Homepagina » Gezondheid » Coronacrisis hier in Spanje
Gevaar Corona

Coronacrisis hier in Spanje

[Een artikel geschreven door Michel Lejeune van Trancewerk]

De meeste mensen weten wel dat ik, Michel Lejeune, al jarenlang in Andalusië, Zuid-Spanje, woon. Een mooi gebied. Maar Spanje wordt hard getroffen door de Coronacrisis.

Uitgestorven boulevard en strand Fuengirola

Het is erg stil op straat. De boulevards en stranden zijn ook compleet uitgestorven. De rode vlag wappert op het strand van Fuengirola.

Aan de Costa del Sol, waar het normaal gesproken bruist van het leven, zie je nu geen kip.

Er heerst overal een vreemde, doodstille sfeer en ik moest laatst denken aan het liedje ‘Ghost Town’, van The Specials van begin jaren ’80.

Rijen voor de winkel

Als je boodschappen moet doen, sta je bij de ingang in de rij te wachten tot iemand die klaar is met zijn of haar boodschappen naar buiten gaat. Er staan strepen op de grond, om afstand te houden van elkaar.

Vervolgens wenkt een bewaker dat de volgende naar binnen mag. Je mag maar in je eentje naar binnen. Samen boodschappen doen is verboden.

Hier sloot ik achteraan in de rij bij Mercadona (soort Spaanse AH)

Hier sloot ik achteraan in de rij bij Mercadona (soort Spaanse AH)

Eenmaal binnen moet je eerst verplicht je handen ontsmetten met desinfecterende gel. Daarna verplicht handschoentjes aan en dan pas mag je verder.

En op zich is dat niet zo’n heel verkeerde maatregel. Dat iedereen zomaar met zijn handen aan alle fruit en groente zit, is niet zo’n heel hygiënisch idee, zeker niet als er een virus rondwaart.

Gevoel van gevaar!

Al deze maatregelen, en de stilte op straat, versterken het gevoel dat het erg gevaarlijk is daarbuiten.

Supermarkten, tankstations en apotheken zijn open. De rest is dicht. Alle overige handel ligt stil. De rolluiken zijn gesloten. Er heerst een vreemde, serene rust.

Er hangt angst in de lucht.

Hoe moet het verder? Hoe lang gaat het duren? Hoe kom ik hier doorheen? Overleef ik het? Overleven mijn ouders of andere geliefden het?

Op zoek naar signalen

En dan kijk je naar het nieuws op de tv. Met de stille hoop dat je signalen ziet dat het beter gaat. Dat er tekenen zijn van herstel. Maar vooralsnog zie je alleen maar dat er weer een groot aantal mensen dood zijn.

En dat versterkt je angst nog meer.

Wat als je in de zorg werkt? Of als je mensen kent die in de zorg werken? Lopen zij een groter risico, omdat ze veel meer in contact komen met mensen die mogelijk besmet zijn? Ja, natuurlijk!

Op zich is angst een zinvolle aangever dat je iets moet doen (of laten). Maar te veel angst werkt contraproductief. Het gaat tegen je werken.

Er is zo vreselijk veel angst en onrust in deze moeilijke tijden. En die angst kan voor iedereen anders zijn. De een is bang om zonder geld te komen, de ander is bang om ook ziek te worden.

Hoofd koel houden is beter

Ondanks dat deze angst reëel kan zijn, werkt het in tijden van crisis veel beter als je je hoofd koel houdt.

Je kunt dan namelijk veel helderder denken en verstandig handelen. Bovendien voel je je een heel stuk lekkerder als je geen angst meer hebt en je gewoon weet wat verstandig is en wat niet.

En om je daarbij te helpen hebben we de sessie ‘Kalm blijven in tijden van crisis’.

Deze diep ontspannende sessie leert je hoe je jouw emoties aan de kant kunt zetten op momenten dat dit nodig is. Je leert ook hoe je een ‘helicopterview’ kunt inzetten, om een crisissituatie zowel van binnenuit als van buitenaf te bekijken.

Dit helpt je om het grotere geheel van deze Coronacrisis te overzien. Of van welke andere crisis dan ook waar je mogelijk mee te maken hebt.

Last van angstklachten, opgesloten gevoel of paranoïde gevoelens?

