Universum

Aarde werpt beschermingsschild op tegen zonnestormen

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben voor het eerst gezien hoe plasma de aarde van nature beschermt tegen zonnestormen. Het magnetisch veld van de aarde, of magnetosfeer, beschermt tegen straling van de zon en kosmische straling. Boven de polen werkt het magnetisch veld niet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wanneer het aardmagneetveld in contact komt met het magnetisch veld van de zon – een proces dat magnetische reconnectie wordt genoemd – kunnen krachtige elektrische stromen van de zon de atmosfeer van de aarde binnendringen. Daardoor ontstaan geomagnetische stormen en andere ruimteweerfenomenen, die weer invloed kunnen hebben op vliegtuigen op grote hoogte en astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe de magnetosfeer kan worden opgeworpen als schild tegen zonne-energie. Door waarnemingen aan het oppervlak en in de ruimte te combineren kon het team zien hoe een pluim laagenergetisch plasma in feite meelift langs de magnetische veldlijnen tot het punt waarop het magnetisch veld van onze planeet zich op tienduizenden kilometers boven het aardoppervlak verbindt met het magnetisch veld van de zon.

In dit gebied zorgt de aanwezigheid van koud plasma ervoor dat de magnetische reconnectie wordt afgeremd waardoor de invloed van de zon op de aarde afneemt. John Foster van het Massachusetts Institute of Technology legde het als volgt uit: “Door de reconnectie verdwijnt een deel van ons magnetische schild en kan energie naar binnen lekken, met krachtige stormen tot gevolg. Deze plasmapluimen worden de ruimte in getrokken en remmen het reconnectieproces af zodat de impact minder hevig is.”

Tijdens een zonnestorm in januari 2013 is gezien hoe een plasmapluim vanaf het aardoppervlak de onderste lagen van de magnetosfeer bereikte. Drie ruimteschepen passeerden het punt in de magnetosfeer waar de plasmapluim was opgemerkt. Met de data kon een duidelijk beeld worden gegeven van de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de aarde.

7-3-2014 bron: MIT

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pleiadian
pleiadian
10 jaren geleden

Dit onderzoek is mede afkomstig van Nasa en gebaseerd op Themis data van Nasa.

Dat is toch niet te vertrouwen 😉

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

DE… magnetosfeer beschermt ons, en zodat we niet levend verbranden. Verder is er geen GOD of Christus die ons hiervoor beschermt.

Frits
Frits
10 jaren geleden

Het universum zit vol met vraagtekens en dat kunnen we niet natuurkundig verklaren.
Het proberen te verklaren is een uiting van onmacht en dus een uiting van proberen controle te krijgen.
Er bestaan geen boeken, geen inscripties, geen wezenlijk bewijs dat de aarde een laboratorium (Zecharia Sitchin: https://en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin ) is, een afgeschermt deel van het zijn. En doch is het wel te vinden.
Lees geen bijbel, lees je eigen idee, je dromen en inzicht.
Doe je ogen dicht en ervaar waar je werkelijk bent: vrij (?)

J. Selten
J. Selten
10 jaren geleden

lol, wat voor excuus gaan ze dan nu verzinnen voor de verspreiding van chemtrails?

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x