Bewustzijn

Experts: Maya’s profeteerden, maar niet einde van de wereld

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl het aftellen naar 21 december is begonnen doen Maya-experts er alles aan om mensen te overtuigen dat de Maya’s nooit een ramp aan het einde van dit jaar hebben voorspeld.

Sommige experts zeggen nu dat de Maya’s mogelijk wel voorspellingen deden, maar niet over het einde van de wereld.

Archeologen, antropologen en andere experts ontmoetten elkaar vrijdag in de zuidelijke Mexicaanse stad Merida om de lange telling van de Mayakalender te bespreken. De lange telling bestaat uit perioden van 394 jaar (144.000 dagen) die baktuns worden genoemd.

Mijlpaal

Experts schatten dat de lange telling is begonnen op 11 augustus 3114 voor Christus en inmiddels door 13 baktuns (5125 jaar) is gegaan. Ze stellen dat het getal 13 belangrijk was voor de Maya’s en dat het einde van de cyclus een mijlpaal is, geen feitelijk einde.

De afgelopen jaren deden verhalen de ronde dat de Maya’s astronomische rampen voorspelden die samen zouden vallen met 2012. De Mexicaanse overheidsarcheoloog Alfredo Barrera zei vrijdag dat de Maya’s waarschijnlijk alleen droogtes of uitbraken van ziektes voorspelden.

“De Maya’s deden geen fatalistische voorspellingen, maar voorzagen eerder gebeurtenissen die zich in de toekomst zouden kunnen herhalen,” aldus Barrera van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis.

Verre toekomst

Experts benadrukten dat de oude Maya’s, die tussen 300 en 900 na Christus floreerden, zeer geïnteresseerd waren in toekomstige gebeurtenissen ver voorbij 21 december. “Er zijn veel oude Maya-monumenten die spreken van gebeurtenissen in de verre toekomst,” schreef antropoloog Geoffrey Braswell van de Universiteit van Californië in San Diego. “De oude Maya’s geloofden overduidelijk dat bepaalde gebeurtenissen ver voorbij 21 december zouden plaatsvinden.”

“Koning van Palenque K’inich Janaab’ Pakal geloofde dat hij over een paar duizend jaar zou terugkeren op aarde,” schreef Braswell in een email aan de Associated Press. “Andere monumenten spreken juist van gebeurtenissen ver vóór het jaar 3114 voor Christus.”

Er zijn slechts een paar verwijzingen naar de datum in 2012 ontdekt op archeologische vindplaatsen en daarvan spreken er geen van een apocalyps, aldus experts. Dergelijke apocalyptische visies worden al meer dan een duizend jaar gevonden in het westerse, christelijke denken, en kunnen niet worden toegeschreven aan de Maya’s.

Kilometerteller

“Deze manier van denken heeft niets te maken met de Maya-cultuur,” zei antropoloog Alexander Voss van de Universiteit van Quintana Roo, een staat aan de Mexicaanse Caribische kust. “De zoektocht naar eindtijden stamt niet uit de Maya-cultuur.”

Braswell vergeleek de Mayakalender, met zijn systeem van cycli in cycli, met de kilometerteller van een auto. “De lange telling van de Mayakalender lijkt op de kilometerteller van een auto,” schreef hij. “De kilometerteller van mijn eerste auto ging tot maximaal 99.999,9 kilometer. Dat betekende echter niet dat de auto na 100.000 kilometer zou ontploffen.”

Onderstaande video gaat over de ontdekking van de oudst bekende versie van de Mayakalender in mei van dit jaar. De kalender telt volgens onderzoekers niet af naar de eindtijd in december 2012.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
10 jaren geleden

De gedachte dat op 21 december 2012 de wereld zou vergaan, is door de HUIDIGE MENS in het leven geroepen, maar niet door de Maya’s.
Er gaat dan iets groots gebeuren, maar zeker geen mondiale ramp.

Redice
Redice
10 jaren geleden

nog een dikke twee drie maand geduld en we zullen het zeker weten, dat gespeculeer begint zo onderhand wel saai te worden

yogi
yogi
10 jaren geleden

[quote name=”Westbound”]De gedachte dat op 21 december 2012 de wereld zou vergaan, is door de HUIDIGE MENS in het leven geroepen, maar niet door de Maya’s.
Er gaat dan iets groots gebeuren, maar zeker geen mondiale ramp.[/quote]

Dat klopt helemaal dat er iets groots gaat gebeuren dan. Dan ben ik namelijk jarig dus er gaat zeker wat gebeuren XD

Evolva
Evolva
10 jaren geleden

Ik zeg het reeds al jaren, De Maya’s hebben dit ook nooit voorspeld het einde van de wereld. Maar zij hebben gezegt dat de wereld zou eindigen zoals wij ze kennen. Een groot verschil dus. Ik geloof er allesinds in en hoop het ook. Het wordt dringend tijd dat de mensen hun ogen open gaan. Want de menselijke mentaliteit de dag van vandaag is om bij te wenen … 🙁

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

33
0
We lezen graag je reactie!x