Gezondheid

Waarom fruit gezonder is dan fruitsap

Help ons door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoewel suiker bijdraagt aan de obesitas-epidemie en diverse gezondheidsproblemen veroorzaakt, blijkt uit nieuw onderzoek dat de consumptie van vruchtensuiker gepaard gaat met een gewichtsafname.

Fruit zit vol antioxidanten, voedingsstoffen en vezels, die de opname van fructose in het lichaam vertragen en metabole voordelen bieden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De celwanden die suikers in vruchten gevangen houden blijven intact, waardoor ze minder snel in de bloedstroom terechtkomen en de lever meer tijd heeft om ze af te breken.

Slechte additieven

Vier appels bevatten bijvoorbeeld net zoveel suiker als twee blikjes cola, maar hebben veel minder schadelijke effecten op je lichaam. De vruchtensuiker komt minder snel in de bloedstroom terecht en ook worden aan appels geen slechte additieven toegevoegd.

De vezels in fruit stimuleren de darmflora, die je een vol gevoel geven. Dr. David Katz adviseert om diverse fruitsoorten te eten omdat de kleuren staan voor verschillende soorten antioxidanten en voedingsstoffen.

Verpulvering

Fruitsap is minder gezond dan fruit. Ook al voegen fabrikanten geen ongezonde additieven toe aan het sap, dan nog nemen de metabole voordelen van de vezelstructuur af door de verpulvering van het fruit.

Ook krijg je met sap veel meer suiker in één keer binnen. Dr. Katz legt uit dat vers fruit de gezondste keuze blijft en gedroogd fruit beter is dan sap.

Bron: Express.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
10 jaren geleden

Uhm,
Sap is iets anders dan verpulverd fruit.
Vers verpulverd fruit heeft bv als voordeel dat de celwanden stukgemaakt zijn op een veel effectievere manier dan door te kauwen. Afhankelijk van het fruit / groente komt er door het verpulveren tot zo’n 300% meer voedingswaarde vrij die anders, door te kauwen, onbenut blijft.
Sap zonder vruchtvlees is IDD een suikerbom, de gehele verpulverde vrucht, dus sap inclusief vlees is dus gezonder dan fruit zelf kauwen.

Ben Rijk
Ben Rijk
10 jaren geleden

Ik ben allergisch voor een aantal soorten fruit, maar wanneer ik fruit verhit kan ik er wel tegen (kruisallergie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisallergie).
Terwijl ik wel tegen alle soorten ‘vers’ fruitsap kan (het wordt dus verhit). Fruit verliest sowieso een hoop kwaliteit wanneer je het verhit, dus de discussie van welke beter is lijkt me ook onnodig.

FantoomPARadox
FantoomPARadox
10 jaren geleden

Je moet fruit ook heel doorslikken 😉

Healthy Steps 4 Life
Healthy Steps 4 Life
10 jaren geleden

Fruit bevat suiker en de ene soort meer dan de andere. Ananas bevat wel 25% suiker en werkt dus verzurend op ons lichaam. In die zin maakt het lichaam dus geen onderscheid in fruitsuikers of geraffineerde suikers, dat het het minder piekt in de bloedsuikers is gunstiger…toch is het oppassen met de hoeveelheden. Schimmels en gisten die van nature aanwezig zijn in het lichaam kunnen wildgroei gaan vertonen bij een te grote inname.
De gevolgen zijn soms niet direct zichtbaar maar werken sluimerend onderhuids aan de veroudering van het lichaam waardoor chronische ziekten op de loer liggen.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x