Archeologie

11 verloren beschavingen en wanneer ze floreerden

Help ons door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De oorzaken van het verdwijnen van oude beschavingen blijven vaak in nevelen gehuld.

Sumer is de oude, oorspronkelijk door de Akkadiërs gegeven naam van een antieke beschaving gelokaliseerd in het zuidelijk deel van Mesopotamië, het hedendaagse Zuid-Oost Irak.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De inwoners werden Soemeriërs genoemd. Sumer wordt beschouwd als eerste samenleving ter wereld waar alle kenmerken van een ‘beschaving’ aanwezig waren. Het Soemerische rijk bestond uit een reeks stadstaten, ieder met een eigen vorst. De geschiedenis van Soemerië bestrijkt een periode van 5000 tot 2000 voor Christus.

Minoïsche beschaving

De Minoïsche beschaving is een bronstijdbeschaving van voor het Oude Griekenland die zich tussen ongeveer 3500 en 1375 voor Christus vanuit Kreta over het hele oostelijke Middellandse Zeebekken uitbreidde en daar floreerde.

De Minoïsche beschaving was vrijwel gelijktijdig en gelijkwaardig aan andere grote beschavingen van die omvang: die van de megalithische cultuur op Malta, die van Anatolië, Kanaän, het Oude Egypte, Mesopotamië en helemaal in het oosten die van de Indusvallei.

minoischebeschaving239478349843

Harappa

Harappa is een stad in de Punjab in het noordoosten van Pakistan, gelegen aan de vroegere loop van de rivier de Ravi. Het is de eerst blootgelegde vindplaats die de antieke Indusbeschaving aan het licht bracht.

De moderne stad werd gebouwd naast de overblijfselen van een sterke stad uit de oudheid die onderdeel was van de Indusbeschaving. De stad heeft een bloeitijd gekend tussen 3300 en 1300 voor Christus.

Ambachtelijk gemaakte producten van hoge kwaliteit die in Sumer zijn gevonden duiden op een intensief handelsnetwerk waarin Harappa een belangrijk handelscentrum vormde.

Nok

De Nokcultuur was een beschaving in Centraal-Nigeria waarvan gedacht wordt dat het de beschikking had over een hoog ontwikkeld sociaal systeem en die zover bekend de eerste Sub-Saharische cultuur was waar figuratieve kunst werd beoefend.

Nok verwijst naar het dorp Nok waar in 1928 terracotta werd opgegraven van de Nokcultuur. De vondsten van de Nokcultuur zijn gedaan in een gebied van 480 bij 320 kilometer in het zuidwesten van het Josplateau.

De Nokcultuur ontstond rond 1000 voor Christus en rond 500 na Christus verdween de cultuur op nog onverklaarbare wijze.

Maya’s

De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving die bekend is vanwege het feit dat ze de enige precolumbiaanse beschaving is waarvan men weet dat ze een volledig ontwikkeld schrift had. Verder valt de beschaving op door de kunst, architectuur, wiskunde en astronomie.

De Mayacultuur ontstond aanvankelijk in de preklassieke periode rond 2600 voor Christus en verdween rond 900 na Christus. Vooral in de laatste paar eeuwen van de klassieke periode kenden veel Mayasteden hun hoogtepunten.

Invloeden van de Mayacultuur zijn te vinden tot in Honduras, Guatemala, het noorden van El Salvador en Mexico. De Maya’s bestaan officieel nog altijd, ondanks dat hun klassieke cultuur is verdwenen. Veel Mayatalen worden vandaag de dag nog gesproken.

maya294872349783492423

Anasazi

Anasazi (Navajo voor ‘voorouders van vijanden’) was een prehistorische inheems Amerikaanse cultuur in de regio van de huidige staten Colorado, Utah, Nieuw-Mexico en Arizona die bekend is door haar opmerkelijke aardewerk en markante woningbouw.

Onder archeologen is er nog geen consensus wanneer deze cultuur precies opdook, maar de datering van 1200 voor Christus tot 1300 na Christus lijkt terrein te winnen. De moderne Pueblovolken stammen van deze cultuur af.

anasazi293473947234923834

Polynesiërs van de Pitcairneilanden

De eerste bewoners van de Pitcairneilanden waren waarschijnlijk Polynesiërs afkomstig van Mangareva (nu onderdeel van Frans-Polynesië), 490 kilometer ten noordwesten van Pitcairn. De eerste Europeanen die het eiland ontdekten vonden er onder andere ruw uitgehakte stenen goden.

Het eiland werd naar alle waarschijnlijk tussen 1000 en 1400 bewoond door de Polynesiërs. In 1606 ontdekte de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Fernández de Quiros de noordelijke eilanden Henderson en Ducie die deel uitmaken van de eilandengroep van Pitcairn.

Azteken

De Azteken of Mexica waren een Meso-Amerikaanse beschaving die bestond tussen 1200 en 1500 in het huidige Mexico. Het centrum van hun beschaving bevond zich in de voorloper van het huidige Mexico-Stad in een stad genaamd Tenochtitlán.

Het woord ‘Azteken’ komt van het Nahuatl ‘Aztecah’, mensen uit Aztlan. Aztlan was een mythische plaats ergens in het noorden waar de Azteken naar eigen zeggen vandaan kwamen.

azteken293487239472849234342

Inca’s

de Inca’s waren een indianenvolk dat leefde in het westelijk deel van Zuid-Amerika, de Andes van Peru en Bolivia en naarmate hun rijk groeide ook in Ecuador, Chili en Argentinië. De beschaving bestond tussen 1200 en 1572.

Veel hedendaagse gebouwen in de Peruaanse stad Cuzco zijn gebouwd op resten van oude Incagebouwen, want Cuzco was de hoofdstad van het rijk.

incas2934739872344343443

Rapa Nui

Rapa Nui is de inheemse bevolkingsgroep van Paaseiland. De oorspronkelijke Rap Nui leefden tussen 300 en 1800 op Paaseiland.

Op Paaseiland staan de moai, de grote stenen beelden. Alle beelden zijn monolithisch en gehouwen uit vulkanisch gesteente. Het overgrote deel van de moai zijn te vinden nabij de krater Rano Raraku.

Beothuk

Beothuk is de inheemse bevolking van de Canadese provincie Newfoundland die nu uitgestorven is. Slechts weinig geschreven documenten van de beschaving zijn ons overgeleverd. De beschaving bestond tussen 1500 en 1829.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
paul megens
paul megens
11 jaren geleden

waar práten we over, niet waar ?!
5000 voor christus.
terwijl de aarde al 4500 miljoen jaar bestaat.
ik zou zó graag eens weten door wie, en wanneer ons collectieve geheugenknopje is omgedraaid.

lovly_1
lovly_1
11 jaren geleden

[quote name=”paul megens”]waar práten we over, niet waar ?!
5000 voor christus.
terwijl de aarde al 4500 miljoen jaar bestaat.
ik zou zó graag eens weten door wie, en wanneer ons collectieve geheugenknopje is omgedraaid.[/quote]

Ik denk dat je dat binnen nu en, laten we zeggen, 1 jaar wel te weten komt…

stefan steenhouwer
stefan steenhouwer
11 jaren geleden

wij zelf!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! paul megens

fd
fd
11 jaren geleden

Misschien was dat wel de voorwaarde om als “mens” te kunnen reïncarneren/leren.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x