Binnenland

Alle stukken over Bijlmerramp voor 75 jaar geheim verklaard: ‘Wat wordt hier achtergehouden?’

Help mee door deze info met je kennissen op je social media te delen!

Alle stukken over de Bijlmerramp in 1992 zijn voor 75 jaar geheim verklaard. Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg om de inventarisatielijst en kreeg die.

De hoorzittingen op 14 en 15 oktober 1995 waren openbaar. Daar is in veel programma’s verslag van gedaan. Ze staan nu op beperkte openbaarheid voor 75 jaar, laat Omtzigt weten. Ook de dossiers met stukken hebben allemaal voor 75 jaar een beperkte openbaarheid.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Werkelijk alles is even over één kam geschoren en blijft dus 75 jaar niet bereikbaar, verzucht het Kamerlid. Het eindrapport van de Raad voor de Luchtvaart is ook 75 jaar beperkt toegankelijk, terwijl het gewoon op internet staat.

Verbijsterend

Alle Kamerstukken, die gewoon openbaar zijn in het Kamerarchief, zitten ook voor 75 jaar achter een slotje. Omtzigt gaat de regering vragen opnieuw te beoordelen welke stukken geheim moeten blijven en te motiveren waarom dat zo zou moeten zijn. Dit is geen manier om met de stukken van de Bijlmerramp om te gaan, benadrukt hij. “Verbijsterend.”

Ondernemer Rutger van den Noort vraagt zich af: “Wat wordt hier achtergehouden?”

Heel vreemd

“Dit is inderdaad heel vreemd,” zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. “Rutte 2-doctrine? Geen WhatsApp’s, geen dossiers over gedane zaken. Waar ook maar schuldig nieuws over de overheid naar buiten dreigt te komen, lijkt het tot ‘geheim’ te worden bestempeld.”

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747 neer in de Amsterdamse Bijlmermeer. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden en 39 flatbewoners om het leven. Op de rampplek verschenen na de crash mysterieuze mannen in witte pakken die door twee helikopters werden afgezet. Ze spraken geen Nederlands, namen wrakstukken mee en verdwenen weer.

De Rijksrecherche concludeerde dat het waarschijnlijk medewerkers van de GGD zijn geweest, maar de GGD zegt zelf die dag niet op de rampplek te zijn geweest.

4.9 122 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

164 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Japke
Japke
10 maanden geleden

Nou, dan weten we wel weer genoeg. Kan het daglicht niet verdragen

Eveline
Eveline
10 maanden geleden

Waar hebben we meer gehoord dat gegevens 75 jaar geheim gehouden moeten worden voor iedereen.

Ronald
Ronald
10 maanden geleden

Kinderen graag eerst terug naar huis Pieter,allemaal afleiding dit. Zolang je genoeg stront gooit is niet te bepalen wat er echt stinkt

Charlotte
Charlotte
10 maanden geleden

De MH17 precies hetzelfde verhaal! 75 jaar geheim houding! Documenten, dan weet je het wel! 🙈👊🤬

Back to top button
164
0
We lezen graag je reactie!x