Homepagina » Universum » ‘Revolutie aanstaande’: Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie
'Aanstaande revolutie': Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie

‘Revolutie aanstaande’: Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie

In tegenstelling tot de overige fundamentele natuurkrachten, is de zwaartekracht nooit echt verklaard. Er zijn geen elementaire deeltjes gevonden die drager kunnen zijn van deze kracht. Hoogleraar Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam zorgde enkele jaren geleden voor een doorbraak in het denken over de zwaartekracht.

Verlinde gaat één dezer dagen een alternatieve zwaartekrachttheorie publiceren. Hij werkt al jaren aan een echte verklaring voor zwaartekracht, die volgens hem geen fundamentele kracht is, maar samengesteld uit andere krachten. Astronomen en fysici volgen zijn werk met argusogen.

Zijn theorie beschrijft het heelal als een soort hologram, waarbij alle informatie over massa’s op de denkbeeldige rand van het universum is geschreven. Het veranderen van die informatie geeft een weerstand als twee massa’s uit elkaar worden gehaald.

Mogelijkheden

Volgens Verlinde is de speurtocht naar donkere materie kansloos, omdat donkere materie, die geen licht maar wel zwaartekracht geeft, niet zou bestaan. Donkere materie is geen deeltje, maar extra energie die tevoorschijn komt bij het ontstaan van materie, aldus de fysicus.

'Aanstaande revolutie': Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie

Erik Verlinde (Commons)

De algemene relativiteitstheorie van Einstein, de theorie die kosmologen nog altijd gebruiken om het heelal op grote schaal te beschrijven, is volgens hem achterhaald. “De vergelijkingen van Einstein houden niet goed bij hoeveel informatie waar aanwezig is,” zegt hij.

Hij kijkt op een andere manier naar het universum en legt daarbij de nadruk op ‘mogelijkheden’. Elke mogelijkheid is een bepaalde manier om de hoeveelheid informatie in het universum te verdelen. “Al die mogelijkheden moeten in het universum behouden blijven,” zegt hij.

Aanstaande revolutie

“Ruimtetijd bestaat uit kwantummechanische mogelijkheden, uit kwantuminformatie,” stelt Verlinde. En die kwantuminformatie heeft van nature de neiging te verstrengelen, waarna het onmogelijk is om stukjes informatie nog los van elkaar te zien.

De Zuid-Afrikaanse natuurkundige Neil Turok ziet in het idee van Verlinde een voorloper van een aanstaande revolutie in de natuurkunde. Hij meent dat de deeltjesfysica inmiddels zo complex is geworden dat die op het punt staat onder haar eigen gewicht in te storten.

“Ik gooi een hoop dingen omver, dus ik wil dit goed kunnen onderbouwen,” zegt Verlinde, die in 2011 de Spinazopremie, de meest prestigieuze wetenschapsprijs van Nederland, won.

Oerknal verwerpen

Eerder trok hij de oerknaltheorie al in twijfel. “Als mijn theorie klopt, moeten we op een hele andere manier gaan kijken naar het ontstaan van het heelal,” zei Verlinde. “Misschien kunnen we dan wel zo ver gaan dat we de oerknal verwerpen.”

“Er zitten nog veel onzekere elementen in de wetten waarmee wij verklaren hoe sterren en sterrenstelsels bewegen,” ging hij verder. “We gebruiken mysterieuze termen als donkere materie en donkere energie. Dat is eigenlijk een manier om te zeggen dat we het allemaal nog niet zo goed begrijpen.”

Volgens Verlinde begrijpen we nog maar 4 procent van de energie in het heelal. Met zijn theorie hoopt hij meer duidelijkheid te scheppen over die nog onbegrepen energie en zo ook over het ontstaan van het heelal.

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ph schreef:

  Hij zal in een mum van tijd beschouwd worden als een pseudo wetenschapper.
  Persoonlijk ben ik al jaren die big bang, zwaartekracht, donkere materie, donkere energie theorieën (theorieën dus geen feiten) onderuit aan het halen of ze in vraag te stellen.
  Tot dus ver leverde het mij alleen maar veel scheldwoorden en vele ban’s op!!

  Wetenschap is de religie van de 20-21 ste eeuw, al wie niet mee gaat word afgeschilderd als een Heidenen en als ze goed durfden de brandstapel er aan toe.

  Pas op voor de valse profeten, wolven gehuld in een schapenvacht.

