Homepagina » Buitenland » “Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur”
"Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur"

“Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur”

De poging tot staatsgreep in Turkije doet veel vragen rijzen. “Het was allemaal zo amateuristisch,” zei de Turkse politiek analist Barbaros Corekoglu tegenover VRT Nieuws. Volgens hem wijst alles erop dat het niet een echte militaire coup was, maar zaten er politieke krachten achter.

Het Turkse leger is erg machtig. Binnen de NAVO is Turkije de tweede militaire macht. Toch was het machtsvertoon van de coupplegers nogal magertjes. Er waren maar een handvol tanks en helikopters en een duizendtal soldaten in twee steden.

"Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur"

Dilan Yesilgöz

Als het een echte staatsgreep tegen Erdogan zou zijn geweest, dan hadden we 80 procent van de militairen op straat gezien, aldus Corekoglu, die in Brussel woont en werkt. “Ik ben ervan overtuigd dat dit geen echte militaire staatsgreep was. De poging tot coup is gestuurd door politieke krachten.”

In scène gezet

Ook andere politici en analisten beweren dat president Erdogan de coup zelf heeft geënsceneerd om de weg te plaveien voor een dictatuur.

Volgens het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz bestaat de kans dat Erdogan de couppoging zelf in scène heeft gezet. Door het leger de schuld te geven kan hij zijn macht laten groeien, aldus de politica. Op twitter schreef ze dat democratie de grootste verliezer is hier.

Ook Dani Rodrik, een Turkse econoom en expert internationale ontwikkelingen aan de Harvard-universiteit, denkt in die richting. “Veel mensen in Turkije denken allemaal hetzelfde: de militaire staatsgreep was opgezet spel van Erdogan,” zei hij.

"Staatsgreep Turkije door Erdogan zelf in scène gezet om weg te plaveien voor dictatuur"

Dani Rodrik

De staatsgreep verliep erg ‘warrig’ en de meeste tv-zenders werden ongemoeid gelaten, wat volgens Rodrik verdacht is. Daarnaast is nooit geprobeerd om president Erdogan, die in een hotel verbleef, gevangen te nemen.

Dictatorschap

“Wat de redenen ook waren en wie er ook bij betrokken was, het moet één of andere interne machtsstrijd geweest zijn,” zei hij in een interview met nieuwssite Vox. “Dit had niks te maken met de vluchtelingenproblematiek, de regeringspolitiek of de economie.”

Over de theorie dat Erdogan de coup zelf heeft bedacht om na het verslaan ervan zijn machtsbasis te kunnen versterken zegt oud-Europarlementariër Joost Lagendijk: “Ik houd nooit zo van complottheorieën, ze zijn er altijd in Turkije. Maar in dit geval kan ik mij voorstellen dat velen zo denken. Er zijn zo veel open einden. De coup was erg amateuristisch en werd snel opgegeven. Wie begint nou aan zo’n avontuur?”

Volgens journalist Joost Niemöller leek de militaire coup helemaal nergens op. “Het was op zijn hoogst een wanhoopspoging. En het is vooral een uitgelezen mogelijkheid voor Erdogan om zijn dictatorschap nog steviger te vestigen,” schrijft hij.

Militaire oefening

Hij merkt op dat het grootste deel van de jonge coupplegers verklaarde dat ze dachten betrokken te zijn bij een oefening. Daarover bericht ook de Britse Daily Telegraph. Een aantal soldaten die waren opgepakt vertelden de politie dat ze geen idee hadden betrokken te zijn bij een couppoging. Ze hadden naar eigen zeggen van hun leidinggevenden te horen gekregen dat er een militaire oefening werd gehouden. Pas toen er burgers op de tanks klommen beseften ze dat het om een staatsgreep ging.

Op het moment dat het vliegveld van Istanboel gesloten zou zijn en er tanks van de coupplegers stonden, bleek via Flightradar24 dat het regeringstoestel van Erdogan op weg was naar Istanboel. Erdogan moet geweten hebben dat hij geen enkel risico liep, aldus Niemöller.

“Hij wist dat hij de situatie helemaal naar zijn hand had gezet,” schrijft hij. “Het was een nep-coup, gepleegd door enkele ongevaarlijke soldaten die erin geluisd waren.”

Helemaal niet zo spontaan

Op sociale media uiten veel mensen hun woede over wat in hun ogen overduidelijk een in scène gezette staatsgreep was. De chaos zou Erdogan helpen meer macht te krijgen en de spontane opstand van Turkse burgers zou helemaal niet zo spontaan zijn.

