Mens en Dier

Advocaat: “Chimpansees zijn ook personen”

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de VS wil een dierenrechtenorganisatie mensenrechten voor chimpansees. De organisatie The Nonhuman Rights Group rond advocaat Steven Wise zegt dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek aantoont dat er een grote verwantschap bestaat tussen de mens en de chimpansee. Wise wil bewijzen dat chimpansees, dolfijnen, olifanten, gorilla’s en orka’s ook personen zijn.

Hij maakte zijn punt tijdens een TED-conferentie in Canada afgelopen vrijdag. Wise probeert het rechtsbeginsel habeas corpus toe te passen op chimpansees. Volgens dat beginsel moet een gevangene binnen een bepaalde termijn in kennis worden gebracht van zijn aanklacht. Het rechtsprincipe wordt regelmatig toegepast in zaken waarbij een gevangene onwettig wordt vastgehouden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 1772 werd de Amerikaanse slaaf James Somerset voor de rechtbank geleid, nadat hij was weggelopen van zijn Londense eigenaar Charles Stewart. De rechter oordeelde op grond van het principe habeas corpus dat Stewart het recht niet had om zijn ex-slaaf terug naar Jamaica te verslepen. Het vonnis gaf de aanzet tot de afschaffing van de slavernij in Engeland.

Volgens Wise zijn apen, chimpansees, olifanten en orka’s wettelijk gezien rechtspersonen, net als mensen en corporaties. Hij voert al sinds de jaren tachtig een juridische strijd. “Het zijn echt slaven,” zei Wise over chimpansees, bonobo’s en andere dieren die gevoelens, herinneringen en taal kennen.

Wise probeert al lange tijd om dieren voor de wet als persoon te laten erkennen, maar verloor eerdere rechtszaken. Toch vecht hij door. Volgens The Nonhuman Rights Group, waar ook primaatdeskundige Jane Goodall onderdeel van uitmaakt, zijn chimpansees autonome wezens. Ze zijn intelligent en beschikken over zelfbewustzijn en complexe emoties als empathie.

[AFP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
henk001
henk001
9 jaren geleden

Sympathiek. Varkens zijn trouwens ook zeer intelligent. En Honden. En Kraaien. En katten. Waar leg je de grens? Wanneer wordt een kat voor de rechter gedaagd, omdat ie een jonge kraai heeft gedood? Ik vrees dat je in een filosofisch moeras verzeild raakt.

densie
densie
9 jaren geleden

dieren zijn……wat mensen hebben, maar een kat is en kat is een kat…een chimpansee is een chimpansee is een chimpansee… ga zo maar door, dieren hebben een groepsziel… lijf, etherlichaam en ziel (GEVOEL), maar geen IK…zoals de mens…Geest…als dat zo was hadden ze allang teruggeslagen, zoals de mens doet…die niet bij zichzelf kan blijven!
dieren bootsen na…prachtig, maar niet teveel bij mensen in de buurt komen…dan worden ze neurotisch…of afgeslacht, of als proefdier gebruikt, of als trekdier gebruikt…..en zelfs sexueel misbruikt….arme dieren….

Sonja
Sonja
9 jaren geleden

Mensen, chimpansees en alle andere dieren op aarde zijn geen personen. Personen worden wij genoemd omdat wij geregistreerd zijn bij onze geboorte en daarmee een nummer hebben gekregen. Een bezit van de overheid met een sofinummer, een registratienummer dus.Er zit weinig verschil in een belastingnummer, gevangenisnummer of traceernummer. Maar wij zijn mensen, zielen in vlees en bloed. Dus de chimpansee moet geen persoon worden, maar wij weer een mens als ziel in vlees en bloed.

lalalalaria
lalalalaria
9 jaren geleden

Waarom moeten we ook altijd maar in hokjes denken. En dieren zowel letterlijk als figuuurlijk in hokjes plaatsen? Apen zijn gewoon meer mens dan pakweg slangen dat zijn. Dus de definitie is: Hoe meer iets op een mens lijkt het beter wij het vinden. Zie je het probleem van deze denkwijze al? Dit werkt in de hand dat wij vrolijk wouden kapothakken en ijshonden neerkluppelen. Vanaf het moment dat er een drieogige alien land met zijn vlieger dan is hem neerknallen en opensnijden het eerste wat we zullen doen. De reden dat wij geen moer geven om afrikanen is helaas hetzelfde. Ze “lijken” niet zo heel veel op ons dus ze moeten wel minderwaardig zijn. Het is echter wel vervelend dat zij vele mineralen en aardmetalen bezitten. Laten we hen daarom een grote schuldenlast opleggen zodat ze hun hele miezerige leventje mogen dokken aan onze westerse welvaart. Nu onze welvaart in het gedrang komt, mogen de grieken dat ook. Business as usual dames en heren. Ik ben hier absoluut geen voorstaander van, ik stem op andere partijden (bijv. de piratenpartij) maar het lijkt allemaal niet te werken. We steven recht af op de totale vernietiging op alles diversiteit. De tweede wereldoorlog was slechts het voorgerecht. Weldra krijgen we de warme kom soep over ons heen, en er zullen geen lekkere balletjes in zitten. ‘T is naar de ballen ja!

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x