Bewustzijn

Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad spreken achteraf van een overweldigend vredig gevoel. Dat blijkt uit een studie naar de relatie tussen de oorzaak van een traumatische gebeurtenis en de belevenissen tijdens een bijna-doodervaring.

Bijna-doodervaringen gaan vaak gepaard met sterke emoties, uittredingen, tunnels van licht en terugblikken. Ze vinden vooral plaats op het moment dat iemand wordt gereanimeerd na een traumatische ervaring.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik begon onderzoek te doen naar dit fenomeen nadat zijn patiënten hem hadden verteld over hun eigen bijna-doodervaring. “Tijdens mijn consulten hoorde ik vele ongelooflijke verhalen,” zei hij. “Dit was voor mij erg intrigerend.”

Het team van Laureys onderzocht 190 gedocumenteerde gevallen die het resultaat waren van trauma’s, waaronder een hartstilstand, verdrinking, hoofdletsel of angstgevoelens. De onderzoekers zagen tot hun verbazing veel overeenkomsten tussen de gevallen.

In de meeste gevallen beschreven mensen een overweldigend gevoel van rust. Ook uittredingen kwamen vaak voor. Veel mensen hadden geen gevoel van tijd meer. Er waren bovendien bijna geen negatieve ervaringen. “Het is helemaal niet zo erg om een bijna-doodervaring te hebben,” aldus Laureys.

In enkele gevallen werd ook een terugblik op het leven of een blik in de toekomst gemeld, zoals je geregeld ziet in Hollywoodfilms. Het team van Laureys gaat nu proberen een objectieve meetmethode te ontwikkelen voor dergelijke ervaringen, door het brein te scannen van mensen die na een hartstilstand een bijna-doodervaring hebben gehad. Het team zoekt daarbij ook naar kleine littekens die mogelijk het gevolg zijn van de gebeurtenis.

Laureys beseft dat het moeilijk is om bijna-doodervaringen op een objectieve manier te onderzoeken, maar probeert het onderwerp met een open geest te doorgronden. “We moeten accepteren dat er veel dingen zijn die we niet begrijpen, maar het is belangrijk om de best mogelijke wetenschappelijke methode toe te passen,” zei hij. “Bijna-doodervaringen zijn buitengewoon interessant en kunnen ons helpen om het bewustzijn beter te begrijpen.”

Het onderzoek is te lezen in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
9 jaren geleden

bijna dood ervaringen zijn veel ‘echter’ dan aardse ervaringen naar verluidt

Peter II
Peter II
9 jaren geleden

Dit soort berichten en zogenaamde “nieuwe” onderzoeken, zijn zo langzamerhand zo oud als de weg naar Rome. De meeste mensen hebben dit soort verhalen al lang gelezen en gevolgd, door bijvoorbeeld dhr. Lommel, de Nederlandse Cardioloog, die hier veelvuldig en echt serieus onderzoek naar gedaan heeft.
Men zou nu eens moeten onderzoeken, hoe het toch komt, dat er ook een heleboel mensen zijn, die een traumatische gebeurtenis hebben moeten meemaken en deze ervaringen totaal niet meemaken of ondervinden of hoe je het ook maar mag noemen. Ikzelf heb zelf n.l. niets gezien.

pascal
pascal
9 jaren geleden

heb onlangs een paar verhalen en artikels gehoord en gelezen dat het witte licht op het einde van de tunnel één grote val is eens je daar binnen bent wist men al je ervaringen gevoelens en levens die je al hebt gehad en stuurt men je terug in een ander lichaam ik wil terug naar de echte bron waar ik alles kan herinneren weet iemand hier meer over.

Ernie
Ernie
9 jaren geleden

Yep, ik kan dit helemaal onderschrijven. Ben zelf in ’t witte licht geweest en wat me achteraf overviel was het gebrek aan het hebben van je zelfbeheersing. Er was niets te beheersen. Ik dacht altijd dat als ik mijn bron ontmoet, ik wel eens even wat te vertellen had over wat er op deze wereld mis is. Maar toen, overgeleverd aan een intens gevoel van wamte, liefde, ‘alles is goed’-gevoel maar dan zó sterk, was er helemaal geen ‘ik wil dit en ik wil dat’ meer.
Ach, eigenlijk zijn alle woorden waarmee je het witte licht probeert te beschrijven, tevergeefs. Het is niet te beschrijven.
Wat wel te beschrijven is, is dat je een ander mens wordt na zo’n ervaring. Je zou het verplicht voor scholieren moeten maken, dan zag de wereld er veeeeeeel beter uit.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x