 • De sessie ‘Kalm blijven in tijden van crisis’ geeft je jouw rust terug, zodat angstklachten verminderen.
 • Het opgesloten gevoel vermindert.
 • En als je last hebt van paranoïde gevoelens, dan zul je merken dat ook dit aangenaam afneemt.

Je voelt je weer rustig en veilig!

Klik hier om deze professionele sessie nu te downloaden. Het is een sessie met een grote positieve impact voor iedereen die het nodig heeft. En het werkt! De sessie is al een paar honderd keer gedownload.

Wil je van dat paniekerige, onheilspellende of angstige gevoel af?

Download de sessie dan nu!

Help elkaar door deze blog te delen op Facebook of Twitter

Stuur anderen ook naar deze blog, want het gaat erom elkaar te helpen.

Deel deze blog via de knoppen hieronder, zodat anderen zelf kunnen beslissen of dit iets voor ze is. En als jij deze blog leest, omdat je er toevallig op stuitte op social media, zou het mooi zijn als ook jij dit weer verder deelt…

[Trancewerk]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Ja, de angst heerst goed bij vele mensen vele hebben hulp nodig om de angst te baas te zijn ..de berichten geven geen goed beeld van de situatie ,en maakt het alleen maar erger, Maar angst kan ook een positieven kant op gaan ,als men weet hoe men ermee om moet gaan ,en dat ontbreekt bij vele mensen ,dus angst beheerst deze vele mensen dan ook,boven dien kan je met angst, niet helder meer denken, de gedachten gaan er mee op de loop,in de eerste plaats kijk niet meer na het nieuws, in de tweede plaats ga wat leuks doen,maar het leuk doen wat vele mensen deden is even weg of misschien wel heel lang weg,de overheden sluiten de mensen op in hun woning,en ontnemen vele hun vrijheids- bewegingen, dat zal nog wel eens erger kunnen zijn dan deze virus,,hoe langer het duurt ,hoe angstiger de mensen worden,,nu nog gaat en is alles nog beheersbaar, maar het kan met een te lang duren, op een moment totaal de regels die nu gelden worden overschreden en massaal gaan de mensen dan weer de straat , de kwaal wil men genezen door opsluiting,maar gevangenen proberen altijd een gat te vinden om te ontsnappen we hoeven alleen maar te wachten als het te lang duurt ,en de tralies verbreken met de regels die nu min of meer zijn opgelegd Ja uit angst..

  3 likes
  • @rop. Mensen moeten in feite niet me angst leren om gaan maar onder ogen komen waar je bang voor bent. In wezen heeft dat niet met de buitenwereld te maken maar met eigen innerlijk. En dat betreft in feite wat je zelf zou kunnen voelen als j. Het is eigenlijk de eigen kracht waar mensen bang voor zijn. Of beter gezegd, waar een controlerend ego bang voor is omdat die anders de controle verliest. En dan wordt het daardoor precies verkeerd om gedraaid. Angst is er alleen vanuit macht en controle, niet in het leven in je Zelf. In die zin is de huidige situatie dan wel goed voor Zelf introspectie. Alhoewel veel mensen in de angst zitten kan de tijd ook benut worden om met andere zaken bezig te gaan zoals gezin, de relatie etc. Het leven zelf houdt niet op door de huidige situatie. Mensen zitten eigenlijk ook nooit stil. Iedereen is altijd druk en naar buiten gericht. Misschien is dit dan een mogelijkheid om eindelijk een keer iets anders te ervaren dan altijd maar overleven. Die sfeer kunnen mensen ook zelf creëren. met bijvoorbeeld muziek. Aandacht voor elkaar in relatie en gezin, daar is nu alle tijd voor. De stilte die er nu buiten is is ook de maatschappij die tot rust komt. Geen geren, gevlieg en gerace van hot naar her. En eindelijk is iedereen ook eens in de woning waar ze anders nooit zijn omdat er alleen maar voor gewerkt wordt. De huidige situatie kan als een probleem gezien worden (in maatschappelijke zin) maar ook als ruimte (voor het leven en het gezin) Er is nu wel de tijd en ruimte om in je woning te wonen in plaats van alleen maar slapen, eten, schoonmaken, af en toe een vrijpartij en kinderen opvoeden. Het is alleen een proces om van de gehaastheid van de de maatschappij los te komen om de rust te vinden. Als de maatschappij stil staat is er ruimte voor andere zaken. En misschien is dat wel een klein voorproefje van veranderingen die er volgens veel berichten gaan komen.

