Homepagina » Gezondheid » Alledaagse verzorgingsproducten veroorzaken allergieën bij kinderen

Alledaagse verzorgingsproducten veroorzaken allergieën bij kinderen

Door blootstelling aan alledaagse antibacteriële stoffen en conserveermiddelen in zeep, tandpasta, mondwater en andere verzorgingsproducten zijn kinderen veel vatbaarder voor allergieën.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Johns Hopkins Children’s Center dat is verschenen in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Onderzoekers van Johns Hopkins maakten gebruik van bestaande data uit een nationaal gezondheidsonderzoek onder 860 kinderen tussen 6 en 18 jaar oud. De wetenschappers analyseerden de relatie tussen het gehalte aan antibacteriëlen en conserveermiddelen die worden gevonden in hygiëneproducten en de aanwezigheid van het antilichaam IgE in de urine van de kinderen. IgE reageert op allergenen en wordt met name aangetroffen in mensen met allergieën.

Hygiënehypothese

“We ontdekten een verband tussen de mate van blootstelling, gemeten door de hoeveelheid antibacteriële stoffen in de urine, en het risico op allergieën, gemeten door de aanwezigheid van antilichamen die worden geassocieerd met specifieke allergenen,” aldus onderzoeksleider Dr. Jessica Savage van Johns Hopkins.

De onderzoekers voegden toe dat hun resultaten aansluiten op de zogenoemde hygiënehypothese die als mogelijke verklaring wordt genoemd voor het toenemende aantal allergieën in de westerse wereld. De hypothese stelt dat blootstelling aan alledaagse pathogenen op jonge leeftijd essentieel is voor een gezond immuunsysteem. Een tekort aan blootstelling kan volgens de theorie leiden tot een overactief immuunsysteem dat onschadelijke stoffen als proteïnen of pollen begint aan te vallen. Ook verklaart de theorie waarom kinderen allergisch kunnen zijn voor huisdieren.

Triclosan

“Het verband tussen het risico op allergieën en blootstelling aan antibacteriële stoffen suggereert dat ze de balans tussen goede en slechte bacteriën in het lichaam verstoren en zodoende het immuunsysteem aantasten waardoor het risico op allergieën toeneemt,” voegde Savage toe.

Kinderen met het hoogste gehalte aan triclosan in hun urine, een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof in zeep, mondwater en tandpasta, hadden tevens de hoogste concentratie IgE in hun urine. En kinderen met het hoogste gehalte aan parabenen in hun urine, conserveermiddelen met antibacteriële eigenschappen die worden gebruikt in cosmetica, voedsel en medicijnen, hadden ook de meeste antilichamen die worden geassocieerd met allergenen in hun urine.

Het team wist zeven ingrediënten aan te wijzen die in laboratoria de endocriene functie aantasten. Het ging om bisfenol-A (verwerkt in plastic), triclosan, benzofenon-3 en propyl-, methyl-, butyl- en ethylparabenen die worden verwerkt in hygiëneproducten, voedsel en medicijnen. Triclosan en propyl- en butylparabenen hebben allen antibacteriële eigenschappen en werden in de studie geassocieerd met een verhoogd risico op allergieën.

“De bevindingen benadrukken dat antibacteriële eigenschappen van deze stoffen mogelijk de drijvende kracht zijn achter hun effect op het immuunsysteem,” legde Dr. Corinne Keet van Johns Hopkins uit.

Langetermijnstudie

Kinderen met de hoogste gehaltes aan triclosan hadden twee keer zoveel kans om allergieën te krijgen dan kinderen met de laagste concentraties. Om het verband tussen antibacteriële stoffen en allergieën te verduidelijken zijn de onderzoekers van plan een langetermijnstudie te doen waarbij baby’s die worden blootgesteld aan antibacteriële stoffen een aantal jaren worden gevolgd.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

  1. Lees voor de gein eens wat er in dit soort produkten zit, en vraag je dan eens af, of je een robot bent, of uit de natuur komt!!!Ik denk van het laatste, en zeg daarom altijd:In de vrije natuur zou je deze produkten ook niet hebben, dus zal er wel weer iemand zitten te graaien.En als je leest wat er aan chemicaliën inzitten,die ze voor dikke geld bedragen u willen aansmeren??Je zou de graaier willen grijpen,en een aangifte doen wegens een poging tot……..een langzame dood.

    0 likes
  2. Question remains: WAAROM?

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

pensioen

Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

kanye west

Kanye West: Coronavaccin is ‘het merkteken van het beest’

Rapper en presidentskandidaat Kanye West heeft een ...