Gezondheid

Kan meditatie veroudering vertragen?

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kan meditatie de effecten van veroudering tegengaan? Eén Nobelprijswinnaar heeft hier wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Elizabeth Blackburn onderzoekt samen met haar collega’s van de Universiteit van Californië – San Francisco (UCSF) of meditatie onze levensverwachting kan verhogen.

Blackburn wordt ook wel de koningin van de telomeren genoemd. Zij ontdekte waarom deze uiteinden van de chromosomen slijten en welk verband dat heeft met veroudering en kanker. Telomeren zijn stukjes repeterend DNA aan de uiteinden van chromosomen die het DNA beschermen als het bij celdeling wordt gekopieerd, zoiets als de plastic uiteinden van schoenveters.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eind jaren zeventig was al bekend dat telomeren slijten bij het ouder worden, tot het punt waarop de cel zich niet langer kan delen. Blackburn ontdekte dat het enzym telomerase zorgt dat telomeren langdurig op lengte kunnen blijven. Te veel telomerase maakt cellen onsterfelijk en gevaarlijk: kankercellen zitten vol telomerase. Te weinig telomerase leidt tot kortere telomeren, DNA-schade en veroudering.

Telomeren blijken niet onvermijdelijk te slijten. Je kunt het proces afremmen of zelfs omkeren. Dat opent de weg naar preventie van ouderdomsziekten en langer leven. Je kunt telomeren verlengen met bijvoorbeeld meditatie.

Blackburn stuurde een groep proefpersonen naar een retraite in de bergen in Colorado. Mensen die een meditatiecursus van drie maanden afmaakten hadden 30 procent meer telomerase dan een soortgelijke groep die op de wachtlijst stond.

Meditatie blijkt ook een positief effect te hebben op de telomerase-activiteit bij personen die Alzheimer-patiënten verzorgen. Bij de Alzheimer-verzorgers, die acht weken lang dagelijks een zangmeditatie (Kirtan Kriya) deden, werd een hogere telomerase-activiteit gemeten dan bij een controlegroep die naar ontspanningsmuziek luisterde.

Onderzoekers van de UCSF bestudeerden 30 mannen met een milde vorm van prostaatkanker. De mannen ondergingen drie maanden lang belangrijke veranderingen in levensstijl. Ze deden onder meer dagelijks aan meditatie om stress te beperken. De onderzoekers zagen na drie maanden dat de activiteit van de telomerase bij deze mannen hoger was dan bij mannen uit een controlegroep. Na vijf jaar hadden de 30 mannen ook langere telomeren.

Er lijkt een causaal verband te zijn tussen chronische stress en telomeren. Dat heeft wellicht vooral te maken met de invloed van de stresshormonen die het brein afscheidt, zoals cortisol. In reageerbuizen verlagen die de telomerenhuishouding. Het onderzoek van Blackburn is door verschillende bewegingen aangegrepen, die denken dat je met de juiste middelen 1000 jaar oud kunt worden of zelfs onsterfelijk.

[BBC via Mosaic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jimmy
jimmy
9 jaren geleden

Wie wil hier nu eeuwig rondhangen, ik niet, volgens mij is dat ook niet mogelijk omdat de kosmos ook niet het eeuwige bestaan heeft. Meditatie is een training om rust in hoofd te brengen en los van het lichaam te komen. Een voorbereiding op het onvermijdelijke het sterven.

Ķalki
Ķalki
9 jaren geleden

In de toekomst kan de mens de eeuwige jeugd realiseren.

biko
biko
9 jaren geleden

Zou best kunnen, of het zaligmakend is weet ik niet.

Peter C.
Peter C.
9 jaren geleden

Enoch uit de bijbel werd 365 jaar oud. Als je dan sommige getuigen die met buitenaardsen van de pleiaden in contact zouden zijn moet geloven dan worden zij tot 1000 j oud. Wij worden toch ook steeds ouder en deze buitenaardsen zijn ons duizenden jaren voor. Maar de veroudering omkeren en eeuwig leven dat kunnen ze ook niet. Ik zou al tevreden zijn met de leeftijd van Enoch.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x