Homepagina » Universum » Leven op de maan?
Leven op de maan?

Leven op de maan?

In ijs op het maanoppervlak worden bouwstenen voor het leven gevonden. Sommige wetenschappers menen dat het water door middel van kometen naar de natuurlijke satelliet is gebracht.

Amerikaanse onderzoekers suggereren nu dat de maan deze organische verbindingen zelf kan aanmaken met behulp van kosmische straling.

Sarah Crites van de Universiteit van Hawaï in Manoa zei dat kosmische straling die het maanoppervlak raakt krachtig genoeg is om reacties aan het oppervlak te veroorzaken.

Complexe moleculen

Haar team heeft berekend dat zes procent van de eenvoudige moleculen in het poolijs op de maan, zoals koolstofdioxide en ammoniak, kunnen worden omgezet in organische verbindingen zoals methaan.

Kosmische stralen kunnen niet alleen leven creëren, maar zijn ook in staat om complexe moleculen af te breken. De wetenschappers weten alleen niet precies hoelang dergelijke verbindingen in het maanijs kunnen overleven.

Overal

Aangezien kosmische straling overal in het zonnestelsel kan worden gevonden, lijken de bouwstenen voor leven op veel meer plaatsen voor te komen dan men altijd heeft gedacht. Rond de polen van Mercurius bevindt zich bijvoorbeeld ook ijs. “Organische verbindingen zijn niet zeldzaam in ons zonnestelsel, ze worden echt overal gevormd,” zei Crites.

Ze voegde toe dat het maanijs kan worden gebruikt om de chemie op meer afgelegen ijswerelden, zoals de verschillende Jupitermanen, te bestuderen.

Bron: Newscientist.com, Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • pietje schreef:

  We hebben allang een basis op mars daar gaan de elite naar toe als het hier onleefbaar gaat worden dat weten we toch ?? Dan kunnen wij (die het overleven) weer neandertalers worden en dan beginnen we opnieuw met heel weinig mensen ! De elite gaat dan feesten op de maan en gaan dan alles daar ook weer verzieken !!!! Ben een beetje misselijk ervan !

  1 likes
 • Kalki schreef:

  Er is buitenaards leven op de maan; er zijn basissen.

  0 likes
 • shem64 schreef:

  ” Kosmische stralen kunnen niet alleen leven creëren” ????
  Waar halen we deze flauwekul vandaan, is een aanname die op niets gebaseerd is.
  klits klats klandere, we hebben methaan, nou dan kunnen we meteen aannemen dat we met een beetje kosmische straling de boel kunnen omzetten in leven?
  Abiogenese heet die wetenschap, en ze zijn nog geen stap verder, niemand weet hoe leven gevormd wordt, maar er wordt hier zomaar gesteld dat de vorming van leven een eitje is.
  Ronduit belachelijk.

  0 likes
 • Plien schreef:

  [quote name=”Kalki”]Er is buitenaards leven op de maan; er zijn basissen.[/quote]

  Kalki, ben je zelf op de maan geweest om dat zo stellig te beweren?

  Laat ons eens een goede foto of video zien! Ik bedoel niet die al op het internet te vinden zijn.

  0 likes
 • gt schreef:

  tof, hoe was het daar?

  0 likes
 • John62 schreef:

  De aanwijzingen van buitenaards leven kun je ook vinden op google earth (maan aanvinken in het rol menu). en kopieer dan onderstaande breedte graden naar het zoek venster.
  Gebouw (GEEN markering)
  22 51 17.43 N, 26 47 01.54 W
  Buitenaardse ruimteschepen?
  22 54 17.34 N, 20 14 14.14 E en
  08 54 25.39 N, 60 03 52.90 E
  Een gecrasht ruimteschip? (niet scherp)
  16 33 20.92 N, 46 46 34.36 E
  Duidelijke aanwijzingen dat de maan meer herbergt dan zand en rotsen.

