Homepagina » Financieel » ‘Sleep verantwoordelijke bankbestuurders voor de rechter’

‘Sleep verantwoordelijke bankbestuurders voor de rechter’

Er komt naar verwachting een gerechtelijk onderzoek naar Britse bankiers. De aanleiding is een schandaal dat jarenlang geheim is gehouden.

Op donderdag ging de Britse bank Barclays hard onderuit op de beurs van Londen. De bank kreeg een boete opgelegd van 453 miljoen dollar wegens fraude.

De medewerkers van de bank hebben volgens Britse en Amerikaanse toezichthouders gerommeld met rentetarieven. Het gaat om de zogeheten London Internetbank Offered Rate (Libor). De verdenking is dat bankiers bij de samenstelling van deze rente onderling afspraken om de rente in tijden van spanningen op de geldmarkten bewust laag te houden.

De Libor wordt gebruikt als basis voor de vaststelling van de rente bij zeer veel financiële producten zoals de hypotheekrente, spaarrekeningen, maar ook de rente die banken onderling hanteren. In Nederland wordt meer gebruik gemaakt van een ander rentetarief, de Euribor.

De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwde dat nu moet worden uitgezocht welke bestuurders op de hoogte waren van de fraude. Hij zei in het Britse parlement dat zij voor de rechter moeten worden gesleept.

Ontslagen

De Britse en Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders, waaronder Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, HSBC, Lloyds, JPMorgan Chase en Bank of Tokyo Mitsubishi. Niet alleen in de VS en Groot-Brittannië wordt gezocht naar fraude. Zwitserse autoriteiten lieten in februari weten dat zij de praktijken van 12 banken in dit verband tegen het licht hielden. Daar hoorden ook Rabobank, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup en UBS bij.

Door de harde woorden van Osborne moesten de banken op de beurs in Londen veel terrein prijsgeven. Een aantal medewerkers zijn ontslagen, geschorst of met verlof gestuurd. De Royal Bank of Scotland, gesteund door de overheid, heeft diverse medewerkers ontslagen, maar weigerde commentaar te geven.

Wormen

De grootbanken Barclays, HSBC, Lloyds en Royal Bank of Scotland hebben klanten daarnaast te weinig geïnformeerd over de risico’s van renteswaps die ze verkochten. Dat bepaalde de Britse bankregulator FSA vrijdag. De banken moeten nu duizenden ondernemingen vergoeden. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend.

Voormalig woordvoerder van het Britse ministerie van Financiën Lord Oakeshott pleit voor een openbaar onderzoek, zoals de Leveson-commissie het afluisterschandaal rond de Britse krant The News of the World onderzoekt. “De wormen die nu onder de stenen van het bankwezen vandaan kruipen zijn nog erger dan we dachten,” voegde hij toe.

Oud-vicepresident Citigroup

Een oud-vicepresident van Citigroup die heeft toegegeven meer dan 22 miljoen dollar te hebben verduisterd, is op vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Tussen 2003 en 2010 hevelde Gary Foster (35) geld over van Citigroup naar zijn eigen bankrekeningen. De bank weigerde commentaar te geven op het vonnis.

Prins Henri de Croÿ-Solre

De correctionele rechtbank van Brussel heeft prins Henri de Croÿ-Solre veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk vanwege fraude met vennootschappen. De stroman van Croÿ, een Algerijn, kreeg twintig maanden voorwaardelijk. Een Britse bankier kreeg zes maanden voorwaardelijk en ook een advocaat en een notaris werden bestraft. Henri de Croÿ-Solre behoort tot de 24ste generatie van zijn hertog-prinselijke familie.

Historische rechtszaak

In Canada is een historische rechtszaak aangespannen tegen het Vaticaan, de Britse Kroon, Canada en haar kerken en grote farmaceutische bedrijven, die allemaal worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid en samenzwering. “Slachtoffers van de kerk, staat en big pharma verenigen zich nu eindelijk om een einde te maken aan hun schrikbewind,” zei klager Kevin Annett.

Rabo

Ondertussen in Groot-Brittannië. Staatssecretaris Rachel Reeves van Financiën noemt de manipulatie van de Libor-rente ‘één van de ernstigste vormen van fraude die de City ooit heeft meegemaakt’. In het panel van banken dat de Libor vaststelt, zit de Nederlandse Rabobank. Een woordvoerder laat weten dat ‘alle banken in het panel worden onderzocht en dat Rabo altijd meewerkt aan dergelijke onderzoeken’.

Naast de onderzoeken van toezichthouders zijn groepen Amerikaanse beleggers zeker drie collectieve rechtszaken begonnen tegen internationale banken, waaronder Rabobank, om hun schade te verhalen.

Barclays-topman Bob Diamond moet aanstaande woensdag voor de Treasury Select Committee verschijnen. De Britse minister van Economische Zaken Vince Cable heeft toegegeven dat de banksector een ‘afvalput’ is. Minister van Justitie Ken Clarke benadrukte dat bankiers die misdaden hebben begaan terecht moeten staan. Tenminste zes handelaren van Barclays dreigen uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten om daar berecht te worden.

Bronnen: Dailymail.co.uk, Reuters.com, HLN.be, Itccs.org

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Het komt nu dan toch eindelijk op gang.

  0 likes
 2. ‘n Boete met echt geld of (weer) zelf gedrukt papier’? Zeg maar ‘bankpapier’…

  0 likes
 3. De eerste domino steentjes vallen nu om, de rest in haar val meeslepend.Don’t cry. keep on living your perfect live. Banks are just a bad dream.

