Homepagina » Universum » 3 alternatieven voor de Big Bang
3 alternatieven voor de Big Bang

3 alternatieven voor de Big Bang

Zijn er naast de oerknaltheorie nog andere hypothetische verklaringen voor het ontstaan van het bekende universum? We bespreken drie alternatieven voor de Big Bang.

Steady-statetheorie

Volgens deze kosmologische theorie was het heelal er altijd al en zal het altijd blijven uitdijen. De theorie werd in 1948 door zowel Hermann Bondi en Thomas Gold als Fred Hoyle opgesteld uit onvrede met het feit dat er in de oerknaltheorie een begin of scheppingsmoment wordt aangenomen.

Het heelal zag er volgens de steady-statetheorie in een ver verleden net zo uit als nu. Uit waarnemingen bleek dat het heelal continu uitdijt. Om het uiterlijk van het heelal constant te laten zijn, moet die uitzetting met constante snelheid plaatsvinden. Daarnaast moet de dichtheid van het heelal gelijk blijven, zelfs als het heelal uitdijt. Dit zou kunnen door het continu ‘bijmaken’ van materie uit het niets.

Een tegenslag was de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling in 1965. Volgens de Big Bang-theorie is die een gevolg van de oerknal. Hoyle kwam later met de quasi steady-statetheorie, die uitging van meerdere Big Bangs om daarmee de kosmische achtergrondstraling te kunnen verklaren.

Theorie van het oscillerende heelal

Deze theorie ontkent de Big Bang niet, maar stelt dat er mogelijk vele opeenvolgende Big Bangs zijn geweest. Tussen iedere Big Bang was er een Big Crunch, een ineenstorting van het heelal als gevolg van de zwaartekracht. Misschien ontstaat hieruit weer een nieuw heelal. Indien het universum zich op deze manier blijft herhalen spreekt men van een pulserend heelal (Big Bounce).

Chaotische inflatie

In 1983 formuleerde de Russisch-Amerikaanse fysicus Andrei Linde de populaire theorie van de chaotische inflatie – een visie waarin ons heelal één van de talloze loten is aan een oneindig grote kosmische multiversum-boom. Begin 2014 werd het bewijs geleverd voor zijn theorie.

Volgens de oerknaltheorie zal het heelal uitdijen, maar als er meerdere ruimten zijn die dat ook doen, zullen ze elkaar op den duur kruisen. Dit hangt nauw samen met het idee van het multiversum. Er ontstaan nieuwe centra, waar materie zich opnieuw samenvoegt, en waar zodoende ook nieuwe oerknallen kunnen ontstaan. Zo ontstaat er een soort superheelal.

[Epoch Times]


Vond je deze info waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Ze denken bij de oerknal aanwezig te zijn geweest. Zij zullen in hun leven het nooit te weten komen.

  Dit is allemaal voor de mens afgesloten.

  1 likes
 2. Wij zijn een element uit een groter geheel, over het ontstaan hiervan kun je alleen maar raden en gissen.
  Iedereen die roept dat zijn theorie de juiste is kan dit nooit bewijzen, dat kan gewoonweg niet, maw.
  niemand was erbij dus niemand weet hoe “het” is ontstaan… period
  Dat er miljarden sterrenstelsels bestaan, zoals de melkweg, is op zich al onbegrijpelijk, dit gaat ver boven onze voorstellingen van begrip.
  Dat er een dus een Big Bang geweest moet zijn is een uitspraak die men nooit en te nimmer hard kan maken….

  10 likes
 3. (inclusief de reacties) kom ik hier nu al 5 optioneel geloofwaardige hypothesen over Big Bang-theorie tegen; welke is nu de juiste?

  7 likes
 4. Alles wat ik weet, hoef ik niet meer te geloven. Dus geloof ik in alles wat ik niet weet.

  — Wubbo Ockels

  7 likes
 5. Of alles bestaat omdat wij denken/dromen dat het bestaat,

  of een groep wetenschappers in d toekomst heeft het Heelal ontworpen
  middels de oerknal met behulp van naar het verleden gestuurde materie
  (hoeft niet perse mens te zijn)

  of dit heelal is een gesubsidieerd kunstproject, kan ook..

  6 likes
 6. Een andere theorie is die van het witte gat. Een zwart gat in een ander universum zuigt materie aan, en veroorzaakt via een wit gat een nieuw universum.

  3 likes
  • De gedachte dat middels een zwart gat een nieuw universum kan ontstaan is onjuist. Een zwart gat kan nooit zoveel materie opnemen dat dit uiteindelijk resulteert in een big bang en daarmee een nieuw universum. Alleen als een zwart gat een heel universum opneemt zou dit kunnen maar dit is onmogelijk omdat zwarte gaten relatief snel verzadigd raken. Als een zwart gat is verzadigd spuwt het de materie weer uit in het universum waar deze de materie heeft opgenomen.

   2 likes
 7. wat ik nou zo wonderlijk vindt aan de mens,is dat ze altyd naar iets buiten zichzelf zoeken, allemaal geweldige theorie,en er zijn nog zoveel mensen die niet eerst eens in zich zelf gaan zoeken (word je zo wie zo een beter mens van ) want als je dat echt gedaan hebt,snap je veel beter hoe de rest (in dit geval het heelal) in elkaar zit……het heeft dus geen enkele zin hier over na te denken,als je zin van het leven niet begrijpt…………ps hoe meer je weet hoe minder je weet……..misschien is dat het geheim wel……

  4 likes
 8. Nog steeds geen verklaring waar de materie / energie oorspronkelijk vandaan komt.
  Iets uit niets?

  3 likes
 9. Miss Multiuniverse

  De theorie van Andrei Linde is de enige juiste . Er is geen begin ( big bang ) . Geen einde . Alleen een eeuwigdurende inflatie ( chaos ) .

  3 likes
 10. Veel waarschijnlijker is het nog dat de mensheid duizenden jaren geleden al een geavanceerde beschaving werd, dat mensen onsterfelijk zijn geworden of minstens duizenden jaren leven, en dat zij virtual realities kunnen maken die lijken op een echt universum, en dat wij in een dergelijke virtual reality leven. Hoe het echte universum is ontstaan, zal altijd gissen blijven, maar hoe dit universum is ontstaan, is wel te verklaren.

  2 likes
 11. Miss Multiuniverse

  De zin van het leven is dat het ( jij ) bestaat . En dat alle vormen van leven er mogen zijn . Voor de rest mag ieder zelf invullen wat je ermee doet. Is dat niet genoeg ? En mooi toch ?

  2 likes
 12. Wat als,

  Er tig planeten zijn en dat de aarde als reality soap dient voor hen.
  Ooit was dit het verhaal in South Park..maar t is wel een idee wat mogelijk lijkt

  2 likes
 13. we zullen het NOOIT weten! ons verstand is hier te klein voor> en misschien was het niet eens de bedoeling dat wij bestaan en daarom is het allemaal onverklaarbaar..

  2 likes
 14. Wetenschappers in de toekomst, . . . Hilarisch, goed gevonden

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

9x bewijs dat je niet bestaat

9x bewijs dat je niet bestaat

We horen vaak dat onze wereld slechts ...