  11 likes
  • Henk001 schreef:

   Erik Verlinde heeft zijn sporen echt wel verdiend. Er zal zeker discussie zijn en terecht, dat hoort bij een baanbrekende nieuwe theorie, maar hij zal zeker niet als pseudowetenschapper worden weggezet. Ik heb vorig jaar een lezing van hem bijgewoond waarin hij zijn theorie probeerde uit te leggen. We moeten goed begrijpen dat wetenschap een beschrijving is van de werkelijkheid. De wetten van Newton waren een goede beschrijving en zijn dat nog steeds als je niet al te extreme eisen stelt aan de nauwkeurigheid van je berekeningen. Neptunus is er mee ontdekt en het het is voldoende nauwkeurig voor bijv. ruimtemissies. Einsteins algemene relativiteitstheorie was een verbetering en kon een aantal zaken verklaren waar de gravitatiewet van Newton het liet afweten (bijv de afwijking in de precessie van het perihelium van Mercurius). En ook de ART werkt goed (onzeTomTom’s zouden zonder de ART niet nauwkeurig genoeg kunnen zijn). Maar Newtons wetten zijn nog steeds geldig als een goede benadering. Ook Einsteins ART zal niet het eindstation zijn. Al jaren zijn natuurkundigen op zoek naar een theorie die ART en quantumfysica kan verenigen. Misschien kan Verlinde’s theorie dat. Dan wordt hij de nieuwe Einstein. Maar dan zullen Einstein’s ART en Newton’s gravitatiewet nog steeds gebruikt kunnen worden als benaderingen.
   Waarom zou je iets onderuit willen halen? De big bang moet je eigenlijk in twee stukken bekijken. 1e Ooit heeft het Heelal een fase gekend waarin het extreem heet, dicht en klein was.
   2e Het Heelal is “uit het niets” (quantumfluctuatie, botsing in een multiversum, terugstuiterend na samentrekking, of wat dan ook) ONTSTAAN.
   Over het eerste is — ook bij Verlinde — geen twijfel. Het tweede deel is nooit solide onderbouwd en wellicht kan Verlinde uitleggen wat er precies is gebeurd.
   Donkere materie en donkere energie zijn — en daar doet niemand geheimzinnig over — namen voor waarnemingen die we in het kader van onze huidige kennis niet snappen. Volgens de ART zou er iets moeten zijn dat we niet zien. Prima als een nieuwe theorie dat probleem oplost.
   Overigens is de beschrijving met een bolvormig hologram als metafoor niet zo gelukkig gekozen. Het verhaal dat hij vorig jaar toelichtte werd kort daarvoor gepubliceerd in het Nederlands tijdschrift voor Natuurkunde:
   http://www.fysica.nl/media/files/Verlinde_-_NTvN_maart_2015.pdf

   14 likes
   • Rory schreef:

    “Elke mogelijkheid is een bepaalde manier om de hoeveelheid informatie in het universum te verdelen. “Al die mogelijkheden moeten in het universum behouden blijven,”

    Deze zin zet mij wel aan het denken. Als leek die een aantal wetenschappelijke termen kent roert dit de niet gekwalificeerde filosoof in mij:

    Stel dat alle mogelijkheden, hoe het uni(multi)versum zijn energie verdeeld heeft allemaal tegelijkertijd bestaan. Alleen nemen wij 1 staat/universum waar. Dus een compacte hete massa wat de naam oerknal heeft gekregen, schijnt voor ons in het verleden te liggen en een leeg universum met alle energie en materie verstrooid over het hele universum lijkt in een toekomstig universum te liggen. Stel dat elke staat zijn eigen dimensie is. Parallelle dimensies als het ware. parallelle dimensies zouden informatie kunnen uitwisselen.

    Dit zou betekenen dat tijd niet alleen relatief is maar simpelweg een illusie.
    Je kunt het simpelweg zien als een film. Speel je hem af dan krijg je de illusie van tijd/progressie maar haal je de analoge tape van de band en leg je alles naast elkaar, dan zie je alle frames tegelijkertijd.

    5 likes
 • captain gorgeous schreef:

  Het is essentieel dat kennis in twijfel wordt getrokken. Immers komt het feit van iets vast leggen als kennis gelijk met het feit dat iets wat je vast legt (aanneemt) niet vast ligt.
  Ik ben blij met nieuwe openminded ideeën over het bestaan en ontstaan. Dus ik heb hier zeker geen kritiek op.
  Maar:
  Wat voor mij als wetenschaper in opleiding en spiritueel filosoof wel even duidelijk moet worden gemaakt: hoezo is het fenomeen zwaartekracht anders dan het fenomeen massa? Massa is de mate waarin deeltjes elkaar aantrekken en zwaartekracht is hier tot nu toe in (niet alleen) mijn ogen het resultaat van. Niets meer dan een hele berg deeltjes die deeltjes aantrekken.

  Peace

  1 likes
  • Rory schreef:

   “First off, it isn’t mass, per se, that causes gravity. Rather, all forms of energy (including mass) affect the curvature of space. So for the Sun and the Earth, the incredibly large mass of the Sun dominates the curvature of space, and the Earth travels in an orbit along that curved space, just like all the other bodies in the Solar System.”