  0 likes
 • Danny schreef:

  Als er leven op de maan is,dan zal het zoiezo buitenaards zijn.

  (jaja,ik ben op niveau vandaag)

  0 likes
 • Kalki schreef:

  [quote name=”Plien”][quote name=”Kalki”]Er is buitenaards leven op de maan; er zijn basissen.[/quote]

  Kalki, ben je zelf op de maan geweest om dat zo stellig te beweren?

  Laat ons eens een goede foto of video zien! Ik bedoel niet die al op het internet te vinden zijn.[/quote]

  Misschien komen we er achter of dit inderdaad zo is, als we ‘remote viewing’ op de maan toepassen (Ik zelf ben daar al achter gekomen via ‘remote viewing’).

  0 likes
 • zevenenergie schreef:

  Verfrissend dat kosmische energie word aangezien als veroorzaker van leven.

  Het wemelt van het leven op onze planeet. Het zou toch gek zijn als het op alles daar buiten een dooie boel is.

  0 likes
 • cybertronian schreef:

  Zelf kom ik van Jupiter, maar mijn moeder is een volbloed Maanse. Mijn vader is een Celestiaan, maar zijn ouders kwamen weer van Niburu en Calisto. Vele aanwezige energieën in het zonnestelsel vormen mijn bewustzijn. Ik zou vele van jullie graag kennis laten maken met mijn sta-plaats op de camping van de Mare Umbra, maar de meeste van jullie zijn er helaas nog niet klaar voor.

  0 likes
 • luna59 schreef:

  de maan is een POORT .. een doorgang, zoals de zon
  ik noem het servers zoals we bekend zijn met de pc, maar dan wel ontiegelijk meer en niet uit te drukken wat we allemaal nog gaan ondervinden

  we zitten hier allemaal vast maar moeten realiseren dat we NU eenmaal hier zijn en we gevangen zijn op deze mooie planeet waar er maar 1 van is in dit stelsel zoals wij dat kennen
  De maan zorgt voor veel vragen, over de zon heeft men minder vragen.. en dat juist is het verschil

  sungazing en moongazing.. bij allebei voel je de doorgang van de ziel
  er is overal LEVEN in de kosmos..
  op alle fronten, al dat gezwam over buitenaards leven.. we zijn het zelf!!!

  0 likes
 • Lichtwezen schreef:

  De metafysische wetten vertellen ons dat wijzelf als mens, als ééncelligen onze weg begonnen zijn in de eerste kosmische graad, waaronder onze Moeder Maan gerekend wordt. We hebben ons daar ontwikkeld tot het visstadium. In de tijd dat Christus het Al (de zevende Kosmische graad) reeds bereikt had in de prehistorische tijdperken was er nog leven. Nu echter is de Maan aan het stervensproces begonnen. Na de eerste Kosmische graad volgde de tweede Kosmische graad, Moeder Mars genaamd, waar we ons ontwikkelden tot de grove mens. De Moeder Aarde is de derde Kosmische graad waar we ons verder ontwikkelden en waar we eerst ons karma af moeten werken waarna we onze weg kunnen vervolgen, los van de Moeder Aarde op weg naar de vierde Kosmische graad, deze bevindt zich echter in een ander universum. Zie voor meer info http://www.rulof.org onder het pictogram evolutie

  0 likes
 • Statler schreef:

  De maan is een lijk! Al het leven komt van buiten en is tijdelijk. Ook heeft de maan een kwalijke invloed op de aarde. We kunnen echter de maan voorlalsnog niet missen. De maan stierf om de aarde een kans te geven, zo is zij de moeder van de aarde. Maar zij heeft wrokgevoelens. (De Purucker, Bron van occultisme)

  0 likes
 • angel schreef:

  Vraag aan Cybertronian:

  Waar bevindt zich die plek van de camping, is dat in Italië en wat kun jij me vertellen, ik ben wel toe aan meer informatie. Hoe kom ik met jou in contact?