“Het leger kon met zijn tanks de gewone burger niet de baas zijn. Of we hebben hier te maken met een zeer incompetent leger, of met een neppe coup,” schreef iemand op Twitter.

[GVA, VRT, HLN, Joost Niemöller]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gryphon schreef:

  Nu nog europa inlijven, het ottomaanse rijk is alive and kicking

  Waar zijn onze leiders nu? Mensenrechten, persvrijheid… Allemaal loze woorden voor onze politiekers

 • Ph schreef:

  Ondertussen worden mensen van de oppositie opgepakt en hun partijen ontbonden, rechters en aanklagers worden opgepakt, militairen worden vermoord, hooggeplaatste officieren worden opgepakt en worden vervangen door leden van de partij van Erdogan.
  De macht van het leger word nu helemaal ontbonden, Dictator Erdogan is in zijn opzet (al dan niet bewust/fals flag) geslaagd.

 • Kalki schreef:

  Erdogan zit aan het spel vast van de anti-Christ.

  • Kalki schreef:

   Tijdens deze ‘false flag’-coup zijn veel onschuldige mensen vermoord:

   Als je wordt vermoord door de anti-Christ, dan moet je op het punt van doodgaan je de Aartsengel Michael herinneren (en zijn naam uitspreken!).

   • Wvisch schreef:

    Als je vermoord wordt door de anti-christ dan moet je je ogen open doen. Want dan droom je. Er is niet zo iets als een anti-christelijke namelijk.

    • StefanZ schreef:

     Ik ben wel degelijk anti christelijk en anti geloof in het algemeen. Er bestaat geen god (christelijk, islamitisch of joods). Allemaal verzonnen door de elite van weleer, om het volk onder de duim te houden….

     • WouterV schreef:

      Ik zie dat auto correctie op mijn telefoon anti-christelijke heeft geschreven ipv anti-christ. Verder ben ik het met je eens, het liefst zou ik ook willen dat er geen grote religies waren. Aan de andere kant vind ik het weer fascinerend vanuit menselijk oogpunt dat mensen in zulke dingen kunnen geloven.

 • exegese schreef:

  Steeds meer mensen hebben, of krijgen door hoe smerig en meedogenloos het politieke spel gespeeld wordt door de cabal. Als wereldwijd gemiddeld één op de tien mensen dit onverwijld kenbaar maakt aan een ieder die het maar weten wil, door woord, daad en/of geschrift is dat genoeg om ze te laten struikelen en in hun eigen zwaard te laten vallen. Dan is het zo gebeurd met de smerige elite die in staat is zichzelf boven ons te stellen door ons eigen toedoen en instemming op basis van een overduidelijk valse voorstelling van zaken. Laat het aan iedereen weten, precies zoals we dat hier doen!

 • Richard schreef:

  Dit is pure propaganda vanuit de zionistische hoek.

  Gülen heeft nauwe banden met Israël.
  http://www.stelling.nl/kleintje/439/AILK1324989916.html

  Dani Rodrik is een Sefardische jood.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dani_Rodrik

  Dilan Yesilgöz is getrouwd met Rene Zegerius (jood).
  https://www.facebook.com/DilanVVD/

  Mensen, laat u zich niet belazeren!

  Dit was een zionistische coup om, na al die anderen landen, ook Turkije te destabiliseren.

  • Kalki schreef:

   ‘Dit was een zionistische coup’; een ‘mislukte’ coup bedoel je. Was dat ‘mislukte’-coup ook de bedoeling van de zionisten?

  • Typhoon schreef:

   Ze wilden middernacht om 3 uur de junta aanval lanceren. Maar de inlichtingendienst zag dat er iets niets klopte door de drukke militaire beweging. En sommige officiers wilden niet meewerken. Hierdoor hebben ze het veel eerder dan gepland uitgevoerd.

   En de snelle reactie van het volk heeft Turkije van een mil. junta gespaard.

   Coup mislukt dan maar lanceren als een false flag.
   Coup gelukt: Dictator opgepakt…

 • Johny schreef:

  Vreemd dat de echte top van het leger ongemoeid is gelaten door de zgn coupplegers. Want als je echt de macht in handen wilt hebben, dan schakel je toch eerst de echte leiders uit om ervoor te zorgen dat er geen tegenbevelen komen door hooggeplaatsten?

