Homepagina » Financieel » Off the Grid – Bouw je eigen Utopia (video)

Off the Grid – Bouw je eigen Utopia (video)

De Nederlandse filmregisseur Alexander Oey volgt in Off the Grid Amerikanen die naar alternatieve vormen van leven op zoek zijn gegaan.

Sommigen wonen uit noodzaak bij elkaar in tenten, anderen hebben er bewust voor gekozen hun oude leven achter zich te laten en zoveel mogelijk buiten het systeem om verder te leven.

Er heerst veel boosheid onder Amerikanen. Wall Street is gered met hún belastinggeld en dat vinden veel Amerikanen niet te verkroppen.

Schijnzekerheden

Alternatieve vormen van wonen, werken en leven zijn niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland booming. Groen is hip en biologische supermarkten en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Massaal zoeken mensen hun heil in yoga en meditatie omdat oorspronkelijkheid en authenticiteit belangrijker zijn dan ooit.

De zekerheid die we dachten te hebben, zoals een goed pensioen blijken schijnzekerheden te zijn, aldus Oey. Veel mensen willen in reactie daarop terug naar de basis, terug naar de natuur, de oorsprong.

Lokale munteenheden

Na de recessie kwamen in de Verenigde Staten de eerste lokale munteenheden en systemen op. In Amerika komt er meer uit de mensen zelf terwijl in Europa nog het idee overheerst dat de overheid het wel oplost. Wij Europeanen kunnen nog veel leren van de initiatieven die zich in Amerika ontwikkelen, merkt Oey op.

Burgers hoeven zich niet neer te leggen bij de door de financiële sector gedomineerde wereld. Dat steeds meer mensen buiten het systeem om leven vinden bedrijven heel beangstigend. Wat zal er gebeuren als iedereen ‘off the grid’ gaat leven? Wat zou er gebeuren als iedereen gaat ruilen?

Failliet

Oey zegt bezorgd te zijn over de macht van grote instituties als Goldman Sachs doordat overheden de laatste decennia steeds meer macht hebben weggegeven aan de private sector. “Door op kleine schaal samen te werken kunnen we aan de macht van de grote instituties ontkomen en krijgen we weer controle over ons eigen bestaan en daarmee meer zekerheid,” besloot Oey.

Alexander Oey filmde gemeenschappen die het heft in eigen hand hebben genomen. Van de 50 Amerikaanse staten zijn er 46 nagenoeg failliet.

In Great Barrington, Massachusetts hebben inwoners een eigen munt, de Berkshare, om minder afhankelijk te zijn van de dollar. In Colorado Springs heeft de lokale bevolking het recht om tegen belastingverhoging te stemmen en vertrouwt het geheel op de private sector. En in Sandpoint, Idaho is de Amerikaanse droom onder de bezielde leiding van een boeddhistische burgemeester ingeruild voor duurzame oplossingen. Mensen zoeken hun eigen Utopia buiten het financiële systeem en de overheid.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: Boeddhistischeomroep.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. de crisis is gewoon opzettelijk in elkaar gezet, om een nieuwe werel oorde te krijgen of miss wel om een oorlog te creeren , of reducing people. ik geloof gewoon niet dat er een crisis kan zijn. dat hoort niet in dese tijd. er is heus well genoeg geld, en der komt heus well genoeg bellasting geld binnen. En we kiezen onze leiders niet om ons wederechtelijk te ontnemen. we kiezen ons leiders om ons naar betere tijden te leiden. schandalig dat zij zo met het volk omgaan, stem SOPN

  0 likes
 2. Tja..ik zou wel een hutje op de hei willen bouwen met een leuk groentetuintje eromheen en een put willen slaan maar ja…dat mag weer niet omdat de grond niet van mij is :/ Misschien stiekem in een goed dichtbeboste bos gaan wonen XD

  0 likes
 3. Er staat in Nederland 7,6 miljoen vierkante meter leeg in kantoorpanden… Hele kantoren”parks” en niemand die daar werkt. Allemaal lege ruimte om er iets van te gaan maken, om er iets op te bouwen, neer te zetten…: Een nieuwe stad, een nieuwe samenleving – een experiment, een voorbeeld – een plek. Wat voel ik een verlangen om te leven volgens het toenemende bewustzijn – samen wonen, werken, groeien en leven geheel op een mens-aarde-en-universum-vriendelijke manier. Bewust, eerlijk en authentiek! Ik ben het wachten zo zat – ook al wacht ik toch alleen maar op mezelf… en meen ik ergens een plek te moeten vinden waar ik het neer kan zetten, op kan bouwen en mensen waarmee ik het uit kan dragen en leven! Waarom niet hier en nu? ~ zucht.