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  [quote name=”pietje”]We hebben allang een basis op mars daar gaan de elite naar toe als het hier onleefbaar gaat worden dat weten we toch ?? Dan kunnen wij (die het overleven) weer neandertalers worden en dan beginnen we opnieuw met heel weinig mensen ! De elite gaat dan feesten op de maan en gaan dan alles daar ook weer verzieken !!!! Ben een beetje misselijk ervan ![/quote]
  Dat zal me een feestje worden!! en dat geloof jezelf.Het zal eerder een koekje van eigen deeg worden op een dode planeet!Zijn zij gauw uit gerotzooid want die hersteld zichzelf niet zoals onze moeder aarde altijd gedaan heeft.

  0 likes
 • AwE130 schreef:

  Waarom is er door de Apollo maan wandelaars nooit enige bewijs van leven op de maan gevonden? Simpel ze zijn er nooit geweest de Apollo maanlandingen zijn een broodje aap verhaal. De waarheid is dat er leven op Mars is en meer dan waarschijnlijk ook op de Maan. De Apollo maanlandingen staan op het punt geopenbaard te worden als een grote leugen.

  0 likes
 • padja schreef:

  [quote name=”pietje”]We hebben allang een basis op mars daar gaan de elite naar toe als het hier onleefbaar gaat worden dat weten we toch ?? Dan kunnen wij (die het overleven) weer neandertalers worden en dan beginnen we opnieuw met heel weinig mensen ! De elite gaat dan feesten op de maan en gaan dan alles daar ook weer verzieken !!!! Ben een beetje misselijk ervan ![/quote]

  Fijn toch juist…?
  Alle elite opgesodemieterd en aarde fris en fruitig opnieuw beginnen zonder de gemeneriken.
  Zou jou toch juist in een hoera stemming moeten brengen?
  Of zat je dan ook liever op de maan?
  knuf

  0 likes
 • barsoomx schreef:

  Is de Maan nu wel of niet een hologram?
  Bestaat het door ons gekende universum echt al oneindig, of slechts 7000 jaar?
  Is de wereld niet rond, maar gewoon ouderwets plat, en staat de Maan veel dichterbij dan we menen te weten?
  Heeft de aantrekkingskracht 9als die al bestaat) echt een uitwerking op de mens,
  en kunnen ze (na te zijn gebeten)veranderen in weerwolven?
  Bestaan er buitenaardse beschavingen, of zijn deze beschavingen de erflaters in het Zonnestelsel na een antieke inter planetaire oorlog? (en zitten wij nog in de postatoomoorlog middeleeuwen)
  Klopt het dat de Maan vroeger niet bestond, of wellicht van omloopbaan zijn veranderd, want die schijnen niet vast te
  liggen, achteraf..
  Verbergt de Maan een buitenaardse basis
  of het Nieuwe Jeruzalem, of de demonen
  van Satan?
  In Star Trek was de Maan geterraformeerd,
  kunnen wij dat ook straks met de Maan, of
  mag dat niet van respectvooranderewerel
  denactivisten?
  Misschien kunnen de organische stoffen op de Maan straks worden aangewend voor de toe komstige ChinLunaTown op de Maan?
  Zijn we echt op de Maan geweest of is dat een modern sprookje?
  Waarom heeft alleen de Westerse kalender
  een zonne-ijking en bijna alle andere een Maan-ijking?
  Gaan we naar de Maan, of is alles nep?
  Tsja, zeker nog wat vergeten?

  0 likes
 • pietje schreef:

  Voor allemaal,
  De maan heeft ook bomen en water maar ja aan de andere kant ! (Pink Floyd) Er is alles en wij hebben daar een basis of meerdere we kunnen daar komen in een paar uur ! Maar dat mogen we niet echt weten ! Want dat is behouden voor de mensen met veel geld ! Wij mogen hier creperen met alle rampen zowel geestelijk als lichamelijk zoals aardbevingen vulcaan uitbarstingen noem maar op maar als we het een beetje met elkaar kunnen vinden zullen vele van ons ook wel overleven op deze mooie planeet die vernield is door de rijken !

