Homepagina » Mens en Dier » Advocaat: “Chimpansees zijn ook personen”
Advocaat: "Chimpansees zijn ook personen"

Advocaat: “Chimpansees zijn ook personen”

In de VS wil een dierenrechtenorganisatie mensenrechten voor chimpansees. De organisatie The Nonhuman Rights Group rond advocaat Steven Wise zegt dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek aantoont dat er een grote verwantschap bestaat tussen de mens en de chimpansee. Wise wil bewijzen dat chimpansees, dolfijnen, olifanten, gorilla’s en orka’s ook personen zijn.

Hij maakte zijn punt tijdens een TED-conferentie in Canada afgelopen vrijdag. Wise probeert het rechtsbeginsel habeas corpus toe te passen op chimpansees. Volgens dat beginsel moet een gevangene binnen een bepaalde termijn in kennis worden gebracht van zijn aanklacht. Het rechtsprincipe wordt regelmatig toegepast in zaken waarbij een gevangene onwettig wordt vastgehouden.

In 1772 werd de Amerikaanse slaaf James Somerset voor de rechtbank geleid, nadat hij was weggelopen van zijn Londense eigenaar Charles Stewart. De rechter oordeelde op grond van het principe habeas corpus dat Stewart het recht niet had om zijn ex-slaaf terug naar Jamaica te verslepen. Het vonnis gaf de aanzet tot de afschaffing van de slavernij in Engeland.

Volgens Wise zijn apen, chimpansees, olifanten en orka’s wettelijk gezien rechtspersonen, net als mensen en corporaties. Hij voert al sinds de jaren tachtig een juridische strijd. “Het zijn echt slaven,” zei Wise over chimpansees, bonobo’s en andere dieren die gevoelens, herinneringen en taal kennen.

Wise probeert al lange tijd om dieren voor de wet als persoon te laten erkennen, maar verloor eerdere rechtszaken. Toch vecht hij door. Volgens The Nonhuman Rights Group, waar ook primaatdeskundige Jane Goodall onderdeel van uitmaakt, zijn chimpansees autonome wezens. Ze zijn intelligent en beschikken over zelfbewustzijn en complexe emoties als empathie.

[AFP]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • henk001 schreef:

  Sympathiek. Varkens zijn trouwens ook zeer intelligent. En Honden. En Kraaien. En katten. Waar leg je de grens? Wanneer wordt een kat voor de rechter gedaagd, omdat ie een jonge kraai heeft gedood? Ik vrees dat je in een filosofisch moeras verzeild raakt.

  11 likes
  • Tim schreef:

   Dawn of the planet of the apes was echt een superfilm! Zolang dieren niet in protest gaan tegen de mens, de mensentaal niet kunnen leren of spreken, gebeurt er echt niets. Er zijn al verschillende malen apen uit de zoo ontsnapt, en wel op een creatieve manier; ze werken samen! Maar dan wisten ze niet waarheen en gingen ze gewoon terug. Ja, er worden dieren mishandeld maar er worden er ook zeer veel goed verzorgd. Hetzelfde met de mens, er zijn nog altijd landen waar arbeiders uitgebuit worden als slaven tot ze erbij neervallen.

   1 likes
  • Frans schreef:

   DIEREN ZIJN GEEN PERSONEN!

   0 likes
 • densie schreef:

  dieren zijn……wat mensen hebben, maar een kat is en kat is een kat…een chimpansee is een chimpansee is een chimpansee… ga zo maar door, dieren hebben een groepsziel… lijf, etherlichaam en ziel (GEVOEL), maar geen IK…zoals de mens…Geest…als dat zo was hadden ze allang teruggeslagen, zoals de mens doet…die niet bij zichzelf kan blijven!
  dieren bootsen na…prachtig, maar niet teveel bij mensen in de buurt komen…dan worden ze neurotisch…of afgeslacht, of als proefdier gebruikt, of als trekdier gebruikt…..en zelfs sexueel misbruikt….arme dieren….

  3 likes
  • Roos terwan schreef:

   Hoe weten we dat een chimpansee een groepsziel heeft.Wie kan dat bewijzen?Dit zijn aannames .We stammen in ieder geval ervan af ,dat is inmiddels bewezen.Heb paar weken geleden nog een lezing gehoord van een prof uit Leuven.ik denk dat ze inteligent zijn .

   1 likes
   • densie schreef:

    dat het niet om bewijzen gaat, dat het om inzicht gaat… er is het mineralen rijk, het plantenrijk, het dierenrijk en de mens….
    ik weet niets meer te zeggen op deze site, is hier dan werkelijk niemand die er iets van begrepen heeft?Inzicht heeft?
    Is een ieder hier dan zo ver van “huis” de bron dat het niet meer verstaan wordt?
    Waar het werkelijk over gaat?
    Waarom moet altijd alles “bewezen”worden? Vanuit the mind…intelectueel?
    Het leven is een wonder…

    3 likes
    • Caesar Lion Cachet schreef:

     LS…

     Het zijn inderdaad niet de aller slimsten hier die neurotisch en dwangmatig om bewijzen roepen en daarmee hun robotachtige en zielloze punt trachten te maken. Maar bedenk evengoed dat de zogenaamde moderne mens een mislukt DNA experiment met buitenaardsen is. We werden aanvankelijk in een proeftuin gehouden ook wel het paradijs genoemd. En uiteindelijk zijn we daar uit ontvlucht met ons kleine beetje intellect dat ons door de fokkers, ook wel goden genoemd, werd gegund… Veel van die exemplaren vind je hier !

     3 likes
   • Frans schreef:

    Dat ZIJN GEEN AANNAMES>

    0 likes
  • Vincent Robbesom schreef:

   Oh man, echt!