   1 likes
   • @ROB,,
    ja rob ..zo is het ,,een mooie aanvulling op wat ik plaatste, het is mij allemaal bekent .mooi dat je erop reageerde, met deze zienswijze ..wat mij niet vreemd is,door jou reactie erop kwam je tot deze actie ,,om het op je eigen manier te plaatsen,, en er een aanvulling eraan toe te voegen..En inderdaad het is nu de tijd om door deze crises ,een verandering te brengen in de denk/geest verstand verhoudingen Om meer inzicht te verkrijgen in het hele maatschappelijke door deze en aan deze een verandering te bewerkstelligen en meer met elkaar in harmonie te leven..Deze crises geeft een kans aan de Mens om wakker te worden uit deze jachtige gehaaste economie, welkom de verandering mits het als een positieve verandering word gezien,,en ook de angst waarin vele nu verkeren zal deze het weleens kunnen omkeren.

    1 likes
    • @rop. Volgens veel berichten leven we in veranderende tijden waarin het uiteindelijk echt beter zou worden. Dat gaat alleen niet zonder zekere chaos. Het oude moet verdwijnen zodat daar iets nieuws uit kan voort komen. Dat gaat zeker met een wereld die altijd op macht gebaseerd is niet zonder slag of stoot. Het is de heersende macht die in paniek schijnt te zijn omdat hun controle afbrokkelt. Maar uiteindelijk moet er dan wel een keer een punt komen waarop de verandering door breekt. Wat zij niet begrijpen is dat macht vernietigend is, inclusief voor henzelf. Dat ze nu iedereen thuis willen opsluiten (in machtsperspectief) kan uiteindelijk ook de vernietiging van hun controle inhouden. Zij hebben geen ander beeld dan macht en controle. Het leven zelf kennen ze niet. Maar voor de mensen is het inderdaad ook een gelegenheid om tot hen Zelf te komen. Dat is het eerste ontwaken. Daarna kan ook de buitenwereld (vanuit je Zelf) weer waargenomen worden waar mensen anders simpelweg aan voorbij lopen. Er kan dus uiteindelijk ook wee contact zijn met de omgeving als straks de quarantaine een keer opgeheven wordt. Vaak wennen mensen ook best wel snel aan een nieuwe situatie en dan is he zwaar om weer terug te gaan naar de oude situatie. Dat merk je vaak al als je vakantie hebt en naar een buitenland gaat of zo. Na een paar weken ben je weer terug en moet je weer aan het werk. Dan merk je in het begin ook vaak hoe zwaar het is als je weer begint te werken. Zo’n vakantie is maar korte tijd en nu zit iedereen veel langer thuis. Dus de periode van onthaasten van de maatschappij is dan veel langer dan een vakantie. Het kan dus zomaar zijn dat dat thuis zitten sowieso iets verandert. Het enige punt is dat je dan gewoon met je aandacht thuis moet zijn en niet ergens anders.Druk maken over veel zaken is in feite totaal zinloos want aan veel zaken kun je toch niets veranderen. Dan verspil je je eigen energie. Lekker rustig wakker worden zonder alarm klok die je slaap verstoort, rustig genieten van je ontbijt met je partner of gezin, tijd om thuis wat zaken op orde te brengen. Kort gezegd, van je huis je thuis maken door er in te leven. Eindelijk ook eens tijd voor serieuze en zinvolle gesprekken over onderwerpen waar je anders niet aan toe komt vanwege het overleven in het maatschappelijke systeem. Als het systeem instort dan houden we daar toch niets aan tegen. Maar ook dat betekent dan niet dat het leven voorbij is maar dat het juist ruimte krijgt. Er zijn altijd wel mensen met ideeën dus we zitten nooit zonder nieuwe mogelijkheden. Het is dan niet het einde maar een nieuw begin, op een nieuwe manier. Dat thuis zitten is dan al een beetje de ervaring daarvan in het klein.

     We zitten wat dat betreft blijkbaar aardig op één lijn.