  0 likes
 • Plien schreef:

  [quote name=”pietje”]Voor allemaal,
  De maan heeft ook bomen en water maar ja aan de andere kant ! (Pink Floyd) Er is alles en wij hebben daar een basis of meerdere we kunnen daar komen in een paar uur ! Maar dat mogen we niet echt weten ! Want dat is behouden voor de mensen met veel geld ! Wij mogen hier creperen met alle rampen zowel geestelijk als lichamelijk zoals aardbevingen vulcaan uitbarstingen noem maar op maar als we het een beetje met elkaar kunnen vinden zullen vele van ons ook wel overleven op deze mooie planeet die vernield is door de rijken ![/quote]

  Weet pietje misschien ook of er rampen als bevingen of overstromingen aan de achterkant van de maan plaatsvinden?

  0 likes
 • SytseFlyge schreef:

  [quote name=”pietje”]Voor allemaal,
  De maan heeft ook bomen en water maar ja aan de andere kant ! (Pink Floyd) Er is alles en wij hebben daar een basis of meerdere we kunnen daar komen in een paar uur ! Maar dat mogen we niet echt weten ! Want dat is behouden voor de mensen met veel geld ! Wij mogen hier creperen met alle rampen zowel geestelijk als lichamelijk zoals aardbevingen vulcaan uitbarstingen noem maar op maar als we het een beetje met elkaar kunnen vinden zullen vele van ons ook wel overleven op deze mooie planeet die vernield is door de rijken ![/quote]

  je klinkt zo enorm zeker van je zaak! Wauw! Ik sta versteld! Ik kan niet wachten tot je ons overtuigt hiervan met al het bewijs wat jij hebt verzameld om tot deze conclusie te komen!

  Ik wacht met smart!

  0 likes
 • MK schreef:

  [quote name=”pietje”]Voor allemaal,
  De maan heeft ook bomen en water maar ja aan de andere kant ! (Pink Floyd) Er is alles en wij hebben daar een basis of meerdere we kunnen daar komen in een paar uur ! Maar dat mogen we niet echt weten ! Want dat is behouden voor de mensen met veel geld ! Wij mogen hier creperen met alle rampen zowel geestelijk als lichamelijk zoals aardbevingen vulcaan uitbarstingen noem maar op maar als we het een beetje met elkaar kunnen vinden zullen vele van ons ook wel overleven op deze mooie planeet die vernield is door de rijken ![/quote]

  Beste pietje.
  Hebben planten en bomen geen licht nodig om te kunnen leven/groeien? De donkere kant van de maan heet zo, omdat de zon daar NOOIT schijnt. Of zit er achter de maan een extra zonnetje verscholen die de groei van bomen daar mogelijk maakt?

  0 likes
 • Freek schreef:

  [quote name=”MK”]Beste pietje.
  Hebben planten en bomen geen licht nodig om te kunnen leven/groeien? De donkere kant van de maan heet zo, omdat de zon daar NOOIT schijnt. Of zit er achter de maan een extra zonnetje verscholen die de groei van bomen daar mogelijk maakt?[/quote]
  Als wij een nieuwe maan hebben, dan is de maan voor ons dus donker. De zon beschijnt op dat moment de achterkant van de maan.
  Als wij een volle maan hebben is de achterkant verduisterd. Elke plek op de maan kent zo’n twee weken zon, gevolgd door zo’n twee weken duisternis.

  Waarom de kant van de maan die wij nooit zien de “dark side of the moon” wordt genoemd weet ik niet. Het slaat in ieder geval nergens op.

