Universum

‘Revolutie aanstaande’: Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In tegenstelling tot de overige fundamentele natuurkrachten, is de zwaartekracht nooit echt verklaard. Er zijn geen elementaire deeltjes gevonden die drager kunnen zijn van deze kracht. Hoogleraar Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam zorgde enkele jaren geleden voor een doorbraak in het denken over de zwaartekracht.

Verlinde gaat één dezer dagen een alternatieve zwaartekrachttheorie publiceren. Hij werkt al jaren aan een echte verklaring voor zwaartekracht, die volgens hem geen fundamentele kracht is, maar samengesteld uit andere krachten. Astronomen en fysici volgen zijn werk met argusogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Zijn theorie beschrijft het heelal als een soort hologram, waarbij alle informatie over massa’s op de denkbeeldige rand van het universum is geschreven. Het veranderen van die informatie geeft een weerstand als twee massa’s uit elkaar worden gehaald.

Mogelijkheden

Volgens Verlinde is de speurtocht naar donkere materie kansloos, omdat donkere materie, die geen licht maar wel zwaartekracht geeft, niet zou bestaan. Donkere materie is geen deeltje, maar extra energie die tevoorschijn komt bij het ontstaan van materie, aldus de fysicus.

'Aanstaande revolutie': Hoogleraar gaat kosmologie overhoop gooien met alternatieve zwaartekrachttheorie
Erik Verlinde (Commons)

De algemene relativiteitstheorie van Einstein, de theorie die kosmologen nog altijd gebruiken om het heelal op grote schaal te beschrijven, is volgens hem achterhaald. “De vergelijkingen van Einstein houden niet goed bij hoeveel informatie waar aanwezig is,” zegt hij.

Hij kijkt op een andere manier naar het universum en legt daarbij de nadruk op ‘mogelijkheden’. Elke mogelijkheid is een bepaalde manier om de hoeveelheid informatie in het universum te verdelen. “Al die mogelijkheden moeten in het universum behouden blijven,” zegt hij.

Aanstaande revolutie

“Ruimtetijd bestaat uit kwantummechanische mogelijkheden, uit kwantuminformatie,” stelt Verlinde. En die kwantuminformatie heeft van nature de neiging te verstrengelen, waarna het onmogelijk is om stukjes informatie nog los van elkaar te zien.

De Zuid-Afrikaanse natuurkundige Neil Turok ziet in het idee van Verlinde een voorloper van een aanstaande revolutie in de natuurkunde. Hij meent dat de deeltjesfysica inmiddels zo complex is geworden dat die op het punt staat onder haar eigen gewicht in te storten.

“Ik gooi een hoop dingen omver, dus ik wil dit goed kunnen onderbouwen,” zegt Verlinde, die in 2011 de Spinazopremie, de meest prestigieuze wetenschapsprijs van Nederland, won.

Oerknal verwerpen

Eerder trok hij de oerknaltheorie al in twijfel. “Als mijn theorie klopt, moeten we op een hele andere manier gaan kijken naar het ontstaan van het heelal,” zei Verlinde. “Misschien kunnen we dan wel zo ver gaan dat we de oerknal verwerpen.”

“Er zitten nog veel onzekere elementen in de wetten waarmee wij verklaren hoe sterren en sterrenstelsels bewegen,” ging hij verder. “We gebruiken mysterieuze termen als donkere materie en donkere energie. Dat is eigenlijk een manier om te zeggen dat we het allemaal nog niet zo goed begrijpen.”

Volgens Verlinde begrijpen we nog maar 4 procent van de energie in het heelal. Met zijn theorie hoopt hij meer duidelijkheid te scheppen over die nog onbegrepen energie en zo ook over het ontstaan van het heelal.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ph
Ph
8 jaren geleden

Hij zal in een mum van tijd beschouwd worden als een pseudo wetenschapper.
Persoonlijk ben ik al jaren die big bang, zwaartekracht, donkere materie, donkere energie theorieën (theorieën dus geen feiten) onderuit aan het halen of ze in vraag te stellen.
Tot dus ver leverde het mij alleen maar veel scheldwoorden en vele ban’s op!!

Wetenschap is de religie van de 20-21 ste eeuw, al wie niet mee gaat word afgeschilderd als een Heidenen en als ze goed durfden de brandstapel er aan toe.

Pas op voor de valse profeten, wolven gehuld in een schapenvacht.

captain gorgeous
captain gorgeous
8 jaren geleden

Het is essentieel dat kennis in twijfel wordt getrokken. Immers komt het feit van iets vast leggen als kennis gelijk met het feit dat iets wat je vast legt (aanneemt) niet vast ligt.
Ik ben blij met nieuwe openminded ideeën over het bestaan en ontstaan. Dus ik heb hier zeker geen kritiek op.
Maar:
Wat voor mij als wetenschaper in opleiding en spiritueel filosoof wel even duidelijk moet worden gemaakt: hoezo is het fenomeen zwaartekracht anders dan het fenomeen massa? Massa is de mate waarin deeltjes elkaar aantrekken en zwaartekracht is hier tot nu toe in (niet alleen) mijn ogen het resultaat van. Niets meer dan een hele berg deeltjes die deeltjes aantrekken.

Peace

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Volgens mijn gevoel moet het eerder met ronde vormen te maken hebben. Zoals crop circles. Milk Hill. Die maak je wel met hologrammen. De bron is/wordt een spiraal. Die kan ook weer dimensionaal worden.(soort van meerdere mandela’s). Het gebeurt door convectie theorie. We weten wel de verschillende energieën en de werking. Maar hoe is de eerste beweging ontstaan? Wat heeft 2 elementen/objecten in ruststand doen bewegen? Dus niet de stof/wind enz., maar hoe is het daar gekomen? Of is het net zoals met hand/elleboog druk begonnen bij 2 personen. 1 persoon verliest kracht, waardoor de ander wint. En zo ontstaat beweging in de lucht. Zit je met de vraag: waarom verliest iets kracht. Door minder energie. We weten wel hoe het werkt, maar niet precies hoe het ontstaat. Het 1ste duwtje naar minder kracht/stof bij gelijke massa. Bijkomende factoren, maar waar komen die dan vandaan? Het blijft een ei en kip verhaal. En dat noemt men god.
Als je weet dat alles in verbinding met elkaar staat, waarom ga je er dan als mens aan knutselen? Op een gegeven moment moet je afhaken met de zoektocht in het groot(verstoringen). Je speelt letterlijk met vuur. Daarom ben ik tegen verdere technologie/satellieten enz. Een kind dat met vuur speelt krijgt straf van een wijze volwassene of verbrandt zichzelf. Van god kun je niet winnen. Dat hoeft ook niet, want er zijn genoeg dingen, waaruit je gelukkig kunt worden of inspiratie kunt halen zonder dat je grote verstoringen aanbrengt. Je moet het dan wel willen/kunnen zien.
Als mensen bang zijn dat de mens verdwijnt en daarom dit doet(onderzoek kosmos), dan is dat ook dom, want zo verdwijnt juist de mens. Als de mens verdwijnt op geheel natuurlijke wijze, dan is dat het lot. God verzint/maakt dan wel weer wat anders. Die zorg is dus niet aan ons besteedt. Waar wij ons druk over moeten maken is kwaliteit van leven.(niet materialistisch/technologisch). Dat is ons hoofddoel.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Als Erik Verlinde gelijk heeft, dan kunnen velen voor gek worden verklaard.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x