Buitenland

De aanval op Pearl Harbor kwam voor het Amerikaanse volk als een grote schok, maar niet voor president Roosevelt. Ontdek hier waarom

Help door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de geschiedenisles heeft u ongetwijfeld geleerd dat de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 een verrassingsaanval was. U nam dit waarschijnlijk van de leraar aan.

De aanval leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog, niet alleen in Europa maar ook in de Stille Oceaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Binnen een dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan.

Verdraaiing van de geschiedenis

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zo wordt vaak gezegd.

Was de Amerikaanse overheid op de hoogte van de verrassingsaanval? En belangrijker nog: heeft zij de aanval doelbewust door laten gaan?

Informatie over de Tweede Wereldoorlog is grotendeels afkomstig uit enkele bekende bronnen. We gaan nu kijken naar minder bekende bronnen.

Oliver Lyttleton, de Britse minister van Productie, verklaarde in 1944: “De Japanse aanval op Amerika bij Pearl Harbor is uitgelokt. Zeggen dat Amerika werd gedwongen om mee te doen aan de oorlog, is een verdraaiing van de geschiedenis.”

Tegenovergestelde

Uit een peiling die voor de oorlog werd gehouden, bleek dat 88 procent van de Amerikanen tegen Amerikaanse betrokkenheid bij de Europese oorlog was.

Tijdens een speech in het verkiezingsjaar 1940 zei Roosevelt: “Ik heb dit eerder gezegd, maar ik zeg het opnieuw en blijf het zeggen: onze jongens zullen niet meedoen aan buitenlandse oorlogen.”

Ondertussen bleek diezelfde Roosevelt precies het tegenovergestelde te plannen.

Hij stuurde in januari 1941 zijn adviseur Harrry Hopkins naar de Britse premier Churchill.

Geheime correspondentie

Hopkins zei tegen Churchill: “De president is vastbesloten dat wij – de VS en Engeland – samen de oorlog gaan winnen.”

De Brits-Canadese schrijver en journalist William Stevenson schreef in zijn boek ‘A Man Called Intrepid’ dat de Amerikaanse en Britse legerleiding diezelfde maand in het diepste geheim voorbereidingen troffen.

De plannen van Roosevelt lekten in 1940 bijna uit toen Tyler Kent, die op de Amerikaanse ambassade in Londen werkte, geheime correspondentie tussen Roosevelt en Churchill ontdekte.

Hieruit bleek dat Roosevelt vastbesloten was om Amerika bij de oorlog te betrekken.

Provoceren

Kent smokkelde de documenten de ambassade uit om het Amerikaanse volk in te lichten, maar hij werd gesnapt.

Hij werd berecht in een geheime Britse rechtbank en tot het einde van de oorlog vastgehouden in een Britse gevangenis.

In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog deed de president er alles aan om Duitsland te provoceren.

Zo werden Duitse tegoeden bevroren en werden er 50 torpedobootjagers en onderzeeërs naar Groot-Brittannië gestuurd.

De Duitsers hielden zich op de vlakte.

Acht punten

Roosevelt richtte zijn aandacht vervolgens op Japan, aangezien Duitsland, Italië en Japan hadden beloofd elkaar te steunen in conflicten met andere landen.

Marineveteraan Robert B. Stinnett wist via Wob-verzoeken de hand te leggen op een aantal relevante documenten met betrekking tot de aanval op Pearl Harbor.

In zijn boek ‘Day of Deceit: The Truth about FDR and Pearl Harbor’ onthult hij wat er vooraf ging aan de aanval.

Luitenant-commandant Arthur H. McCollum stuurde FDR een memo waarin hij acht punten opnoemde die vrijwel zeker zouden resulteren in een oorlog met Japan.

FDR voerde alle acht stappen uit.

Paars

Hij bevroor onder meer Japanse tegoeden in de VS, sloot het Panamakanaal voor Japanse scheepvaart, verbood de export van producten naar Japan en eiste dat Japan alle troepen uit China en Indochina terugtrok.

“De vraag was hoe we ervoor konden zorgen dat Japan het eerste schot zou afvuren,” schreef minister van Oorlog Henry Stimson op 16 oktober 1941 na een ontmoeting met president Roosevelt.

Minder bekend is dat de Amerikanen de belangrijke Japanse code Paars wisten te kraken.

Tokio gebruikte de code om te communiceren met ambassades, waaronder die in Washington en Hawaï.

Woest

Op 9 oktober 1941 ontcijferde het ministerie van Oorlog een bericht van Tokio naar Honolulu.

