown te gaan heeft het virus zich sneller onder de bevolking verspreid dus sneller groepsimmuniteit. Door de lockdown hier en social distancing duurt het langer. Ook wij zijn er binnenkort vanaf.

  0 likes
 • Jan V schreef:

  Het wordt tijd om naar Zweden te emigreren. Blijkbaar één van de weinige westerse landen met gezond verstand. In dit land (en elders) is de overheid zo gek als een deur.

  0 likes
  • Willem schreef:

   Het zit daar vol met migranten/statudhouders en asielzoekers die heel wat overlast veroorzaken en het derhalve niet meer veilig is over straat te gaan, dus veel succes.

   0 likes
   • Lawke schreef:

    Dat is voornamelijk in 3 grote Steden.. namelijk Stockholm, Malmö en Göteborg en het geweld is niet erger dan in andere grote Europese grootsteden.. Het zijn ook vooral situaties met migranten onder elkaar, bendes.. Zweden is relatief veilig. Ask a Swede.. 😉 En als je er goed over nadenkt is het veiliger dan hier want daar zaaien ze geen corona angst en maakt de overheid geen families kapot door geschifte maatregelen op te leggen.

    0 likes
   • Bas Quarks schreef:

    Dat is alleen helemaal in het zuiden het geval. Zweden is 10x zo groot als Nederland, als je iets noordelijker gaat, dan heb je in de overige 75% van het land helemaal geen last.

    0 likes
   • Svensson schreef:

    Dus je wilt zeggen dat nederland bijna geen asielzoeker heeft. Woont u zelf in zweden? Bent u ooit in zweden geweest? Blijkbaar niet

    0 likes
  • kuus schreef:

   Ik ga mee weg van hier .

   0 likes
 • ProAsfalt schreef:

  En wij beginnen vrolijk opnieuw met een lockdown met een totalitair regiem.
  Denk dat ik maar politiek asiel ga aanvragen in Zweden. Het schijnt dat ze daar vrij soepel zijn.

  0 likes
 • vladi schreef:

  80% van nederland snapt niet wat dit betekend.
  helaas.

  fff

  0 likes
 • salvar schreef:

  nou rutte kom op geef nou toe dat je helemaal verkeerd bezig bent geweest ook rivm de fantasten moeten nu hun mond maar houden en die oude bok van rivm ex , begont nu met mondkapjes de dwaas.

  zo en nu iedereen de draad weer oppakken en je oude leven weer terug.

  0 likes
 • MdeFilosoof schreef:

  Zweden was altijd al een mooi land. Kennelijk ook een land met verstandige doktoren en bestuurders.

  0 likes
 • Albert schreef:

  Blijft interessant, ‘dat’ Zweden. They are accustoming us to do what we’re told while giving up our freedom. What do you think they’ve been discussing at all those Bilderberg meetings?

  Gates, the central bankers, Silicon Valley, the socialists, and the big globalist corporations like Big Pharma want to control every aspect of our lives. Their high-tech noose is around our necks. The time to start kicking is now—not after we drop. It’s time to speak out and save our country. Sweden has his own brave way!

  0 likes
 • Pieternella schreef:

  ik snap trouwens sowieso niet de ophef over infectieziektes met de huidige stand van de hygiëne, het schone drinkwater en het riool. Dat Corona in het riool zat, is alleen maar logisch. Het is wel vrij stom om dan openbare toiletten te sluiten. Dan heb je toch iets niet begrepen.

  0 likes
 • Antoin schreef:

  Wat voorbarig van de arts om te concluderen dat de virus voorbij is in Zweden.
  Als covid wordt gezien als een griep dan is het nooit voorbij.
  Van de griepvirus kan je ook niet zeggen dat het voorbij is en nooit meer terug komt.

  0 likes
  • salvar schreef:

   Antoin ik wordt wel een beetje moe van jou.
   wat maakt het uit .
   corona minder doden , minder besmetting.
   ze testen zich helemaal gek , verkouden corona , hoesten corona , hoofdpijn corona , etc. etc.
   wat ze moeten doen hier is de mensen gewoon weer laten leven en ophouden met het geouwehoer.
   loopt op zijn end en beginnen ze over verplicht mondkapjes.
   de teringzooi wil helemaal niet dat het overgaat.

   0 likes
  • Bas Quarks schreef:

   Ik denk dat er met de vertaling iets mis is gegaan. Als je het in Zweden over “Corona” hebt, dan bedoelen ze daar alleen deze crisis mee, niet alle coronavirussen.
   Degene die in Zweden de hele crisis leidt is een epidemioloog van het Zweedse RIVM, de politiek bemoeit zich er niet mee want die zijn geen specialist. Hij zei vorige week al dat elkaar besmetten niet meer voor kan komen in Zweden, maar dat we alleen voorzichtig moeten blijven met de ouderen en zieken, maar dat is hetzelfde als met iedere ander griepseizoen. Dit coronavirus zal altijd blijven, net als alle andere virussen.
   Hij zei ook dat de genoemde aantallen doden en besmettingen niet kloppen omdat de doodsoorzaak niet altijd corona is, maar meestal een ander lijden.
   Het aantal besmettingen lopen nu zo op omdat er meer getest wordt, dus dat is logisch, maar ook die nemen nu snel af. Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de Zweden een immuniteit hebben opgebouwd tegen corona en hij denkt dat minstens 30% van de Zweden al een natuurlijke immuniteit hadden voordat dit coronavirus is Zweden was.
   De maatregelen konden van hem opgeheven worden maar daar gaat hij niet over, dat is een politieke beslissing.
   De reden dat Zweden nog steeds code oranje heeft volgens Nederland, is een politieke beslissing omdat Zweden i.t.t. de andere lidstaten nooit in lockdown is gegaan. Het R-getal is in Zweden lager dan Noorwegen en Nederland.

