Financieel

Actie tegen verliesgevende beursgang ABN AMRO: Ga niet met onze 10 miljard aan de haal!

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Maandag 14 september vroeg George van Houts, bekend van theatergroep ‘De Verleiders’, bij het tv-programma De Wereld Draait Door aandacht voor het burgerinitiatief ‘Onze Bank’.

Onze Bank vraagt de minister van Financiën om de geplande beursgang van ABN AMRO, die wordt voorbereid door bankiershuis Rothschild, per direct uit te stellen. Deze beursgang kost de samenleving naar verwachting 10 miljard euro. De discussie over de overwegingen voor de beursgang, de voorwaarden en de alternatieven is echter nooit gevoerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Via de website Onzebank.nu kunnen mensen een brief sturen aan minister Dijsselbloem en andere verantwoordelijken en betrokkenen. Onderstaand treft u deze brief aan met enkele heldere vragen en een oproep tot een brede maatschappelijke discussie in het belang van de Nederlandse samenleving om te komen tot monetaire hervorming richting een stabiel, eerlijk en transparant systeem.

Geachte minister Dijsselbloem,

Bij deze roep ik u op de geplande beursgang van ABN AMRO per direct uit te stellen. Na het uitstel willen wij het volgende gerealiseerd zien:

1) Een voor elke burger helder antwoord op de volgende vragen:

a) Waarom wil de Nederlandse staat een winstgevende ABN AMRO tegen zodanige condities verkopen dat wij, als Nederlandse bevolking, door de aankoop en reorganisatie van ABN AMRO blijven zitten met een significante toename van de Nederlandse staatsschuld? De beursgang van ABN AMRO zal naar verwachting circa 10 miljard euro minder opbrengen dan wat de aankoop en de reorganisatie van ABN AMRO hebben gekost.

b) Waarom stelt de Nederlandse staat zich bij het kopen van de bank op als investeringspartij, maar handelt zij bij het verkopen niet als zodanig? In het belang van haar aandeelhouders doet een investeringspartij er normaliter alles aan om de gedane investering terug te krijgen plus een risico-opslag.

c) Waarom zijn de alternatieven voor een beursgang niet beter onderzocht?

2) Een brede maatschappelijke discussie met als doel een fundamentele oplossing te vinden in het belang van de Nederlandse samenleving. Zo’n discussie is nodig om:

a) te voorkomen dat het huidige bancaire sector de gehele Nederlandse samenleving destabiliseert.

b) te voorkomen dat de bancaire sector, op dezelfde manier als in het verleden, een beroep doet op de Nederlandse Staat/bevolking als ze door eigen beleid in zwaar weer komt.

c) Op democratische wijze te komen tot monetaire hervorming richting een stabiel, eerlijk en transparant systeem. Bijvoorbeeld zoals voorgesteld in het Burgerinitiatief Ons Geld.

Hartelijke groet,

Naam ondertekenaar

Op het moment van schrijven zijn er bijna 12.000 brieven verstuurd.

Tijdens de kredietcrisis in 2008 stond ABN AMRO op omvallen. De bank werd vervolgens gered door de Nederlandse staat. Als ABN AMRO naar de beurs wordt gebracht, zal de Nederlandse bevolking blijven zitten met een toegenomen staatsschuld van 10 miljard euro. Dat is ongeveer 2700 euro per huishouden. Bovendien is er geen garantie dat de Staat/bevolking in de toekomst niet weer moet ingrijpen om een bank te redden.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de staatsschuld door de beursgang van ABN AMRO met 20 miljard euro zou toenemen. Dit bedrag is veranderd in 10 miljard euro.

[Onze bank]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
trackback
Teken tegen verliesgevende beursgang ABN-AMRO | Centrum Merlijn Informatief
8 jaren geleden

[…] Voor het tekenen van de brief klik hier […]

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x