De Japanse ambassadeur kreeg de opdracht Pearl Harbor in vijf gebieden te verdelen en ook moest hij aangeven waar in die gebieden Amerikaanse oorlogsschepen lagen.

Generaal Charles Willoughby, hoofd inlichtingen tijdens de oorlog, schreef later: “Onze oorlogsschepen waren plotseling een doelwit geworden.”

Stinnett onthulde verder dat Washington ook Japanse marineberichten ontcijferde.

“Het maakt me woest dat deze geheimen meer dan 50 jaar verborgen zijn gehouden voor Amerikanen,” zei hij.

Dodelijke slag

Zo werden er meerdere berichten van de Japanse marine onderschept waaruit duidelijk bleek dat Pearl Harbor het doelwit was.

Zo stuurde admiraal Yamamoto op 26 november 1941 naar de Japanse eerste luchtvloot:

De eenheid houdt zijn locatie strikt geheim, blijft op zijn hoede voor onderzeeërs en vliegtuigen en zal de wateren bij Hawaï binnengaan. Hij zal de Amerikaanse vloot aanvallen en een dodelijke slag toebrengen. Exacte datum volgt.

Op 27 januari 1941 schreef de Amerikaanse ambassadeur in Japan Joseph Grew in een bericht aan Washington:

De Peruaanse minister heeft één van mijn medewerkers verteld dat hij van vele bronnen, waaronder een Japanse bron, heeft vernomen dat de Japanners in het geval van een conflict een verrassingsaanval gaan uitvoeren op Pearl Harbor.

Op 17 november schreef congreslid Martin Dies:

Begin 1941 kreeg de Dies-commissie een strategische kaart in handen die duidelijk laat zien dat de Japanners een aanval willen uitvoeren op Pearl Harbor. Ik nam contact op met minister van Buitenlandse Zaken Cordell Hull, die tegen me zei dat ik niemand iets mocht vertellen over de kaart.

FBI

De Joegoslaaf Dusko Popov werkte als dubbelspion voor zowel Duitsland als Groot-Brittannië.

In de zomer van 1941 stuurden de nazi’s hem naar Hawaï om Pearl Harbor te bestuderen.

In augustus informeerde hij de FBI over de verrassingsaanval door de Japanners.

J. Edgar Hoover verklaarde later dat hij de informatie had doorgestuurd naar FDR, maar dat de president hem opdracht had gegeven om er verder niets mee te doen.

Geheime ontmoeting

Inlichtingenofficier Kilsoo Haan wist senator Guy Gillette ervan te overtuigen dat de Japanners nog voor de kerst een aanval op Hawaï zouden uitvoeren.

Gillette informeerde de president, maar die zei alleen dat hij ‘ernaar zou kijken’.

Op 29 november had minister Hull een geheime ontmoeting met journalist Joseph Leib.

Hij overhandigde Leib kopieën van onderschepte berichten over Pearl Harbor. Hij zei dat de Japanners de basis zouden aanvallen en dat FDR de aanval door zou laten gaan.

Zijn baas Lyle Wilson van United Press wilde zijn artikel niet publiceren.

[The New American]

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Op zich allemaal geen openbaring; dit is al veel eerder naar voren gebracht. Zelf NGC ( National geographic Chanel) stipt het in sommige docu’s aan. En dat, terwijl die juist betaald worden door machten die WO2 tot in den treure herhalen en uitmelken op tv. Want laten we wel wezen … they where wrong and most off all … we were wright . Wellicht een beetje of topic, maar lees het boek is van de zoon van Rudolf Hess. Is voor mij al 10 jaar geleden, maar het heeft m’n hele beeld over die periode veranderd. En NEE, ik ben geen nazi.

Mrs. No-one
Mrs. No-one
4 jaren geleden

‘ De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zo wordt vaak gezegd. ‘; en krankzinnig genoeg door die zelfde ‘overwinnaars’ ook te vaak tot geschiedvervalsing gemaakt. Wat vandaag waar is, kan morgen weer gewoon een leugen blijken, er zijn dan ook wat rechtvaardige krachten achter de schermen bezig en die aankondigen binnenkort nogal wat geschiedvervalsingen tot openbaring te zullen gaan brengen.

Marcus1968
Marcus1968
4 jaren geleden

Ik meen ook dat de Amerikanen die nieuwe schepen van de vloot op tijd hadden laten uitvaren. En wat ‘ouwe’ troep (misschien zelfs uit de 1e WO) hadden laten liggen.

False flags; What’s new?

freddy
freddy
4 jaren geleden

het lijkt wel 9/11 met al die waarschuwingen vooraf.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x