Tomaten gaan de strijd aan met kanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vrucht blokkeert de celgroei als hij in zijn geheel gegeten wordt, zeggen onderzoekers.
Eerder werd al ontdekt dat het stofje lycopeen in tomaten een kankerremmende werking heeft, maar de tomaat bevat nog meer heilzame bestanddelen.
“De effecten van tomaten lijken niet gerelateerd te zijn aan specifieke bestanddelen zoals lycopeen,” zei hoofdonderzoeker Daniela Barone van het Italiaanse kankeronderzoekscentrum CROM.
Nieuwe behandelingen
“In plaats daarvan moeten ze in hun geheel worden bekeken,” voegde ze toe.
Uit twee soorten tomaten, San Marzano en Corbarino, werd een extract gehaald, dat ervoor bleek te zorgen dat maagkankercellen zich niet langer konden verspreiden en ontwikkelen.
Het extract leidde er uiteindelijk toe dat de kankercellen afstierven. De onderzoeksresultaten kunnen de weg plaveien voor nieuwe behandelingen, aldus de onderzoekers.
Mediterrane dieet
Tomaten maken onderdeel uit van het mediterrane dieet, dat het risico op kanker zou verlagen.
In Europa krijgen gemiddeld één tot twee op de 100 mannen en één op de 100 vrouwen maagkanker.
Bij mannen komt de ziekte het meest voor tussen de 60 en 75 jaar. De meeste vrouwen met maagkanker zijn 75 jaar en ouder.
De studie is gepubliceerd in het Journal of Cellular Physiology.
Europese boeren verenigen zich en gaan massaal naar Brussel ‘om de genadeklap uit te delen’
Jongeren en de nieuwe wereld
‘Onderneem actie tegen gif in margarine’
Nieuw-Zeelandse arts over uitrol coronavaccin: ‘Dit is onethisch en krankzinnig’
Kijk: minister van Buitenlandse Zaken reageert als door een wesp gestoken op vraag Van Houwelingen
Wij hebben dit monster gecreëerd. Kijken: insider laat met verborgen camera zien hoe verdorven en vooringenomen de MSM zijn
Feiten over vaccins die velen nog niet weten. Robert F. Kennedy jr. doet tijdens dit interview een boekje open
Genezen met geluid: werkt het echt?
Natuurkundigen gaan onderzoeken of we in een 2D-hologram leven