  0 likes
 4. [quote name=”Styles”]Het komt nu dan toch eindelijk op gang.[/quote]

  Oké, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Bedenk dat het pas echt er toe doet als de top van de pyramide onschadelijk is gemaakt. Dit om te voorkomen dat het toch weer op een andere manier weer uit de hand gaat lopen. Bovendien moet het geld/goud terug naar de rechthebbenden. Het punt is dat aan het volledige monetaire systeem een einde moet komen en plaats moet maken voor een eerlijk systeem (Nesara).
  Wat enorm positief is, is dat het voor de massa steeds duidelijker wordt dat we een onterecht blind vertrouwen hebben gehad in de banken. Dit proces is onomkeerbaar.

  0 likes
 5. gaat de London city voor de bijl!

  0 likes
 6. http://www.ascensionearth2012.org/2012/0…l-now.html ; weer anderen zeggen dat voor 4 juli as. er massa-arrestaties gaan plaatsvinden.

  0 likes
 7. [quote name=”adersom”]gaat de London city voor de bijl![/quote]

  Waarschijnlijk nog voor de Olympische Spelen.

  0 likes
 8. Komen weer opvallend veel van origine Joodse namen voor in dit stuk.

  0 likes
 9. Gaan er binnenkort massa-arrestaties plaatsvinden en krijgen wij daarna ‘Buitenaardse’ hulp?
  Gaat er een omwenteling plaatsvinden?

  0 likes
 10. [quote name=”A”][quote name=”adersom”]gaat de London city voor de bijl![/quote]

  Waarschijnlijk nog voor de Olympische Spelen.[/quote]

  zeker vòòr 21-12-2012 😉

  0 likes
 11. In Canada is een historische rechtszaak aangespannen tegen het Vaticaan, de Britse Kroon, Canada en haar kerken en grote farmaceutische bedrijven, die allemaal worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid en samenzwering. einde aan hun schrikbewind.
  Het schijn dat ET al jaren dagen ondergrondse basissen hebben, achterbakse transparantie, waarom?
  Alles behalve justitieel proper, die soort ET’s ziet men bijvoorkeur verdwijnen van de Aardbol.
  Extraterrestrials hebben normaliter het recht hun civilisatie wet&orde voor te stellen, ondanks alle gebeuren op de Aarde voor het ogenblik.
  Het universum is van iedereen, sociaal democratisch bekeken en vergeleken, maar waar dezelfde universum wet|&orde niet van kracht is voor iedereen (ook op de Aardeplaneet niet), is uitzonderlijk interessant op exopolitiek vlak in toekomstperspectief

  0 likes
 12. Banken zijn als de mafia een hoera stemming is ongeoorlooft er zal veel bloed vloeien voordat er licht gloort in onze duisternis.

  Het is niet zomaar een strijd tussen de wettelijke macht en de crimineel, veelal is de wettelijke macht zelf de crimineel.

  Kijk maar naar ons eigen corrupt landje, kijk niet raar op dat we straks in hetzelfde schuitje zitten als Griekenland, Spanje etc.
  Ook hier barst de virituele digitale geldbom.

  0 likes
 13. [quote name=”adersom”]gaat de London city voor de bijl![/quote]

  die gaan in de Thames zwemmen samen met de zalmen die hier weer schijnen voor te komen. Deze zalmen zijn hier weer door de verbeterde waterkwaliteit.

  0 likes
 14. Men is nou wel bezig over de banken en farma.bed. ed. maar vergeet men misschien de verzekerings bedrijven die de boel al jaar en dag lichten en super moeilijk doen over uit betaling

  0 likes
 15. [quote name=”gallicflower”]Het schijn dat ET al jaren dagen ondergrondse basissen hebben, achterbakse transparantie, waarom?
  Alles behalve justitieel proper, die soort ET’s ziet men bijvoorkeur verdwijnen van de Aardbol.
  [/quote]
  Waarom ‘verdwijnen deze van de Aardbol’? en waar zijn er nu dan nog ‘ET-basissen’?

  0 likes
 16. dit is het enige wat we kunnen doen het is bewezen dat het werkt en wetenschappelijk aangetoond als je mee wilt doen met deze historische wereldwijde meditaties tegen de banken enz iedere zondagavond 21.00 uur is de nederlandse tijd samen is er een gigantische invloed, doe mee aan dit historische event! http://www.youtube.com/watch?v=FjXIstvQeKo&feature=player_embedded

  0 likes
 17. Barclays krijg 200 miljoen boete van de toezicht houders en kunnen gewoon doorgaan met waar ze mee bezig waren. Ze komen niet voor een rechter en geen strafzaak. Op deze manier komen we echt niet van de criminele bankiers af. In IJsland hebben ze dat anders gedaan. De minister president en de directeuren van de drie grootste banken een schop onder hun hol gegeven en vier jaar later hebben ze snelst groeiende economie van de westerse wereld.

  0 likes
 18. Jörg Haider heeft dit ooit ook gezegd (breng de bankiers voor de rechter) in een TV programma met een aantal grote bazen aan de tafel.
  Niet veel later was het met hem afgelopen.

  0 likes
 19. [quote name=”Ivor Biggun”]Jörg Haider heeft dit ooit ook gezegd (breng de bankiers voor de rechter) in een TV programma met een aantal grote bazen aan de tafel.
  Niet veel later was het met hem afgelopen.[/quote]

  Jorg Haider wilde als rechts populist in de eerste plaats zieltjes winnen, dat het met hem is afgelopen erna, is alleen maar een goede zaak.

  0 likes
 20. 435 miljoen dollar boete! Waarom staat er nergens wat men er mee verdient heeft….435 miljard?

  Allemaal schijnvertoning om het onwetende publiek te misleiden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

rutte

Ongekend populair? 87 procent Nederlanders wil dat Rutte ophoepelt

De partij van premier Mark Rutte staat ...