Homepagina » Natuur en Milieu » Tot 60 vallende sterren per uur dit weekend. Kunnen we een spectaculair schouwspel verwachten?
Tot 60 vallende sterren per uur dit weekend. Kunnen we een spectaculair schouwspel verwachten?

Tot 60 vallende sterren per uur dit weekend. Kunnen we een spectaculair schouwspel verwachten?

Dit weekend bereikt de meteorenzwerm van de Perseïden zijn hoogtepunt. In de nacht van zondag op maandag zijn tot liefst 60 vallende sterren per uur te zien.

Zaterdagavond wordt het beste kijkmoment rond 23.00 uur verwacht. Naar verwachting klaart het flink op, maar regionaal kunnen wolken roet in het eten gooien.

Tijdens de nacht van zondag op maandag worden ook brede opklaringen verwachten. In de nachten daarna neemt het aantal vallende sterren af.

Noordoostelijke hemel

De meeste vallende sterren zijn komende nachten te zien aan de noordoostelijke hemel. Zoek een plek waar je geen last hebt van kunstverlichting.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA adviseert: “Blijf weg van kunstlichten. Laat je ogen wennen aan het duister, ga liggen en kijk naar de hemel.”

De Perseïden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle.

Bolide

Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de dampkring binnendringen en verbranden. Het lichtspoor dat ontstaat wordt een vallende ster genoemd.

Ervaren kijkers hopen dit weekend op een vuurbal of zelfs een bolide. De kans om dit indrukwekkende verschijnsel te zien is zondagnacht het grootst.

Knal

In Frankrijk werd vorige week zaterdag de eerste vuurbal aan de hemel gezien. Rond 23.10 uur was deze vuurbal vanuit heel Zuid-Frankrijk te zien.

Vuurballen of bolides exploderen op 100 kilometer hoogte, met groen, paars of blauw licht zo fel als de volle maan. Soms is zelfs een knal te horen.

[De Morgen, Telegraaf]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ino schreef:

  Hebben jullie iets gezien vannacht?

  1 likes
  • AlbertV schreef:

   Van 22:00 tot 00:00 in de tuin liggen kijken en zo’n 25 meteoren gespot, een hele mooie die recht op ons afkwam en daarom geen streep maar een felle flits maakte. Ook enkele satellieten gezien, helaas geen UFO’s alles was verklaarbaar.

   5 likes
 • justin schreef:

  Interessante info betreffende Niburu/planet X. Nu zien we nog betrekkelijk onschuldige vallende ”sterren” maar volgens sommige íngewijden” wacht ons een catastrofe door de aantrekkingskracht van die onbekende planeet die eens in de 3600 jaar voorbijkomt. Sowieso een honderden metershoge vloedgolf dus voor wie kan en wil heeft nu nog tijd om naar hoger gebied te verhuizen. Hopelijk doen die ruimteschepen rondom de aarde meer dan toekijken en pikken ze ons op voordat de hel losbreekt.

  https://www.youtube.com/watch?v=QHdFTekf3FQ

  0 likes
 • Danny schreef:

  Zaterdagavond/nacht niets gezien. Vanavond weer kijken rond 23:00….

  2 likes
 • x

  Check Also

  franse

  Kijk: Franse professor schokt iedereen met rake uitspraken over pandemie

  Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk neemt met ...

  kabinet

  Kabinet zet mes in coronasteun: ‘We worden uitgebuit door een verrot systeem’

  Het kabinet is van plan het mes ...

  >