   Bron: https://medium.com/starts-with-a-bang/what-is-the-speed-of-gravity-8ada2eb08430#.lhipvt2lf

   1 likes
   • Henk001 schreef:

    @captain gorgeous: je gebruikt de benadering van Newton. Massa’s trekken elkaar aan waardoor bijv de aarde om de zon draait. Niks mis mee, maar de vraag die Verlinde wil beantwoorden is: WAARDOOR komt het dat massa’s elkaar aantrekken?
    @ rory: je gebruikt de benadering van Einstein: massa’s krommen de ruimte, wat op zijn beurt de beweging van andere massa’s beinvloed. Hierdoor draait bijv de aarde om de zon. Ook prima. Iets beter zelfs als je de bewegingen met meer cijfers achter de komma wilt weten. Maar ook Einstein kon niet zeggen: WAARDOOR wordt de ruimte door massa gekromd?
    Beide beschrijvingen werken goed. Die van Einstein iets beter dan die van Newton.

    7 likes
    • Rory schreef:

     Die link die ik postte is een mooie uitleg waarom “we” tegenwoordig denken dat Einsteins theorie dichter bij de waarheid ligt dan die van Newton. Wat ik begrijp door dat artikel is dat door het observeren van pulsars het lijkt alsof zwaartekracht reageert met de snelheid van het licht en niet direct zoals Newton’s theorie.

     Maar ik ben ontzettend benieuwd naar toekomstige theorieën.

     3 likes
   • captain gorgeous schreef:

    Dankje! Hieruit begrijp ik dat het dus een samenspel van verschillende energieën is die zwaartekracht manifesteert. Ik denk aan magnetisme, licht, elektrisch, (eventueel cosmisch als ik ze op een hoop kan gooien). Mooi denk materiaal. Op mijn dumbphone wil de link niet verder laden dan een stukje lay-out. Maar ik zal in de nabije toekomst mijn pc weer aandraaien.

    Peace

    0 likes
 • Kalki schreef:

  Als Erik Verlinde gelijk heeft, dan kunnen velen voor gek worden verklaard.

  2 likes
  • vladi schreef:

   er zijn al velen voor gek versleten en meer.
   met name door freemasons en religieuze ‘leiders’.

   met allebei wil je niet teveel te maken hebben.

   fff

   4 likes
 • Rob schreef:

  Electric Universe: Gravity is a Myth and Does Not Exist, Electricity is the only Force
  https://www.youtube.com/watch?v=8jODyhZVbTM

  Erik Verlinde heeft gelijk, het is een mythe.

  1 likes
  • Henk001 schreef:

   Het verschil tussen Erik Verlinde en jouw Youtubefilmpje: Erik Verlinde stelt dat zijn theorie de gravitatiewet van Newton (als eerste benadering) en de algemene relativiteitstheorie (als tweede benadering) als resultaat geeft. Daarmee geeft hij aan dat de beschrijving die die twee zwaartekrachttheorieën geven voor de niet al te grote schaal (tot het niveau van sterrenstelsels) in feite de controle vormen van zijn eigen theorie, die hetzelfde moet opleveren. Dat lijkt mij het tegenovergestelde van beweren dat zwaartekracht een mythe is en dat er alleen elektrische kracht zou zijn.

   5 likes
 • Stephan schreef:

  Zwaartekract is nooit bewezen dus relatief wetenschappers zijn het oneens en eens of deze theorie er staat niks vast over de wiskundige berkening ofver zwaartekracht lees je boeken en kijk met aandacht

  1 likes
  • Henk001 schreef:

   wat bedoel je met “zwaartekracht is nooit bewezen”? Zwaartekracht is de naam die we geven aan een verschijnsel, nl dat voorwerpen naar de aarde vallen en er omheen draaien. Net zoals we het verschijnsel dat een ingedrukte veer iets weg kan duwen “veerkracht” noemen of dat magneten elkaar aantrekken of afstoten “magnetische kracht”. Wat valt daar aan te bewijzen?

