Homepagina » Gezondheid » Bananenmaffia: hoe ver reikt de macht van een grote corporatie?
Bananenmaffia: hoe ver reikt de macht van een grote corporatie?

Bananenmaffia: hoe ver reikt de macht van een grote corporatie?

In 2009 vertegenwoordigde de Zweedse filmmaker en onderzoeksjournalist Fredrik Gertten twaalf Nicaraguaanse plantagearbeiders tegen de Amerikaanse multinational Dole Food Company.

Het betrof een baanbrekend strafrechtelijk proces over het gebruik van verboden pesticiden, waarvan de bananengigant wist dat ze onvruchtbaarheid veroorzaken.

Gertten ontdekte al snel dat niet alleen in Nicaragua plantagearbeiders ziek worden van het werken met bananen. Ook in de Filipijnen en Ivoorkust kampen medewerkers van Dole met de gevolgen van de schadelijke pesticiden.

Grote schaal

In een reactie ontkende Dole de effecten van DBCP (1,2-dibroom-3-chloorpropaan). De pesticide werd in de zestiger jaren onder merknaam Nemagón op grote schaal toegepast in de bananen- en suikerrietteelt.

Onder meer Dole, Del Monte, Standard (inmiddels opgekocht door Dole) en United Fruit (nu Chiquita) begonnen het in die tijd massaal te gebruiken op bananen-, suikerriet-, ananas- en katoenplantages.

In 1979 werd het product verboden in de VS, toen was bewezen dat het ernstige ziektes veroorzaakte en de bodem verontreinigde. In Costa Rica werd het gebruik in 1978 verboden, maar in Nicaragua bleef men Nemagón toepassen.

Pas in de jaren negentig begon het gevaar aan het licht te komen toen in Chinandega en in gemeenschappen in het westen van Nicaragua kinderen misvormd ter wereld kwamen, vrouwen miskramen kregen en onvruchtbaar werden. Gertten gaat in de documentaire Bananas!* op de kwestie in.

Gemak

Na de vertoning van de documentaire op het filmfestival van Los Angeles in 2009 beschuldigde Dole Gertten van smaad. Voorafgaand aan de beschuldiging had Dole het filmfestival gedreigd met juridische stappen, waarna de film wel werd vertoond maar niet deelnam aan de competitie voor een filmprijs. In oktober 2009 trok Dole de rechtszaak tegen Gertten in.

Een maand eerder zorgden de Zweedse parlementariërs Mats Johansson en Luciano Astudillo dat de film werd vertoond in de Zweedse Rijksdag, waarmee de film in Zweden in première ging.

De film Bananas!* toont slechts een klein deel van het doorlopende gevecht van de plantagearbeiders tegen het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel DBCP. Arbeiders hebben in de jaren tachtig en negentig herhaaldelijk aanvragen gedaan bij de Amerikaanse rechtbank, maar ze vingen iedere keer bot.

“Wat me vooral fascineert is het gemak waarmee Dole pesticiden gebruikt waarvan is bewezen dat ze mensen steriel maken,” zei Gertten.

Bekijk de gehele uitzending van Tegenlicht hier terug.

Bron: Vpro.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Dus als ik dit lees, dan valt mij weer op hoe het puur op de bedrijven wordt gespeeld, Is het niet de overheid die in eerste plaats verantwoordelijk is voor wat is toegestaan binnen de grenzen, de Nicaraguaanse overheid heeft totaal geen problemen met het gebruik van deze middelen, immers mocht zij dit wel hebben dan had men al 30 jaar de tijd om het te verbieden.

  Maar hoe opvallend weer, de wereldverbeteraars zien enkel de bedrijven, maar niet hen die alles mogelijk maken, jawel de overheid. Nu begrijp ik dit wel, ga je groot tegen die overheden beginnen, dan mag je nergens meer binnen, kan je geen geen geld verdienen met je begaandheid met de wereld. En dan is het niet leuk meer om de wereld te willen verbeteren.

  Dus kiezen we massaal voor symptoom bestrijding, men gaat de zwerende vinger uit de weg en probeert iets aan de lucht te doen. Zie hier de beperkte kijk van wereldverbeteraar in een notedop. Het wordt zo voorspelbaar!

  0 likes
 2. M. Brandenburg,
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel overheden aan de halsketting liggen van grote bedrijven. Dus ja, bij een gebrek aan ballen bij de overheid mag een overheid hierop aangesproken worden. neemt niet weg dat het ‘de klant wil het’ door bedrijven vaak wel erg gemakkelijk wordt aangewend om over morele waarden heen te stappen. Als bedrijf heb je ook een verantwoordelijkheid (en niet alleen geld)en in deze wereld ook een hoop macht. Ik vind het dus niet zo gek dat de moraal van deze bedrijven hierin ter discussie staat.

  0 likes
 3. Overheden zijn bijna per definitie niet te vertrouwen. Misdadigers die bedrijfsmatig onder wat voor mom dan ook bewust anderen beschadigen om er zelf beter van te worden, blijven misdadigers, ook al probeert ene heer Brandenburg hier het een en ander recht te praten.

