Bewustzijn

5 rake tips om zelfkritiek te wissen en je veel beter te voelen over jezelf

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is normaal en gezond wanneer je een klein beetje kritisch bent op jezelf en wat je doet. Het wordt echter een probleem, wanneer je te veel kritiek hebt op jezelf. Dat kan namelijk averechts werken en het zorgt ervoor dat je minder productief bent en minder zelfvertrouwen hebt.

Kritisch zijn op jezelf leer je meestal al van jongs af aan. Het probleem is echter dat het al snel een patroon wordt in je leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
 • Heb je de gewoonte om té kritisch te zijn over jezelf?
 • Voel je je onzeker over jezelf en in je relaties met anderen?

Te veel zelfkritiek is slecht voor je

Wel… te veel zelfkritiek maakt je onzeker, je creativiteit wordt de grond in geslagen en het geeft je een nare onrust.

angryMisschien heeft je zelfvertrouwen op een bepaald moment in je leven een deuk opgelopen en vind je het moeilijk om jezelf op een positieve manier te zien. Of misschien weet je wel dat je eigenlijk wat aardiger tegen jezelf zou moeten zijn, in plaats van jezelf af te branden als er eens iets niet gaat zoals je graag wilt.

Wat de reden ook is, als je tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent, hou je jezelf voor de gek. Ook blokkeer je de weg naar betere tijden voor jezelf. En zo wordt het een vicieuze cirkel, waar je moeilijk uit kunt ontsnappen.

Daarom geef ik je vandaag 5 tips om af te rekenen met te veel zelfkritiek, zodat je je leven een stuk leuker kunt maken.

tip1

Reken af met de perfectionist in je

Het is goed om dingen goed te willen doen. Maar perfectie is niet haalbaar. Je zult door perfectionisme constant tegen teleurstellingen aanlopen.

Je voedt daarmee het gevoel dat je het toch nooit goed (genoeg) kunt doen. Onthoudt dat 80% van perfectie goed genoeg is voor je dagelijkse dingen.

tip2

Hou problemen op afstand

Vaak associëren mensen zich veel te veel met een probleem waar ze tegenaan lopen.

Bedenk je op het moment dat zich een probleem aandient, dat dit niet bij jou hoort. Hou afstand van het probleem. Doe in gedachten alsof het niet jóuw probleem is.

Wanneer je deze tip toepast, blijft de emotie ook verder uit de buurt, en kun je helderder denken om het probleem op te lossen, zonder dat je jezelf ervan de schuld hoeft te geven.

tip3

Wees aardiger tegen jezelf

Wanneer je een paar dingen goed gedaan hebt is, vind je dat vaak normaal. Maar wanneer er dan één dingetje fout gaat, geef je jezelf er vaak ongenadig van langs. Stel je dan de vraag in gedachten of je ook zo zou reageren op een ander van wie je houdt? Waarschijnlijk niet.

Let voortaan op en wees aardiger tegen jezelf. En heel belangrijk, geef jezelf ook complimentjes als je dingen goed doet!

tip4

Realistischer zijn werkt beter

Het is een recept voor mislukking wanneer je jezelf te veel taken opdraagt. Het is niet te doen om 12 uur te werken, de kinderen van school te halen, het huishouden te doen en misschien nog wel een paar dingen. Hallo!!! Je bent een mens, geen robot!

Met zo veel taken op je bordje is het logisch dat je een groot deel daarvan niet af kunt krijgen, of niet naar behoren kunt doen. En dát is dan vaak weer een gelegenheid om jezelf te bekritiseren. Niet doen dus! Begin met 80% te schrappen van je lijstje en doe de belangrijkste dingen wel. Beloon jezelf voor de dingen die je gedaan hebt. Daarna kun je altijd één voor één meer dingen gaan doen.

tip5

Luister naar de speciale sessie ‘Positief Zelfbeeld’

Je onbewuste zelfbeeld verbetert al na een paar keer luisteren en je gaat jezelf op ONBEWUST niveau veel meer toestaan en gunnen.

Als je dingen wilt en je hebt moeite om het te krijgen of realiseren daarvan, dan is de kans groot dat jouw negatieve zelfbeeld je in de weg staat.

Zodra je dit negatieve zelfbeeld omkeert in een positief zelfbeeld, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Blokkades verdwijnen en alles zal veel eenvoudiger gaan in je leven.

Deze sessie positief zelfbeeld helpt je daarbij. Het is een gezonde en snelle manier om een betere versie van jezelf te creëren.

Met een positief zelfbeeld:

 • Voel je je zekerder en veel meer op je gemak
 • Verrijk je je leven op elk mogelijke manier
 • Verbetert je humeur aanzienlijk
 • Realiseer je jouw wensen en dromen veel sneller
 • Leef je lekkerder en meer ontspannen
 • Geloof je veel meer in jezelf en je eigen kunnen
 • Word je een ‘powerhouse’ vol positieve energie
 • Gaan anderen je op een positievere manier zien
 • Verbeteren je relaties met anderen
 • En veel meer…

7013intro-nl-150x150De sessie Positief Zelfbeeld (<- klik) kost normaal gesproken 49,99. Nu zeer tijdelijk voor slechts 27 euro.

Download hem vandaag nog en geniet zo veel meer van je leven!

Klik hier voor meer info en downloaden

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button