Buitenland

“Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur”

Help anderen door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De poging tot staatsgreep in Turkije doet veel vragen rijzen. “Het was allemaal zo amateuristisch,” zei de Turkse politiek analist Barbaros Corekoglu tegenover VRT Nieuws. Volgens hem wijst alles erop dat het niet een echte militaire coup was, maar zaten er politieke krachten achter.

Het Turkse leger is erg machtig. Binnen de NAVO is Turkije de tweede militaire macht. Toch was het machtsvertoon van de coupplegers nogal magertjes. Er waren maar een handvol tanks en helikopters en een duizendtal soldaten in twee steden.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
"Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur"
Dilan Yesilgöz

Als het een echte staatsgreep tegen Erdogan zou zijn geweest, dan hadden we 80 procent van de militairen op straat gezien, aldus Corekoglu, die in Brussel woont en werkt. “Ik ben ervan overtuigd dat dit geen echte militaire staatsgreep was. De poging tot coup is gestuurd door politieke krachten.”

In scène gezet

Ook andere politici en analisten beweren dat president Erdogan de coup zelf heeft geënsceneerd om de weg te plaveien voor een dictatuur.

Volgens het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz bestaat de kans dat Erdogan de couppoging zelf in scène heeft gezet. Door het leger de schuld te geven kan hij zijn macht laten groeien, aldus de politica. Op twitter schreef ze dat democratie de grootste verliezer is hier.

Ook Dani Rodrik, een Turkse econoom en expert internationale ontwikkelingen aan de Harvard-universiteit, denkt in die richting. “Veel mensen in Turkije denken allemaal hetzelfde: de militaire staatsgreep was opgezet spel van Erdogan,” zei hij.

"Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur"
Dani Rodrik

De staatsgreep verliep erg ‘warrig’ en de meeste tv-zenders werden ongemoeid gelaten, wat volgens Rodrik verdacht is. Daarnaast is nooit geprobeerd om president Erdogan, die in een hotel verbleef, gevangen te nemen.

Dictatorschap

“Wat de redenen ook waren en wie er ook bij betrokken was, het moet één of andere interne machtsstrijd geweest zijn,” zei hij in een interview met nieuwssite Vox. “Dit had niks te maken met de vluchtelingenproblematiek, de regeringspolitiek of de economie.”

Over de theorie dat Erdogan de coup zelf heeft bedacht om na het verslaan ervan zijn machtsbasis te kunnen versterken zegt oud-Europarlementariër Joost Lagendijk: “Ik houd nooit zo van complottheorieën, ze zijn er altijd in Turkije. Maar in dit geval kan ik mij voorstellen dat velen zo denken. Er zijn zo veel open einden. De coup was erg amateuristisch en werd snel opgegeven. Wie begint nou aan zo’n avontuur?”

Volgens journalist Joost Niemöller leek de militaire coup helemaal nergens op. “Het was op zijn hoogst een wanhoopspoging. En het is vooral een uitgelezen mogelijkheid voor Erdogan om zijn dictatorschap nog steviger te vestigen,” schrijft hij.

Militaire oefening

Hij merkt op dat het grootste deel van de jonge coupplegers verklaarde dat ze dachten betrokken te zijn bij een oefening. Daarover bericht ook de Britse Daily Telegraph. Een aantal soldaten die waren opgepakt vertelden de politie dat ze geen idee hadden betrokken te zijn bij een couppoging. Ze hadden naar eigen zeggen van hun leidinggevenden te horen gekregen dat er een militaire oefening werd gehouden. Pas toen er burgers op de tanks klommen beseften ze dat het om een staatsgreep ging.

Op het moment dat het vliegveld van Istanboel gesloten zou zijn en er tanks van de coupplegers stonden, bleek via Flightradar24 dat het regeringstoestel van Erdogan op weg was naar Istanboel. Erdogan moet geweten hebben dat hij geen enkel risico liep, aldus Niemöller.

“Hij wist dat hij de situatie helemaal naar zijn hand had gezet,” schrijft hij. “Het was een nep-coup, gepleegd door enkele ongevaarlijke soldaten die erin geluisd waren.”

Helemaal niet zo spontaan

Op sociale media uiten veel mensen hun woede over wat in hun ogen overduidelijk een in scène gezette staatsgreep was. De chaos zou Erdogan helpen meer macht te krijgen en de spontane opstand van Turkse burgers zou helemaal niet zo spontaan zijn.

“Het leger kon met zijn tanks de gewone burger niet de baas zijn. Of we hebben hier te maken met een zeer incompetent leger, of met een neppe coup,” schreef iemand op Twitter.

[GVA, VRT, HLN, Joost Niemöller]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gryphon
Gryphon
7 jaren geleden

Nu nog europa inlijven, het ottomaanse rijk is alive and kicking

Waar zijn onze leiders nu? Mensenrechten, persvrijheid… Allemaal loze woorden voor onze politiekers

Ph
Ph
7 jaren geleden

Ondertussen worden mensen van de oppositie opgepakt en hun partijen ontbonden, rechters en aanklagers worden opgepakt, militairen worden vermoord, hooggeplaatste officieren worden opgepakt en worden vervangen door leden van de partij van Erdogan.
De macht van het leger word nu helemaal ontbonden, Dictator Erdogan is in zijn opzet (al dan niet bewust/fals flag) geslaagd.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Erdogan zit aan het spel vast van de anti-Christ.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Steeds meer mensen hebben, of krijgen door hoe smerig en meedogenloos het politieke spel gespeeld wordt door de cabal. Als wereldwijd gemiddeld één op de tien mensen dit onverwijld kenbaar maakt aan een ieder die het maar weten wil, door woord, daad en/of geschrift is dat genoeg om ze te laten struikelen en in hun eigen zwaard te laten vallen. Dan is het zo gebeurd met de smerige elite die in staat is zichzelf boven ons te stellen door ons eigen toedoen en instemming op basis van een overduidelijk valse voorstelling van zaken. Laat het aan iedereen weten, precies zoals we dat hier doen!

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x