  • Typhoon schreef:

   Hoofdgebouw Legerleiding degelijk ingenomen en gegijzeld! Hulusi Akar gemarteld om staatsgreep te erkennen!
   MIT inlichtingendienst ingenomen
   Speciale Eenheden hoofdgebouw ingenomen
   Parlementsgebouw gebombardeerd
   Luchthavens en bruggen ingenomen
   TRT en CNN ingenomen
   Presidentieel gebouw gebombardeerd

   Hoofdgebouw Politie mislukt. Alle politie terugtrekken mislukt.

   Volk wilt massaal herinvoering van de doodstraf. Als de coupplegers de doodstraf krijgen, dan wil ik de false flaggers wel eens zien.

   Alle rechters, politie, militairen, advocaten die banden heeft met de hashasin (zoek op) van dienst ontheven.

   Hoe denken jullie dat amerika in handen is gevallen van de zionisten?
   Juist overal zijn mannetjes plaatsen!

   Gulen heeft 2.000 scholen en 5 miljoen aanhangers. Amerika levert hem niet uit?
   Waarom is Kennedy vermoord? En wat was de complot waar hij achter kwam?
   Erdogan zal niet hetzelfde lot als Kennedy ondergaan…. wordt wakker ze hebben overal hun mannetjes..

 • StefanZ schreef:

  Erdogan is het prototype van een dictator. Een coup ensceneren, waardoor je sterker in het zadel komt te zitten. Dat daar onschuldige mensen voor moeten worden opgeofferd, is niet van belang. Wat maken die 300 doden onder je onderdanen nou uit, als je daardoor de baas maar kunt blijven spelen. Men had een paar maanden geleden gelijk, toen ze Erdogan uitmaakten voor geitenneu*er. Het is een man die en schijnbaar een volk dat niet te vertrouwen is en ik begrijp niet dat de Nederlandse regering met hem wil blijven “samenwerken”. Meteen, vandaag nog, ALLE onderhandelingen met dat tuig stoppen en Turkije duidelijk maken, dat ze NIET bij de EU komen. Harder optreden tegen de zogenaamd Nederlands/Turkse samenleving. Als je het zo met Erdogan eens bent ga je maar terug naar Turkije. Wat mij heel erge zorgen baart, is dat de Nederlandse regering geschokt is door het gedrag van de Nederlands/Turkse samenleving hier in Nederland. Het zoveelste bewijs, dat de Nederlandse politiek niet weet wat er in de Nederlandse samenleving speelt. Dit is koren op de molen van Wilders, die alwéér gelijk krijgt. Hoe kan het toch zijn, dat nog zo veel Nederlanders, zijn gelijk niet willen aanvaarden. Wilders krijgt in maart mijn stem. Hij is(misschien helaas) de enige optie, als je vind, dat het niet goed gaat met Nederland en ik hoop dat velen met mij dit ook in gaan zien…..

  • exegese schreef:

   @StefanZ,
   Wilders gaat het verschil niet maken, hij speelt het spelletje mee en moet de tegenstemmers afvangen en met een kluitje het riet in sturen. Hij heeft destijds met zijn “gedoogkabinet”laten zien dat hij braaf mee gaat in allerlei beslissingen die het volk ten nadele zijn. Hij is een zionist in hart en nieren, daar worden wij echt nooit wijzer van.

   • StefanZ schreef:

    Jij begrijpt het gedoog kabinet niet helemaal. Wilders is bij kabinet Rutte1 getrokken enkel en alleen voor zijn zetels, waardoor Rutte premier kon worden. Je kunt als gedoog partner alleen maar meelopen of tegen zijn. Je maakt geen wetten. Wanneer je ergens tegen bent, heeft de coalitie geen meerderheid meer en geen bestaansrecht meer en wordt dan meestal opgeheven. Dat is gebeurd, toen Rutte weer een achterlijk plan door wilde drukken. Wilders kon dat niet verkopen aan zijn achterban en heeft toen het vertrouwen in Rutte en de coalitie opgezegd, waardoor het kabinet viel. Hij is juist degene die zijn rug heeft recht gehouden en de consequenties accepteerde. Dat een groot deel van de Nederlandse kiezer weer op die leugenaar zou gaan stemmen, had Wilders niet voorzien, met alle ellende die we nu hebben tot gevolg. Zou de PVV straks de grootste worden en Wilders premier, heeft hij er een hele kluif aan, om de puinhopen die Rutte achterlaat op te ruimen. Ik hoop dat het Nederlandse volk dat straks begrijpt en Wilders tijd geeft dat te doen, want het zal niet makkelijk zijn om de troep van Rutte op te ruimen. Het roer moet in ieder geval om en als het even kan… uit de EU en de Euro, want dat het de grootste ellende gebracht….

