Propaganda

Regeert de leugen? Deze hoogleraar zegt dat je niet moet geloven wat er in de krant staat

Help door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Moet je geloven wat er in de krant staat? Emeritus hoogleraar Cees Hamelink roept al jaren van niet. Hij schreef meerdere boeken waarin hij probeert het grote publiek de ogen te openen voor manipulaties van spindoctors, voorlichters, politici en bedrijven, die in zijn ogen veel te gemakkelijk door journalisten worden overgenomen.

“Goede journalistiek heeft een ontzettend goed publiek nodig,” zegt hij in een online college. “Een publiek dat een beetje argwanend en achterdochtig is. En dat met enige regelmaat zegt: klopt het verhaal wel? Zou het ook anders kunnen zijn?”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een groot deel van het volk heeft geen vertrouwen meer in de mainstream media en zoekt op internet zelf uit hoe het zit. Hamelink laat aan de hand van voorbeelden zien hoe gemakkelijk de reguliere media uitspraken van leugenachtige politici en andere autoriteiten overnemen.

Leugenachtige communicatie

Hij noemt de speech over massavernietigingswapens, waarmee Colin Powell in 2003 probeerde de VN-Veiligheidsraad te overtuigen van de noodzaak van een interventie in Irak. De wapens bleken achteraf niet te bestaan.

Veel menselijke interacties worden gekenmerkt door bedrieglijke communicatie. Ook in de media is leugenachtige communicatie bijna geaccepteerd, aldus Hamelink. Volgens hem is het onrealistisch van de media de waarheid en niets dan de waarheid te verwachten.

“De wereld is een gemaskerd bal en de media moeten ontdekken wie en wat er achter de maskers zit,” zei hij. “Van journalisten mag verwacht worden dat zij betrouwbare partners zijn voor de burger die op zoek is naar het ‘demasqué’ van de moderne samenleving.”

Gestopt met kranten en journaals

Filosoof Tinneke Beeckman krijgt van lezers vaak te horen dat ze gestopt zijn met kranten en journaals. En niet uit gebrek aan nieuwsgierigheid. Ze twijfelen namelijk vaak aan de onafhankelijkheid van journalisten.

Sinds twee jaar vertrouwen nieuwsconsumenten liever op hun eigen zoekresultaten, dan op nieuws dat gebracht wordt door traditionele media, zo is gebleken uit wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse bureau Edelman.

Buitengewoon onbetrouwbaar

Uit Brits onderzoek blijkt dat journalisten als buitengewoon onbetrouwbaar worden gezien. Volgens Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, is de trend hier precies hetzelfde als in Groot-Brittannië en de VS.

“Dit is zonder twijfel de grootste crisis voor de journalistiek, groter dan het probleem van afhakende abonnees of haperende verdienmodellen voor online journalistiek,” zei hij.

[Trouw]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
LUNA
LUNA
7 jaren geleden

DE BIOLOGISCHE JOURNALISTEN ZIJN IN OPKOMST !

KRANT, BIJBEL, TV.. ALLEMAAL 1 GROOT VERZINSEL

1 DING IS WELISWAAR WEL HELEMAAL ECHT.. EN DAT IS DAT ALLE WAARHEDEN IN HET MIDDEN LIGGEN..

FIJN WEEKEND ALLEN

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Media (main stream) is net als democratie een masker voor dictatuur.

pat
pat
7 jaren geleden

2 weken terug TV gekeken voor 5min weet nog geen eens wat voor netten er zijn…
TV is aangesloten op de PC of anders hadden wij hem net zo goed weg kunnen doen!

Aakje
Aakje
7 jaren geleden

Alle grote mediabedrijven ( Reuters ook ) zijn eigendom van 1 eigenaar. Doe zelf even de google-math en snap dat dit nooit onafhankelijk kan zijn.

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x