Homepagina » Financieel » 110 jaar cel voor financieel specialist

110 jaar cel voor financieel specialist

Financieel specialist Allen Stanford is door een rechter in de Amerikaanse stad Houston veroordeeld tot 110 jaar celstraf.

De rechter oordeelde dat de Texaanse miljardair beleggers heeft misleid met een piramidespel waarmee hij klanten in totaal $7 miljard (ruim 5,5 miljard euro) afhandig maakte.

Stanford behoorde in 2009 met een persoonlijk vermogen van $2,2 miljard tot de rijksten op aarde. Het is de grootste fraude in de Verenigde Staten sinds het schandaal rond Bernard Madoff, dat in 2008 aan het licht kwam. De 71-jarige zwendelaar werd veroordeeld tot 150 jaar cel. Het piramidespel van Stanford kon 20 jaar blijven bestaan.

Antigua

De rechter achtte bewezen dat Stanford de beleggers valse bewijzen van geldstortingen had gegeven van een bank op het eiland Antigua waar hij zelf de eigenaar van was. De 62-jarige zakenman sluisde het geld door naar eigen rekeningen, in plaats van het te beleggen.

In 2009 sloeg hij op de vlucht nadat de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten SEC bij hem was binnengevallen. Later dat jaar werd hij gevonden in Virginia.

Medicijnverslaving

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie eiste 230 jaar tegen Stanford. Zelf heeft hij de fraude altijd ontkend en beweert hij dat zijn klanten nooit geld zijn kwijtgeraakt.

Stanford kwam nu pas voor de rechter omdat hij eerst aan zijn medicijnverslaving moest worden behandeld. Hij was verslaafd aan antidepressiva.

Ridder

Hij was sponsor van sporten als cricket, golf en tennis; hij sponsorde onder andere het circuit van oud-kampioenen als Jim Courier, John McEnroe en Pete Sampras. Ook golfprofessionals als Vijay Singh werden door hem gesponsord. In juni 2008 loofde hij een prijs van $20 miljoen uit voor een crickettoernooi.

Hij heeft de Amerikaanse nationaliteit, maar is ook staatsburger van Antigua en werd in 2006 in dat land tot ridder benoemd.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Robin Hood schreef:

  Er is nogal wat georganiseerde misdaad bij die ridderorden. Ook geven ze hun mederidders vaak diplomatieke paspoorten zodat de ridderbroeders ook diplomatieke verzegelde bagage over de wereld kunnen zenden (bijvoorbeeld heroine uit Afghanistan ??).

  0 likes
 • misterice schreef:

  Hoe is dit anders dan onze regering op dit moment?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  return to eden

  ‘Return to Eden’: Duurzaamheid en CO2 als machtsmiddel om politieke agenda’s door te drukken

  Onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels presenteerde afgelopen donderdag ...

  melk

  Melk drinken verhoogt kans op borstkanker aanzienlijk, aldus studie

  Het drinken van melk verhoogt de kans ...

  >