Homepagina » Mens en Dier » 110 proefchimpansees bevrijd uit controversieel onderzoekslab
110 proefchimpansees bevrijd uit controversieel onderzoekslab

110 proefchimpansees bevrijd uit controversieel onderzoekslab

Een controversieel Amerikaans onderzoekslaboratorium heeft afstand gedaan van al zijn proefchimpansees. De dieren zijn veilig aangekomen in Chimp Haven in de staat Louisiana. Anderhalf jaar lang is er geld ingezameld om de dieren een gelukkige oude dag te kunnen bezorgen.

“We vinden het geweldig dat dit grootse moment eindelijk is aangebroken,” zei directeur van Chimp Haven Cathy Willis Spraetz. “Vele organisaties en individuen hebben met volharding doorgewerkt om zeker te stellen dat deze chimpansees konden worden ondergebracht in een toevluchtsoord. Onze droom is eindelijk uitgekomen.”

De campagne om de chimpansees, die tussen de 1 en 50 jaar oud zijn, over te brengen van het laboratorium naar Chimp Haven begon in november 2012. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit NIH was in eerste instantie van plan om slechts 10 proefdieren naar het toevluchtsoord te sturen. De overige 40 dieren zouden naar een lab in Texas gaan.

“Toen we hoorden dat maar een klein deel van de chimpansees naar Chimp Haven zou gaan, voelde het alsof ze werden beroofd van hun vrijheid,” zei Spraetz. Ze verwees daarmee naar de CHIMP Act, die sinds 2000 van kracht is en waarin staat dat alle dieren naar het toevluchtsoord zouden worden gebracht. “We hebben daarna een plan opgesteld om de chimpansees onder te brengen in een veilige omgeving, waar ze de rest van hun dagen in grote sociale groepen kunnen slijten en zelf kunnen bepalen wat ze doen.”

Het toevluchtsoord beslaat een gebied van 80 hectare. Er is sinds 2012 ruim 3 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) opgehaald, waarmee inmiddels zes speelgebieden zijn aangelegd. Er wordt momenteel gebouwd aan verschillende slaapplaatsen en een grote open speelplaats.

Meer informatie: Chimp Haven

[Mail Online]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Edwin schreef:

  Is er eigenlijk wel eens een monument opgericht ter nagedachtenis aan alle dieren die voor de mensheid gestorven zijn?
  Oorlogsmonumenten zijn er genoeg (begrijpelijk natuurlijk), maar zijn er niet genoeg dieren voor ons gesneuveld?
  Ik wil een monument voor alle gevallen dieren a.u,b…….

  10 likes
  • Albertien schreef:

   Ik ben het helemaal met Edwin eens, hoeveel dieren zijn er gestorven in de laboratoria, voor het “welzijn” van mensen, gruwelijk, de vele proeven die deze dieren, ook andere dieren, moesten ondergaan voor onze materialistische hebzucht, we zouden ons moeten schamen, omdat er nog steeds artikelen worden gekocht die niet dierproefvrij zijn. Het is de onwetendheid en desinteresse van de mensheid om niet na te denken hoeveel dieren zijn opgeofferd, bijvoorbeeld make-up, medicijnen. De mensheid moet zich schamen, want velen reageren, ach het zijn maar dieren, wij mensen staan ver boven de dieren. Daarom juist, wij hebben hersens gekregen om hierover na te denken, een dier heeft ook een ziel en heeft ook gevoelens en wij moeten de dieren op een gelijkwaardige manier behandelen zoals mensen dat behoren te doen. In het heden zijn we als mensen niet eens in staat om elkaar te respecteren, hoe dan ook de dieren behandelen? Daarnaast nog het vele leed van de dierentuinen, de circussen, waarin dieren worden verwaarloosd, kunstjes worden geleerd, puur ter vermaak van mensen. Wanneer worden mensen eens wakker en bewust, als meer mensen zouden beseffen hoeveel leed er is onder dieren zouden ze het wel uit hun hoofd halen om naar een circus te gaan. Mensen denken niet na, zijn er niet mee bezig, maar het is de bedoeling om in deze tijden wakker te wakken, op allerlei fronten is het de mensen hun taak om wakker te worden. De massa steekt zijn kop in het zand, willen het niet allemaal weten wat er gaande is in de wereld, op allerlei fronten gaat het gigantisch mis. Maar ja, de voetballerij is ook belangrijk en kan de massa weer onderuitzakken met een biertje en chips om te hopen dat ons land wereldkampioen wordt, daarna gaat de sleur en het diep in coma blijven weer door.
   Mensen ontwaak, kijk verder dan je neus lang is!
   JA EEN MONUMENT VOOR ALLE GESTORVEN DIEREN MOET ER KOMEN!!!!

   3 likes
  • Solar schreef:

   Goed idee, maar wat let je om een stichting op te richten, geld in te zamelen en uiteindelijk een monument gaan (laten) bouwen en onderhouden.

   Zo zijn de meeste monumenten uiteindelijk op deze wereld terecht gekomen.

   Persoonlijk zou ik jouw initiatief toejuichen!

   3 likes
 • Vegetarische eter schreef:

  Als ode en respect aan alle dieren, ben ik vegetarier. 🙂

  Dat is ook nog gezond voor het lichaam, geest en spirit.

  LOVE.

  2 likes
 • x

  Check Also

  3-jarig jongetje 'herinnert zich vorig leven als slang'

  3-jarig jongetje ‘herinnert zich vorig leven als slang’

  Dalawong uit Thailand was drie jaar oud ...

  Advocaat: "Chimpansees zijn ook personen"

  Advocaat: “Chimpansees zijn ook personen”

  In de VS wil een dierenrechtenorganisatie mensenrechten ...

  >