Buitenland

“Turkse couppoging gefinancierd door CIA via bank in Nigeria”

Help anderen door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De mislukte couppoging in Turkije is gefinancierd door de CIA en geregisseerd door een gepensioneerde Amerikaanse generaal door gebruik te maken van een cel in Afghanistan, zo meldde een Turkse krant.

CIA-agenten gebruikten een hotel op een eiland voor de kust van Istanboel als zenuwcentrum voor de operatie, aldus een andere krant. “De CIA werkte die nacht in dit hotel,” schreef de krant Sabah over het Splendid Hotel op Büyükada.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De krant voegde toe dat op de dag van de couppoging 17 mensen, voornamelijk buitenlanders, waren ingecheckt in het hotel, dat tijdens de bezetting van Istanboel in 1919 werd gebruikt als hoofdkwartier voor het Britse leger.

Nigeria

“Deze man regisseerde de coup,” kopte de krant Yeni Safak. Eronder stond een foto van de gepensioneerde generaal John F. Campbell, de laatste commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan en 34e vicestafchef van het Amerikaanse leger.

Volgens de krant is de mislukte staatsgreep gefinancierd door de CIA middels de United Bank for Africa (UBA) in Nigeria en maakten de twee Turkse generaals die in Afghanistan waren gestationeerd onderdeel uit van de coupplegers.

De UBA ontkende betrokken te zijn geweest bij de staatsgreep. Washington noemt uitspraken over Amerikaanse betrokkenheid ‘absurd’. Erdogan zei na de couppoging dat geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, erachter zit.

Toneelstuk

Hij beschuldigt Gülen ervan een ‘parallelle structuur’ op te bouwen in Turkije in een poging hem omver te werpen. Uit een recente peiling blijkt dat twee derde van de Turken gelooft dat Gülen achter de coup zit, terwijl slechts 3,8 procent de VS de schuld geeft.

Minister van Arbeid en Sociale Zekerheid Süleyman Soylu zei een dag na de couppoging dat het duidelijk was dat ‘Amerika erachter zit’.

“Ik weet dat de VS erbij betrokken was. Ik weet dat dit een toneelstuk is dat is opgevoerd door de VS, Israël en Groot-Brittannië,” zei Ahmet Demirci buiten het paleis van Erdogan. “Fethullah Gülen is hun pion.”

Onze jongens

Volgens veel Turken is er genoeg bewijs dat de VS ook achter de coup in 1980 zat. Ze verwijzen naar rapporten waarin staat dat het CIA-afdelingshoofd in Ankara zei dat ‘onze jongens erachter zitten’.

De coup in 1960 in Turkije is nog altijd met veel mysteries omgeven. In dat jaar werd premier Bayar afgezet door een door Amerika getrainde officier.

[Reuters]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
7 jaren geleden

LS…

Ook ABN-AMRO wordt genoemd als mede financier van ISIS en de hele rotzooi !

Roy
Roy
7 jaren geleden

Haha, tja, de kranten die wel mogen blijven bestaan schrijven zulke dingen. Niet echt een verrassing toch..

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Maakt eigenlijk allemaal niet meer uit wie er achter zit: Er is chaos/tweedeling gecreëerd.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x