   Zelf bewustzijn komt in alle soorten en maten en daar hebben wij geen monopolie op.
   We volgen allemaal dezelfde biologie en technologisch apen wij meer dieren na dan dat zij ooit ons na zullen doen.

   Sorry maar ik wordt altijd zo woest van die menselijke arrogantie.

   Onderzoek naar dierengedrag gaat langzaam, omdat er weinig geld uit te halen is.
   Maar de laatste 30 jaar komt het zelfs voor de grote massa vrij in de media dat olifanten maanden rouwen, dieren spontaan mensen redden, op graven depri blijven liggen bij hun baasje of in een depressie komen door verlies van hun partner.
   Wolven spelen om te leren jagen maar beren en kraaien heb ik van ijsriggeltjes zien glijden en weer naar boven zien klimmen nvoor ‘ nog een keer!’ olofanten voetballen enz enz…
   Er is verschil maar we zijn allemaal het zelfde.

   Wij vertonen groepsgedrag, haantjes gedrag, hamster eigenschappen.. allemaal beregoed maar niet uniek voor de mens of het dier. Het is de waarde die wij er zelf aan geven..

   0 likes
 • lalalalaria schreef:

  Waarom moeten we ook altijd maar in hokjes denken. En dieren zowel letterlijk als figuuurlijk in hokjes plaatsen? Apen zijn gewoon meer mens dan pakweg slangen dat zijn. Dus de definitie is: Hoe meer iets op een mens lijkt het beter wij het vinden. Zie je het probleem van deze denkwijze al? Dit werkt in de hand dat wij vrolijk wouden kapothakken en ijshonden neerkluppelen. Vanaf het moment dat er een drieogige alien land met zijn vlieger dan is hem neerknallen en opensnijden het eerste wat we zullen doen. De reden dat wij geen moer geven om afrikanen is helaas hetzelfde. Ze “lijken” niet zo heel veel op ons dus ze moeten wel minderwaardig zijn. Het is echter wel vervelend dat zij vele mineralen en aardmetalen bezitten. Laten we hen daarom een grote schuldenlast opleggen zodat ze hun hele miezerige leventje mogen dokken aan onze westerse welvaart. Nu onze welvaart in het gedrang komt, mogen de grieken dat ook. Business as usual dames en heren. Ik ben hier absoluut geen voorstaander van, ik stem op andere partijden (bijv. de piratenpartij) maar het lijkt allemaal niet te werken. We steven recht af op de totale vernietiging op alles diversiteit. De tweede wereldoorlog was slechts het voorgerecht. Weldra krijgen we de warme kom soep over ons heen, en er zullen geen lekkere balletjes in zitten. ‘T is naar de ballen ja!

  5 likes
 • Sonja schreef:

  Mensen, chimpansees en alle andere dieren op aarde zijn geen personen. Personen worden wij genoemd omdat wij geregistreerd zijn bij onze geboorte en daarmee een nummer hebben gekregen. Een bezit van de overheid met een sofinummer, een registratienummer dus.Er zit weinig verschil in een belastingnummer, gevangenisnummer of traceernummer. Maar wij zijn mensen, zielen in vlees en bloed. Dus de chimpansee moet geen persoon worden, maar wij weer een mens als ziel in vlees en bloed.

  5 likes
 • m.b schreef:

  Niets zo onmenselijk als … mensen !

  1 likes
 • Ferry schreef:

  Wel dan is het nog even de kat uit de boom kijken in Amerika wanneer er een wettelijk huwelijk zal plaatsvinden tussen een vrouw en een chimpansee, hebben die nu echt niets anders te doen daarnet zoals ook wij hier onze tijd verdoen om dat allemaal te lezen. (ik ook dus)

  0 likes
 • Frans schreef:

  Een dier zit binnen zijn gegeven mogelijkheden en grenzen met zijn dierlijk gedrag.
  Hoe dan ook, een dier gaat direct in de overlevingsmodus naar eigen ingeprogrammeerde, (ingeboren aan de soort) mogelijkheden , als er dreiging is, daar waar de mens kan denken en plannen, en plan wijzigen.
  Daarom kan een kat in het nauw rare sprongen maken. Hij kan nl. niet wat anders.
  Een dier heeft geen persoonlijkheid, want dan zou deze een persoonlijk Ik hebben, en die heeft hij niet zelf voorhanden. Een Ik is nodig om zelfbewust te zijn te kunnen worden.
  Het dier-Ik is in de geestelijke wereld, en die stuurt aan naar de moeilijkheden die in het dier is.
  Het mooiste en beste kun je dit zien aan de zwerm spreeuwen, kijk gewoon en verbaas je alleen maar over hun groepsvlucht die door de groepsziel in de geestelijke wereld wordt aangestuurd.
  Niks “””” de vleugelpuntjes raken elkaar super snel aan”””!!!???, wat wel eens beweerd is.
  Dat is weer zo’n fantastische aanname, aannamen waarop ons hele wereldbeeld is gebouwd, en veel op een leugen begint de lijken.

  0 likes
 • Coeus schreef:

  Helemaal eens. En als intelligentie een criterium is, voeg dan ook papegaaien en kraaien toe aan de lijst.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

  Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

  Russische elitesolidaten kunnen met behulp van gedachtekracht ...

  Storm van kritiek op studie die geboorteplaats van mensheid aanwijst. Hier werd de allereerste moderne mens in ieder geval niet geboren

  Storm van kritiek op studie die geboorteplaats van mensheid aanwijst. Hier werd de allereerste moderne mens in ieder geval niet geboren

  Deze week werd een studie gepubliceerd waarin ...

  >