  0 likes
 4. Niet mogen? Gewoon doen. It’s time to take care of the land in plaats van alles plat kappen?

  [quote name=”Vonzie”]Tja..ik zou wel een hutje op de hei willen bouwen met een leuk groentetuintje eromheen en een put willen slaan maar ja…dat mag weer niet omdat de grond niet van mij is :/ Misschien stiekem in een goed dichtbeboste bos gaan wonen XD[/quote]
  [quote name=”Vonzie”]Tja..ik zou wel een hutje op de hei willen bouwen met een leuk groentetuintje eromheen en een put willen slaan maar ja…dat mag weer niet omdat de grond niet van mij is :/ Misschien stiekem in een goed dichtbeboste bos gaan wonen XD[/quote]

  0 likes
 5. Prima gaan we doen
  Niet meer praten maar initiatieven.
  Laat u stem horen, stem niet meer en we gaan er voor.
  Is de manier om al die financiële joggies een poepie te laten ruiken.

  Wanneer starten wij met z’n alle in het altijd zo progressieve Nederland ?

  0 likes
 6. Ik woon in een wijk waar we het zelf doen!

  We zijn bezig met een sportclub waar iedereen voor 60 euro per jaar kan sporten. MBV vrijwilligers. Daarnaast gaan we fruitbomen en een wijkmoestuin aanleggen. Als je wilt kun je overal zelf intiatieven ontwikkelen. Je moet er wel voor uit je stoel komen en er zelf iets van maken.

  De wereld veranderen begint bij jezelf en met je buren is mijn motto!

  0 likes
 7. Gister gezien, mijn maag draaide. En een traantje viel. Dit is onze toekomst als we zo doorgaan met die achterlijke euro. Wordt wakker mensen tijd om op te staan ! Die tijd is nu NIET ergens over de regenboog !!!

  0 likes
 8. Even een reactie op SUS #3.

  Weet je wat zo leuk is? Die kantoorpanden zijn voor een groot deel betaald met onze pensioengelden. Geld waar we straks naar kunnen fluiten. Met andere woorden hebben wij als burgers dus gewoon al recht op deze vierkante meters kantoorpanden. ik doe mee hoor …..

  0 likes
 9. [quote name=”sus”]Er staat in Nederland 7,6 miljoen vierkante meter leeg in kantoorpanden… Hele kantoren”parks” en niemand die daar werkt. Allemaal lege ruimte om er iets van te gaan maken, om er iets op te bouwen, neer te zetten…: Een nieuwe stad, een nieuwe samenleving – een experiment, een voorbeeld – een plek. Wat voel ik een verlangen om te leven volgens het toenemende bewustzijn – samen wonen, werken, groeien en leven geheel op een mens-aarde-en-universum-vriendelijke manier. Bewust, eerlijk en authentiek! Ik
  ben het wachten zo zat – ook al wacht ik toch alleen maar op mezelf… en meen ik ergens een plek te moeten vinden waar ik het
  neer kan zetten, op kan bouwen en mensen waarmee ik het uit kan dragen en leven! Waarom niet hier en nu? ~ zucht.[/quote]
  @Sus, – hoi Sus, dat heb ik ook heel erg, voel me ook zo ongeduldig, alsof ik in gedachten daar al ben…net als over een grote hindernis springen…gek gevoel…. It ‘s à big urge… : )

  0 likes
 10. [quote name=”roy”]de crisis is gewoon opzettelijk in elkaar gezet, om een nieuwe werel oorde te krijgen of miss wel om een oorlog te creeren , of reducing people. ik geloof gewoon niet dat er een crisis kan zijn. dat hoort niet in dese tijd. er is heus well genoeg geld, en der komt heus well genoeg bellasting geld binnen. En we kiezen onze leiders niet om ons wederechtelijk te ontnemen. we kiezen ons leiders om ons naar betere tijden te leiden. schandalig dat zij zo met het volk omgaan, stem SOPN[/quote] ——– precies! Doe ik! : )

  0 likes
 11. Hhhmmm Als de redactie het heeft over een off the grid utopia, dan zouden ze eens moeten gaan kijken (leuke reportage voor Niburu TV) bij de Ecotribe in Teuge. ‘t Begon 11 of 12 jaar geleden toen een groepje krakers hun intrek namen in een voormalig defensie complex. En ze leven al sinds die tijd Off the grid, wekken hun eigen energie op, verbouwen hun eigen voedsel en ga zo maar door.