    • Jan schreef:

     Begrijp je het dan nog steeds niet? Het maakt niet uit op welke mafketel je stemt, de EU en dus de zionisten bepalen toch wat er in ons land gebeurd. Dat we kunnen stemmen is alleen gedaan omdat de bevolking dan denkt dat ze demactratie hebben en dus vrijheid. Want geef nou toe in of uit de EU beter wordt het er niet op de enige oplossing voor ons is om onze ogen eens open te doen en niet meer mee te doen met dit theaterstuk.

     • Ikke schreef:

      Waarom wijkt IJsland dan zoveel af?
      Daar zijn wel bankiers vervolgd etc….
      Hebben ze daar geen invloed?

  • flardinga schreef:

   Erdogan zet de Turkse samenleving tegen elkaar op, Koerden niet Koerden, en Wilders doet hetzelfde met andersdenkenden, allebei gevaarlijke idioten, het erge is dat zij allebei dit bewust doen, de gevolgen zullen we nog wel merken, de mens is primitief, werd er maar ingegrepen door een volk dat slimmer en eerlijker is dan de mensheid!!!

   • StefanZ schreef:

    De Turkse samenleving veroorzaakt zelf juist de problemen en zet hun oorlogje tussen koerden en niet koerden, hier in Nederland voort. Passen zich niet aan, leren de taal niet en zetten zich af tegen de westerse/Nederlandse manier van leven, maar maken wel gebruik/misbruik van de vorzieningen die Nederland biedt. Hoe vaak worden er hier onder het mom van “eerwraak” geen moorden gepleegd. Gedrag dat hier niet wordt geaccepteerd. Het meest erge, vind ik, dat de Nederlandse overheid geschokt is van het asociale gedrag van een grote groep Nederlands/Turkse samenleving, waaruit blijkt, dat die samenleving onaangepast is. Hieruit blijkt namelijk, dat de overheid geen flauw benul heeft van wat er in de samenleving speelt. Of je nu wel of geen liefhebber van Wilders bent, moet je toegeven dat hij in een hoop gevallen gelijk heeft. Hij zegt het soms wat hard, maar dat is de enige manier om de boel wakker te schudden en aandacht te krijgen.

 • faith schreef:

  Wilders is het pionnetje in het spel net zoals Hitler het pionnetje was.
  Voorgekookt tot en met en geinstrueerd om de boel op te hitsen.
  Hij zegt wat zijn baasje hem opdraagt te zeggen, en herhaalt dat, en herhaalt dat. Knap toch?
  Een echte commercieele jongen.
  Het spel wordt uitgelegd in de docu van David Wilcock die ik eerder vanavond geplaatst heb onder de topic
  ”Dit lijkt meer op theater dan op een staatsgreep.” En dat is het dan ook.
  Helemaal the American way.
  Ga die docu zien, vanaf 45 minuten speciaal voor jou interessant om te weten.
  Wedden dat je dan niet meer op Wilders gaat stemmen?

 • Ikke schreef:

  Nederland was ook niet anti Hitler tot 1940.
  Het gaat nu met Erdogan ook zo, wat zijn we toch net als de meeste Turken een waardeloos volk.

 • Richard schreef:

  Ik vraag mij, in deze kleine uurtjes, nu angstig af of wij nu echt geen antwoord vinden op deze boosheid en verdeeldheid, en tezamen geen eenheid kunnen vinden en vormen om dit kwaad af te wenden.
  Pls? De tijd is echt aan het dringen.
  Zijn jullie niet bang?
  Ik wel!

 • […] Russen hun vakantie doorbrengen i.p.v. in het Ottomaanse Rijk?  Voor de ongelovige honden zijn alle middelen goed om de Grote Leider in diskrediet te […]

 • x

  Check Also

  lockdown

  Met de tweede lockdown is dictatuur in Nederland een feit

  Een gastbijdrage van Karel Beckman. De hernieuwde ...

  facebookpagina

  Facebookpagina ‘Nee tegen 1,5 meter’ (173.000+ volgers) verwijderd: ‘Dit is van hogerhand gekomen’

  In de coronacrisis werden veel mensen geconfronteerd ...

  >