Universum

3 alternatieven voor de Big Bang

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zijn er naast de oerknaltheorie nog andere hypothetische verklaringen voor het ontstaan van het bekende universum? We bespreken drie alternatieven voor de Big Bang.

Steady-statetheorie

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens deze kosmologische theorie was het heelal er altijd al en zal het altijd blijven uitdijen. De theorie werd in 1948 door zowel Hermann Bondi en Thomas Gold als Fred Hoyle opgesteld uit onvrede met het feit dat er in de oerknaltheorie een begin of scheppingsmoment wordt aangenomen.

Het heelal zag er volgens de steady-statetheorie in een ver verleden net zo uit als nu. Uit waarnemingen bleek dat het heelal continu uitdijt. Om het uiterlijk van het heelal constant te laten zijn, moet die uitzetting met constante snelheid plaatsvinden. Daarnaast moet de dichtheid van het heelal gelijk blijven, zelfs als het heelal uitdijt. Dit zou kunnen door het continu ‘bijmaken’ van materie uit het niets.

Een tegenslag was de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling in 1965. Volgens de Big Bang-theorie is die een gevolg van de oerknal. Hoyle kwam later met de quasi steady-statetheorie, die uitging van meerdere Big Bangs om daarmee de kosmische achtergrondstraling te kunnen verklaren.

Theorie van het oscillerende heelal

Deze theorie ontkent de Big Bang niet, maar stelt dat er mogelijk vele opeenvolgende Big Bangs zijn geweest. Tussen iedere Big Bang was er een Big Crunch, een ineenstorting van het heelal als gevolg van de zwaartekracht. Misschien ontstaat hieruit weer een nieuw heelal. Indien het universum zich op deze manier blijft herhalen spreekt men van een pulserend heelal (Big Bounce).

Chaotische inflatie

In 1983 formuleerde de Russisch-Amerikaanse fysicus Andrei Linde de populaire theorie van de chaotische inflatie – een visie waarin ons heelal één van de talloze loten is aan een oneindig grote kosmische multiversum-boom. Begin 2014 werd het bewijs geleverd voor zijn theorie.

Volgens de oerknaltheorie zal het heelal uitdijen, maar als er meerdere ruimten zijn die dat ook doen, zullen ze elkaar op den duur kruisen. Dit hangt nauw samen met het idee van het multiversum. Er ontstaan nieuwe centra, waar materie zich opnieuw samenvoegt, en waar zodoende ook nieuwe oerknallen kunnen ontstaan. Zo ontstaat er een soort superheelal.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob ter Horst
Rob ter Horst
10 jaren geleden

Een andere theorie is die van het witte gat. Een zwart gat in een ander universum zuigt materie aan, en veroorzaakt via een wit gat een nieuw universum.

Yuri
Yuri
10 jaren geleden

Nog steeds geen verklaring waar de materie / energie oorspronkelijk vandaan komt.
Iets uit niets?

niphtrique
niphtrique
10 jaren geleden

Veel waarschijnlijker is het nog dat de mensheid duizenden jaren geleden al een geavanceerde beschaving werd, dat mensen onsterfelijk zijn geworden of minstens duizenden jaren leven, en dat zij virtual realities kunnen maken die lijken op een echt universum, en dat wij in een dergelijke virtual reality leven. Hoe het echte universum is ontstaan, zal altijd gissen blijven, maar hoe dit universum is ontstaan, is wel te verklaren.

barsoomx
barsoomx
10 jaren geleden

Of alles bestaat omdat wij denken/dromen dat het bestaat,

of een groep wetenschappers in d toekomst heeft het Heelal ontworpen
middels de oerknal met behulp van naar het verleden gestuurde materie
(hoeft niet perse mens te zijn)

of dit heelal is een gesubsidieerd kunstproject, kan ook..

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x