  0 likes
 12. [quote name=”Tasj”][quote name=”roy”]de crisis is gewoon opzettelijk in elkaar gezet, om een nieuwe werel oorde te krijgen of miss wel om een oorlog te creeren , of reducing people. ik geloof gewoon niet dat er een crisis kan zijn. dat hoort niet in dese tijd. er is heus well genoeg geld, en der komt heus well genoeg bellasting geld binnen. En we kiezen onze leiders niet om ons wederechtelijk te ontnemen. we kiezen ons leiders om ons naar betere tijden te leiden. schandalig dat zij zo met het volk omgaan, stem SOPN[/quote] ——– precies! Doe ik! : )[/quote]

  Zeg waar heb jij nederlands geleerd, ook off the grid ? LOL

  0 likes
 13. Goeie docu, maar het kan beter .het hergebruiken van de leegstand vind ik ook een goeie zet .uiteindelijk kijken mensen nu toch anders tegen kraken aan. Met elkaar voor elkaar. En stem SOPN.

  0 likes
 14. [quote name=”O. Westerman”][quote name=”Tasj”][quote name=”roy”]de crisis is gewoon opzettelijk in elkaar gezet, om een nieuwe werel oorde te krijgen of miss wel om een oorlog te creeren , of reducing people. ik geloof gewoon niet dat er een crisis kan zijn. dat hoort niet in dese tijd. er is heus well genoeg geld, en der komt heus well genoeg bellasting geld binnen. En we kiezen onze leiders niet om ons wederechtelijk te ontnemen. we kiezen ons leiders om ons naar betere tijden te leiden. schandalig dat zij zo met het volk omgaan, stem SOPN[/quote] ——– precies! Doe ik! : )[/quote]

  Zeg waar heb jij nederlands geleerd, ook off the grid ? LOL[/quote]

  wat maakt het uit?? als je het maar begrijp tog??? want daar gaat het uit eindelijk om haha!! ik kan best nederlands, maar heb nog altijd dyslectie… dus ja kan der niks aan doen! en zo lolig is het niet….

  0 likes
 15. [quote name=”sus”]Er staat in Nederland 7,6 miljoen vierkante meter leeg in kantoorpanden… Hele kantoren”parks” en niemand die daar werkt. Allemaal lege ruimte om er iets van te gaan maken, om er iets op te bouwen, neer te zetten…: Een nieuwe stad, een nieuwe samenleving – een experiment, een voorbeeld – een plek. Wat voel ik een verlangen om te leven volgens het toenemende bewustzijn – samen wonen, werken, groeien en leven geheel op een mens-aarde-en-universum-vriendelijke manier. Bewust, eerlijk en authentiek! Ik ben het wachten zo zat – ook al wacht ik toch alleen maar op mezelf… en meen ik ergens een plek te moeten vinden waar ik het neer kan zetten, op kan bouwen en mensen waarmee ik het uit kan dragen en leven! Waarom niet hier en nu? ~ zucht.[/quote]

  Klinkt goed vooral na Occupy. Zolang ik mijn eigen kleine plekje met rust heb zou ik zo mee doen voelt gewoon heel goed. Er is nu al een begin wat doen we er mee ?

  0 likes
 16. ENIGSTE KROMME AAN DEZE DOCUMENTAIRE IS DAT DE ROCKERFELLER FAMILLIE JUIST AAN DE TOP VAN DE WERELDECONOMIE STAAT. De rise of de Fenix, asses to asses en return to asses.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

hugo de jonge

Hugo de Jonge zegt het echt: Nederland krijgt er tot 2030 een MILJOEN mensen bij

CDA-minister Hugo de Jonge heeft een opmerkelijke ...

ghislaine maxwell

Ghislaine Maxwell & Jeffrey Epstein zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit gaat veel dieper

Ghislaine Maxwell heeft in de jaren negentig ...