   4 likes
 • Elise49 schreef:

  Volgens mijn gevoel moet het eerder met ronde vormen te maken hebben. Zoals crop circles. Milk Hill. Die maak je wel met hologrammen. De bron is/wordt een spiraal. Die kan ook weer dimensionaal worden.(soort van meerdere mandela’s). Het gebeurt door convectie theorie. We weten wel de verschillende energieën en de werking. Maar hoe is de eerste beweging ontstaan? Wat heeft 2 elementen/objecten in ruststand doen bewegen? Dus niet de stof/wind enz., maar hoe is het daar gekomen? Of is het net zoals met hand/elleboog druk begonnen bij 2 personen. 1 persoon verliest kracht, waardoor de ander wint. En zo ontstaat beweging in de lucht. Zit je met de vraag: waarom verliest iets kracht. Door minder energie. We weten wel hoe het werkt, maar niet precies hoe het ontstaat. Het 1ste duwtje naar minder kracht/stof bij gelijke massa. Bijkomende factoren, maar waar komen die dan vandaan? Het blijft een ei en kip verhaal. En dat noemt men god.
  Als je weet dat alles in verbinding met elkaar staat, waarom ga je er dan als mens aan knutselen? Op een gegeven moment moet je afhaken met de zoektocht in het groot(verstoringen). Je speelt letterlijk met vuur. Daarom ben ik tegen verdere technologie/satellieten enz. Een kind dat met vuur speelt krijgt straf van een wijze volwassene of verbrandt zichzelf. Van god kun je niet winnen. Dat hoeft ook niet, want er zijn genoeg dingen, waaruit je gelukkig kunt worden of inspiratie kunt halen zonder dat je grote verstoringen aanbrengt. Je moet het dan wel willen/kunnen zien.
  Als mensen bang zijn dat de mens verdwijnt en daarom dit doet(onderzoek kosmos), dan is dat ook dom, want zo verdwijnt juist de mens. Als de mens verdwijnt op geheel natuurlijke wijze, dan is dat het lot. God verzint/maakt dan wel weer wat anders. Die zorg is dus niet aan ons besteedt. Waar wij ons druk over moeten maken is kwaliteit van leven.(niet materialistisch/technologisch). Dat is ons hoofddoel.

  4 likes
 • PsyChris schreef:

  ‘…de spinazopremie…’

  Ik kan verkeerd zijn, maar volgens mij moet dit de ‘Spinozaprijs’ zijn.

  4 likes
 • atomnics schreef:

  leuke theorie(en), het zou beter zijn als men vertelt dat alle informatie die je zoekt of nodig hebt allemaal te vinden is in jezelf. innerlijke wijsheid – kennis. heeft iedereen in zich, wat de sleutel tot alles is dat je jezelf 100% vertrouwt in alles wat je doet en de waarheid zal tot jouw komen. herinner jezelf weer, weet weer wie je bent, dan zul je ook weer weten wie het universum is. want jij bent het waar je alle tijd naar gezocht hebt, gewacht hebt. het is altijd al Me,Myself and I geweest. ieder individu is uniek en is een multi dimensionaal wezen wat geen begin en geen eind heeft. geen oerknal en geen schepper, dus, het was is altijd al aanwezig geweest zoals al gezegd het heeft geen begin en geen einde het is oneindig van bestaan

  dit is ook gelijk de reden dat zei dit niet vertellen aan je want ze willen spelletjes met je spelen je betaalt met je geld of leven en mag daardoor niet alles weten van het zogenaamde complexe piramide spel. het moge duidelijk zijn dat zei zo lang mogelijk de controle over jouw(mens) wil hebben. door middel van allerlei afleidingen buiten jezelf te zoeken ze willen dat je zo ver mogelijk bij jezelf vandaan blijft. geen vragen aan jezelf stellen dat moet je maar doen bij iemand die zogenaamd er wel verstand van heeft. zolang jij maar niet contact komt met jezelf is alles goed prima medicijntje erbij en alles koek en ei

  3 likes
 • NikkiLauda schreef:

  Zwaartekracht bestaat helemaal niet, is allang bezen heb ik doorgekregen van de bewoners van Niburu.

  2 likes
  • WILLEM schreef:

   Nikkilauda,

   INDIEN DE ZWAARTEKRACHT NIET BESTAAT….DAN KAN DE AARDE NIET ROND ZIJN…ANDERS ZOUDEN WIJ ERVAN AF VALLEN………DUS DE THEORIE VAN DE PLATTE AARDE KOMT NU MEER NAAR VOREN….HELAAS BEN IK ZELF EEN LEEK OP DIT GEBIED….

   1 likes
 • pk schreef:

  spinazopremie, een soort popey?

  Spinoza: http://www.entoen.nu/spinoza

  2 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  En zo blijft de half wijze en half idiote mens maar rollebollen met de flarden van alles en nog wat dat hij net niet en nooit zal begrijpen. Steeds weer juichend en kraaiend roep t hij Eureka als een haan op een mestvaalt van mislukking, vernietiging en gestrande ego’s. Vermoeiend hoor !

  1 likes
 • frans schreef:

  Zullen we eerst samen de ontwikkeling van aarde, ons planeetstelsel en mensheid volbrengen.
  Gaande weg zal dan de zwaartekracht afnemen cq zullen we ons ontdoen van de zwaartekracht.

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >