In India hebben ruim 800.000 mensen in één dag 50 miljoen bomen geplant. En dat is een wereldrecord. Dat de plantactie ook in het Guiness Book of Records staat is mooi meegenomen, maar het is de autoriteiten vooral om het milieu te doen.
De centrale regering in hoofdstad New Delhi wil in alle 29 deelstaten op grote schaal bomen laten planten om de ontbossing tegen te gaan en de lucht te zuiveren.
Het land heeft veel last van luchtvervuiling. New Delhi is de meest vervuilde stad ter wereld. Veel mensen en vooral kinderen hebben daardoor last van gezondheidsproblemen. In de top 10 meest vervuilde steden ter wereld vinden we zes Indiase steden terug.
Groen maken
Aan de plantactie deden mensen uit alle lagen van de samenleving mee, waaronder studenten, beleidsmakers, overheidsfunctionarissen, huisvrouwen en vrijwilligers van non-profitorganisaties. De bomen werden geplant langs snelwegen, spoorlijnen en op het platteland.
De Indiase overheid wil het land weer groen maken. Tegen 2030 moet het areaal aan bos zijn toegenomen naar liefst 95 miljoen hectare. De regering heeft ruim 5,6 miljard euro uitgetrokken voor het plan.
Pakistan
Premier van de deelstaat Uttar Pradesh Akhilesh Yadav zei tegen de vrijwilligers: “Hoewel naar verwachting 60 procent van de geplante bomen het zal overleven, helpen deze inspanningen de kwaliteit van de lucht in India te verbeteren.”
Het vorige wereldrecord was in handen van Pakistan. In 2013 wisten mensen daar in één dag zo’n 850.000 bomen te planten.
WTC-gebouwen opgeblazen met explosieven? Universiteit gaat het tot op de bodem uitzoeken
Coca-Cola en Pepsi wijzigen kankerverwekkend ingrediënt
Singapore: 80% gevaxt, coronacijfers door het dak
Is de aarde plat? Duizenden geloven dat we op een schijf met een glazen koepel leven
Grapperhaus, waar blijft dat onderzoek naar kindermisbruik?
Lisa (15) heeft dringend medische zorg nodig, maar artsen willen haar elektroshocktherapie geven: ‘Dit kan haar dood betekenen’
FBI-informant had in 1993 al contact met Osama bin Laden
Bizar: de meeste coronaslachtoffers hebben overgewicht
Luchtmacht Uruguay onderzoekt vliegende schotels al 30 jaar