Homepagina » Buitenland » Achter het gordijn: Wie zitten er achter de Panama Papers?
Achter het gordijn: Wie zitten er achter de Panama Papers?

Achter het gordijn: Wie zitten er achter de Panama Papers?

Wie zitten er achter de Panama Papers en wie financiert de media die over het lek berichten? Op 3 april publiceerde de Süddeutsche Zeitung een artikel over gelekte documenten afkomstig van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, waaruit blijkt dat een aantal prominente politieke figuren van over de hele wereld betrokken zijn bij belastingontduiking.

De Amerikaanse en Europese media noemden de Panama Papers in één adem met Vladimir Poetin, hoewel de naam van de Russische president niet voorkomt in de gelekte stukken. Volgens experts is er iets niet in de haak.

Het is ook vreemd dat er tot op heden geen Amerikaanse klanten van Mossack Fonseca zijn genoemd, hoewel 441 klanten, 3072 bedrijven en 3467 aandeelhouders uit Verenigde Staten in verband worden gebracht met het Panamese advocatenkantoor.


“Het is altijd goed om even een stap terug te doen en te kijken wie zoiets financiert, wat de belangen erachter zijn,” zei voormalig MI5-agent Annie Machon. “De BBC wordt gefinancierd door de overheid, Fox News door bedrijven – er is bij alle media sprake van een bepaalde agenda.”

Hoewel er 11,5 miljoen documenten zijn gelekt, blijft een groot deel van gelekte materiaal volgens The Guardian geheim. De Britse mensenrechtenactivist en oud-ambassadeur Craig Murray en klokkenluidersite WikiLeaks wijzen erop dat de organisatie achter de Panama Papers, het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), wordt gefinancierd door Ford, Rockefeller, George Soros en anderen.

Elite

Journalist en financieel adviseur Ernst Wolff suggereert dat de Panama Papers zijn gelekt door de elite in Washington om de VS te positioneren als het nieuwe belastingparadijs.

“Die offshorebedrijven beschikken over 30 tot 40 biljoen dollar,” zei hij. “De VS wil al dat geld natuurlijk graag naar het eigen land sluizen.” Door de selectieve verslaggeving kan Washington korte metten maken met bepaalde belastingparadijzen en tegelijkertijd Rusland pijn doen, voegde hij toe.

Meer onthullingen

Begin dit jaar meldde Bloomberg dat de VS het nieuwe belastingparadijs aan het worden is. Iedereen, van Londense advocaten tot Zwitserse bedrijven, helpt zijn rijke klanten te verhuizen van de Bahama’s en de Britse Maaden-eilanden naar Nevada, Wyoming en South Dakota. Ook Rothschild doet hieraan mee.

Voor nu zijn er na de Panama Papers meer vragen dan antwoorden, maar volgens redacteur van de Süddeutsche Zeiting Stefan Plöchinger komen er nog meer onthullingen.

[Sputniknews]


Vind je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Rockefeller, Soros en consorten zullen zelf de grote belastingontwijkers zijn. Door het te financieren en naar buiten te brengen valt de verdenking op hen weg. Zo blijven ze buiten schot, het voortdurende spel.
  Door meteen de naam van Poetin te noemen heb je meteen een mooie afleidingsmanoeuvre en weer een diskredietplaatje aan het adres van Poetin.
  Iedereen heeft het te druk de Panama Papers te onderzoeken om de echte grote belastingontwijkende boys het vuur aan de schenen te leggen.
  In ieder geval is het een destabilisatie van de financiële wereld en een mooi argument om contant vrij geld in de wereld er door te drukken.

  Een slim en doortrapt spel.

  20 likes
 2. De hebzucht van deze valse heersende elite moet een keertje stoppen, anders leidt dit nog tot een totale vernietiging van mensheid en planeet.

  13 likes
 3. Het is allemaal een voorspel, de echte grote jongens kunnen wel eens later aan het bod komen, dit zijn nog maar de kleine spelers. Wat als straks Hillary en Trump aan de beurt zijn, kan Obama nog even langer blijven zitten. Hij is uiteindelijk de laatste president van Amerika volgens vele voorspellingen.
  Panama Papers, P.P. spreek je uit als pay-pay, de ironie.

  5 likes
 4. Het is de overheid zelf die met rare belastingmaatregelen de rijken beschermt en de armen uitbuit.

  4 likes
 5. Een van de oprichters was Bert Meerstad………tja..NS, ABN Amro, Bols……

  4 likes
 6. Slavernij bestaat nog steeds alleen noemen we het nu. Democratie en vrijheid!!

  3 likes
 7. Het is net als in de handel in harddrugs. Je stuurt iemand op pad met dope. Hij/Zij wordt gepakt. De grote ladingen die dan volgen, worden ongemoeid gelaten. Al het controlerende personeel is nog met de eerste zaak bezig. Bekende oude truc.

  1 likes
 8. In België op deredeactie.be (nieuws net als op één) hebben ze eigenlijk niet echt veel gezegd over Poetin.

  Om toch eens te kunnen lachen: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2623970

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire 'pulpnieuwssite' NineForNews vormt bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire ‘junknieuwssites’ als NineForNews vormen bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Mensen hebben geen vertrouwen meer in de ...

Trouw publiceert onderzoek dat kiezers van FvD en PVV afschildert als complotdenkers. Kijk eens wie het heeft gefinancierd

Trouw publiceert onderzoek dat kiezers van FvD en PVV afschildert als complotdenkers. Kijk eens wie het heeft gefinancierd

In landen die democratie en mensenrechten van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.