  0 likes
 • MK schreef:

  [quote name=”Freek”][quote name=”MK”]Beste pietje.
  Hebben planten en bomen geen licht nodig om te kunnen leven/groeien? De donkere kant van de maan heet zo, omdat de zon daar NOOIT schijnt. Of zit er achter de maan een extra zonnetje verscholen die de groei van bomen daar mogelijk maakt?[/quote]
  Als wij een nieuwe maan hebben, dan is de maan voor ons dus donker. De zon beschijnt op dat moment de achterkant van de maan.
  Als wij een volle maan hebben is de achterkant verduisterd. Elke plek op de maan kent zo’n twee weken zon, gevolgd door zo’n twee weken duisternis.

  Waarom de kant van de maan die wij nooit zien de “dark side of the moon” wordt genoemd weet ik niet. Het slaat in ieder geval nergens op.[/quote]

  Bedankt Freek voor je uitleg.

  0 likes
 • Jeroen Ghuijs schreef:

  Even voor de goede orde, de zon schijnt iedere dag ook op de achterkant van de maan, en niet 14 dagen licht en 14 dagen donker de enige reden waarom wij het de darkside of de moon noemen is dat de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde gericht staat , maar dus wel met de aarde mee draait en dus iedere dag aan de achterkant ook gewoon zonlicht krijgt.

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”Freek”][quote name=”MK”]Beste pietje.
  Hebben planten en bomen geen licht nodig om te kunnen leven/groeien? De donkere kant van de maan heet zo, omdat de zon daar NOOIT schijnt. Of zit er achter de maan een extra zonnetje verscholen die de groei van bomen daar mogelijk maakt?[/quote]
  Als wij een nieuwe maan hebben, dan is de maan voor ons dus donker. De zon beschijnt op dat moment de achterkant van de maan.
  Als wij een volle maan hebben is de achterkant verduisterd. Elke plek op de maan kent zo’n twee weken zon, gevolgd door zo’n twee weken duisternis.

  Waarom de kant van de maan die wij nooit zien de “dark side of the moon” wordt genoemd weet ik niet. Het slaat in ieder geval nergens op.[/quote]
  Dat heet zo omdat de benodigde tijd van de asrotatie van de maan gelijk is aan de omlooptijd rond de aarde. Hierdoor staat de maan altijd met dezelfde kant naar ons toe. De achterkant kunnen we dus nooit zien vanaf aarde en blijft voor ons “donker”. Het slaat dus wel ergens op.

  0 likes
 • Freek schreef:

  [quote name=”Jeroen Ghuijs”]Even voor de goede orde, de zon schijnt iedere dag ook op de achterkant van de maan, en niet 14 dagen licht en 14 dagen donker de enige reden waarom wij het de darkside of de moon noemen is dat de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde gericht staat , maar dus wel met de aarde mee draait en dus iedere dag aan de achterkant ook gewoon zonlicht krijgt.[/quote]
  Helaas, dat is gewoon niet waar en dat je daar ook nog aardig wat plusjes voor krijgt is des te zorgwekkender.

  De aarde draait elke dag om haar as, daarom hebben wij elke dag licht en duisternis. Simpel.

  De maan draait echter elke *maand* om haar as, en heeft daarom twee weken zon en twee weken duisternis op elke plek.

  Maar goed, als je mij niet gelooft, dan vragen we het aan NASA, die legt het zo uit:

  The Question
  Is there any night time on the Moon?

  The Answer
  The moon orbits the earth with a period of four weeks ( a month) and during the orbit it always has the same side facing the earth. So this means that on the moon there is day and night, but they are both two weeks long instead of 24 hours.

  http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/980302b.html

  Of deze, voor de personen die denken dat NASA ook hierover zou liegen:
  http://www.physlink.com/education/askexperts/ae515.cfm

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  berlijn

  Organisator coronaprotest Berlijn: ‘Het vrijheidsvirus verspreidt zich over Europa’

  Attentie, attentie, het vrijheidsvirus heeft Berlijn bereikt, ...

  lange frans

  Lange Frans: ‘Ik hoef geen vaccin, chip of biometrisch fakking paspoort’

  De media volgen één lijn als het ...

  >