Financieel

110 jaar cel voor financieel specialist

Help door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Financieel specialist Allen Stanford is door een rechter in de Amerikaanse stad Houston veroordeeld tot 110 jaar celstraf.

De rechter oordeelde dat de Texaanse miljardair beleggers heeft misleid met een piramidespel waarmee hij klanten in totaal $7 miljard (ruim 5,5 miljard euro) afhandig maakte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Stanford behoorde in 2009 met een persoonlijk vermogen van $2,2 miljard tot de rijksten op aarde. Het is de grootste fraude in de Verenigde Staten sinds het schandaal rond Bernard Madoff, dat in 2008 aan het licht kwam. De 71-jarige zwendelaar werd veroordeeld tot 150 jaar cel. Het piramidespel van Stanford kon 20 jaar blijven bestaan.

Antigua

De rechter achtte bewezen dat Stanford de beleggers valse bewijzen van geldstortingen had gegeven van een bank op het eiland Antigua waar hij zelf de eigenaar van was. De 62-jarige zakenman sluisde het geld door naar eigen rekeningen, in plaats van het te beleggen.

In 2009 sloeg hij op de vlucht nadat de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten SEC bij hem was binnengevallen. Later dat jaar werd hij gevonden in Virginia.

Medicijnverslaving

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie eiste 230 jaar tegen Stanford. Zelf heeft hij de fraude altijd ontkend en beweert hij dat zijn klanten nooit geld zijn kwijtgeraakt.

Stanford kwam nu pas voor de rechter omdat hij eerst aan zijn medicijnverslaving moest worden behandeld. Hij was verslaafd aan antidepressiva.

Ridder

Hij was sponsor van sporten als cricket, golf en tennis; hij sponsorde onder andere het circuit van oud-kampioenen als Jim Courier, John McEnroe en Pete Sampras. Ook golfprofessionals als Vijay Singh werden door hem gesponsord. In juni 2008 loofde hij een prijs van $20 miljoen uit voor een crickettoernooi.

Hij heeft de Amerikaanse nationaliteit, maar is ook staatsburger van Antigua en werd in 2006 in dat land tot ridder benoemd.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robin Hood
Robin Hood
11 jaren geleden

Er is nogal wat georganiseerde misdaad bij die ridderorden. Ook geven ze hun mederidders vaak diplomatieke paspoorten zodat de ridderbroeders ook diplomatieke verzegelde bagage over de wereld kunnen zenden (bijvoorbeeld heroine uit Afghanistan ??).

Harry
Harry
11 jaren geleden
misterice
misterice
11 jaren geleden

Hoe is dit anders dan onze regering op dit moment?

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x