   0 likes
  • Ikweer schreef:

   De virus bestaat ook niet, het virus wel.

   0 likes
 • Vrijheid schreef:

  Misschien nu last van chinese toestanden?
  https://youtu.be/xAvjtTxkw4A

  0 likes
 • Madeliefje schreef:

  vanaf het begin geen goed gevoel gehad bij deze “pandemie” zorg goed voor je lichaam geest en blijf in je kracht , lastig soms wel goed te doen. j

  0 likes
 • Teun schreef:

  Ik vrees dat Zweden, en elk ander land, is en zal gebonden blijven aan de komende agenda.

  0 likes
 • Harry schreef:

  Fauci CDC USA Vaccin mogelijk maar 50% effectief en kortdurende immuniteit. Daarvoor gaan we onze grondwet opzij zetten terwijl seizoensgriep in de komende tijd meer levens gaat eisen omdat covid19 is uitgewoed

  https://www.zerohedge.com/political/fauci-says-coronavirus-vaccine-may-only-be-50-or-60-effective

  0 likes
 • PREDATOR schreef:

  Zweden gaat ook nu weer niet mee in de wereldwijde leugen..(Nieuwe golf covid )Dus….2-0 voor Zweden..Met respect..

  0 likes
 • Hoop schreef:

  Dus Zweden heeft als één van de weinige landen leiders die niet chantabel zijn en gewoon baas van eigen winkel.

  0 likes
 • Sjazon schreef:

  Dat wil zeggen dat ze daar goed en gezond eten. Misschien zijn groenten en fruit daar goedkoop.

  0 likes
 • Michiel Slegten schreef:

  Typfoutje? Onderaan staat 700 jaarlijkse griepdoden, 7000 zal dat moeten zijn, anders klopt het verhaal niet.

  0 likes
 • Jack Burton schreef:

  Covid19=de keizer zonder kleren, onze kat welke geen brekkies eet omdat we geen kat hebben.

  Ik ben blij voor de Zweden, maar ook in Zweden erkennen ze deze “kind kan de was doen” hoax en dus kan dit worden gebruikt om de opinie/regelgeving etc. in “no-time” over te laten slaan in het tegendeel.

  Riemen vast, het huisdier van Gates kondigde laatst aan dat het ergste nog zal komen…en dat zal ook 100% gebeuren…(wij van WC eend adviseren WC eend snapt u wel)
  In Nederland wordt er in ieder geval gekeken hoe defensie kan gaan assisteren bij de handhaving…goeie vooruitzichten dus, vooral met het “Europäische Armee” op komst.

  2023 Zomaar een straat in Nederland

  Heinrich: Stehen bleiben!!!!
  Jan: huh?
  Heinrich: Setzen Sie Ihre Gesichtsmaske auf!!!
  Jan: ok…ok…
  Heinrich: Gut gemacht und jetzt weiter Dunkelkopf, schnell, loss loss!!!

  0 likes
  • Harry schreef:

   Het gebeurt zelden dat een virus muteert tot een gevaarlijker variant, het is veel waarschijnlijker dat deze stam zo nu en dan in verzwakte vorm terugkomt, net zoals de spaanse griep, h1n1, die nu vrij onschuldig is. De media pakt de ergste scenario en doet net alsof het een feit is.

   0 likes
 • Gabriëlle Eijkelboom schreef:

  Sorry hoor met al die verhalen over corruptie enz.
  En 17 miljoen virologen in Nederland die het allemaal beter weten. En mensen die afgeven op een regering in een land waarin we zelf onze regering mogen kiezen! Zeker allemaal niet gestemd zeker, dan ook geen recht van spreken! Wacht nu eerst maar af hoe alles verder gaat voordat jullie nog meer onrust veroorzaken! Zo klaar.

  0 likes
 • Audrey schreef:

  Het is hier ook al voorbij, alleen beseffen de mensen dat nog niet helemaal. Ze blijven blindelings geloven wat ze horen op het nieuws. Er is in heel mijn buurt geen corona patiënt te bekennen. En ik woon tussen allemaal 75 plussers en we komen bij elkaar en we houden ons niet aan de 1.5 meter regel en mondkapjes dragen we ook niet. Want als we elkaar nodig hebben dan staan we klaar voor elkaar. Rara hoe kan het dan zo zijn dat we niet besmet raken..

  0 likes
  • jan doornbos schreef:

   Heel goed. Voor de mensen die twijfelen, gaat u eens googelen ‘Waarom het coronavirus niet besmettelijk is’. Tevens nog een lees tip: The Curse of Louis Pasteur. Voila, en schoon is ons kunstgebit.

   0 likes
 • x

  Check Also

  defensie

  Oh jee: Defensie betrokken bij bestrijding van ‘desinformatie’ over corona

  In de Militaire Spectator, het tijdschrift voor ...

  jonge arts

  Jonge arts legt uit waarom hij tegen het coronavaccin is: ‘Dit is ongekend’

  Het pushen van het coronavaccin heeft vooral ...

  >