  0 likes
 4. In aanvulling op de eerste reactie … als alle overheden deze bananen simpelweg weigeren , dan zal het spul niet meer gebruikt worden.
  Zie ook bijv. kleding met giftige stoffen , besproeide groenten , microplastics , etc. Allen schadelijk , toch gewoon op de markt. Wie vertengenwoordigt onze overheid ?

  0 likes
 5. [quote name=”M. Brandenburg”]de wereldverbeteraars zien enkel de bedrijven[/quote]Een bedrijf is net zo verantwoordelijk voor z’n personeel als ‘n regering is voor zijn eigen volk en vaak zijn dat twee handen op één buik. Dus als ‘n vergif in de VS verboden is en ‘n bedrijf als Dole willens en wetens dan gewoon verkast naar ‘n land waar ze zo’n verbod nog niet ingevoerd hebben minstens zo fout als ‘n land dat ‘t vergif niet verbiedt en dus bedrijven die in dat land hiervan gebruik maken niet bestraft worden.

  Ik vind ‘t maar kort door de bocht om meteen alle verandwoordelijkheid bij de overheid te leggen en met een boze vinger rond te zwaaien dat men de plaatselijke regering niet aanpakt en alleen dat ‘zielige’ bedrijf, want dat is van noch Bananas!* noch deze documentaire bij Tegenlicht de essentie.

  Gertten brengt ‘n aspect aan ‘t licht, namelijk ‘n rechtzaak, en Dole probeert hem het zwijgen toe te brengen. Machtsvertoon dus.

  0 likes
 6. lekker belangrijk geef mij maar het eeuwige leven maaar

  0 likes
 7. [quote name=”mb”]In aanvulling op de eerste reactie … als alle overheden deze bananen simpelweg weigeren , dan zal het spul niet meer gebruikt worden.
  Zie ook bijv. kleding met giftige stoffen , besproeide groenten , microplastics , etc. Allen schadelijk , toch gewoon op de markt. Wie vertengenwoordigt onze overheid ?[/quote]
  [quote name=”mb”]In aanvulling op de eerste reactie … als alle overheden deze bananen simpelweg weigeren , dan zal het spul niet meer gebruikt worden.
  Zie ook bijv. kleding met giftige stoffen , besproeide groenten , microplastics , etc. Allen schadelijk , toch gewoon op de markt. Wie vertengenwoordigt onze overheid ?[/quote

  Ik had een nieuw spijker broek gekocht ,
  over een week na aanpassing kreeg in mijn onder lichaam
  vreemde jeuk aandoenning, was zeer lastig
  en dit is nooit eerder mij overgekomen
  nadat de broek niet meer aangekleden ,over paar dagen is de jeuk gelukkig weg.

  0 likes
 8. [quote name=”Eden”]
  Ik vind ‘t maar kort door de bocht om meteen alle verandwoordelijkheid bij de overheid te leggen en met een boze vinger rond te zwaaien dat men de plaatselijke regering niet aanpakt.

  Gertten brengt ‘n aspect aan ‘t licht, namelijk ‘n rechtzaak, en Dole probeert hem het zwijgen toe te brengen. Machtsvertoon dus.[/quote]
  Wat is er mis met machtsvertoon
  Ik heb daar absoluut geen probleem mee ze doen maar.

  Nu ben ik het in grote lijnen met u eens, echter bij gaat een normaal gesproken bemoeizuchtige overheid ook eerst, dertig jaar heeft (en doet) men er niets aan gedaan. Dat vind ik veel erger, maar daarom ben ik ook voor een echt vrije markt, en tegen de huidige vorm van corporatisme die je overal ziet. Een kleine overheid die zich bij haar taken houdt, oftewel het beschermen van haar burger en niets meer. en geen bemoeizucht bij de burgers.

  indien die overheid haar taak had gedaan was een rechtszaak niet nodig!

  0 likes
 9. geef die lui die dit toelaten allemaal maar een flinke slok d b c p ik denk dat dan onze aarde wel weer gezond wordt

  0 likes
 10. Voor wie dit programma op het gemak eens wil bekijken of op een DVD wilt zetten; Gemist Downloader – een programma om televisie shows van Uitzendinggemist.nl te downloaden op je computer.

  Denk aan Zembla, Nova, Tegenlicht, Kassa enz…

  http://www.helpdeskweb.nl/setup_GemistDownloader_2805_beta.exe

  0 likes
 11. Daarom koop ik alleen biologische bananen. Ik ben een jaar in Costa Rica geweest en ook hier ging het er zo aan toe! Vreselijk om te zien. En dat allemaal om de papiertjes wat wij geld noemen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

artsen

81 artsen komen in verzet en schrijven brandbrief tegen coronabeleid: ‘Wij maken ons grote zorgen’

81 artsen hebben een openbare brandbrief geschreven ...