     0 likes
 2. Deze sessie is zeker wel een goed hulpmiddel, tegen angst normaal gesproken zal men dit niet gouw zo,n sessie volgen,maar in deze tijd zal het voor de angst zeker kunnen helpen ,in de eerste plaats heeft men wat te doen,ten tweede je bent bezig om meer zicht op j zelf te verkrijgen, wat natuurlijk in de gewone dagelijkse bestaan niet of weinig aandacht aan word besteed, dit is een geschikt moment om er achter te komen hoe angst werkt in de geest/verstand denkende mens,zeker nu kan deze angst omgezet worden in een positieve kracht,want door de angst dringt het ook juist beter door en neemt men het ook gauwer op,wat daarmee kan de angst gezien worden terwijl er een grote crises rond om de mens heen hangt,als zo,n sessie belangeloos de juiste energie doorgeeft ,zonder een bijzaak voor zichzelf en geen verborgen reclame bevat, echt gericht op het verbeteren en hoe men kan opgaan met Angst,zal men deze verborgen krachten in zichzelf kunnen herkennen,dat zal men ook zien dat deze verborgen kracht die zich uit in ANGST Bevrijd worden van de kluister en de gevangen waarin deze kracht een oproep doet om er verlicht in te worden, het wil bevrijdt worden,dat kan alleen door deze te erkennen en herkennen omdat het gezien wil worden ,dat keert het om naar een positieve Kracht..Deze virus is er nu eenmaal ,en deze word ook zeker ook aangedikt en maakt het erger dan het in wezen is , wat dan meer angst opwekt, dan nodig is , gebruik dan deze angst voor de positieve kant van de ANGST GEDACHTEN DENK/GEEST, WANT HET IS HET OMGEKEERDE VAN HET LICHT ,DIE DOOR DEZE WIL WORDEN GEZIEN..

  1 likes
 3. als men, ( wat ik denk bewust ) nóg 2 á 3 maanden in stand houd , dan kan het wel eens
  escaleren met mensen. En misschien is dit wel heimelijk gewenst, wie weet.
  Een dusdanig lange virus impact van 4 of 5 maanden is absurd, ik geloof daar niet in.
  Enfin, economisch nu buiten beschouwing gelaten wat ook een ramp word op die manier,
  is het menselijk welzijn flink onder druk. En daar word je tenslotte niet beter van. Eerder
  kans op ziek worden. Frustraties zijn nu al onder mensen, wat denk je na nóg 2 maanden?
  De tijd erna brengt nog vele maanden nasleep met gelden financieële schade, dus die krijg
  je er nog bovenop.

  0 likes
 4. die maatregelen in spanje lijken wel op hoe het hier is, alleen is het bij de supermarkt waar ik kom niet verplicht handen wassen, maar vrijwillig. je krijgt dan een mandje van een personeelslid dat de hengsels ontsmet en dan mag je naar binnen. sommige winkels laten maar een beperkt aantal klanten toe en hebben buiten de stoep afgeplakt met tape om de wachtenden in de rij op afstand van elkaar te houden. verder vind ik het wel prettig, zo rustig op straat, niet dat lawaai van al dat verkeer. sommige mensen lopen met een boog om je heen, als je ze tegenkomt, wat me enigszins irriteert, alsof ik besmettelijk ben, dat gevoel krijg ik. maar ja, het hoort bij de situatie, blijkbaar.

  0 likes
  • @freddy. Dat mensen met een boog om je heen lopen zegt niets over jou. Het laat alleen maar zien dat die mensen vatbaar zijn voor de angstzaaierij. Ik zie het ook af en toe gebeuren maar niet met iedereen die ik tegen kom. Niet iedereen is dus vatbaar, dat zegt dus iets over mensen persoonlijk. Dat is het effect van social distancing, wat je ook als een tactiek van de heersende macht kunt zien om mensen uit contact met de omgeving te halen door die angstzaaierij. En je ziet dan vanzelf wie er wel en wie er niet vatbaar voor is.

   1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kanye west

Kanye West: Coronavaccin is ‘het merkteken van het beest’

Rapper en presidentskandidaat Kanye West heeft een ...

kaag

Kaag geeft weer honderden miljoenen van ONS belastinggeld weg

D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking krijgt eenmalig ...