CoronaBinnenland

Forse kritiek op CBS-onderzoek naar oversterfte: ‘Veel te kort door de bocht’

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!

Het CBS concludeert na onderzoek dat mensen die gevaccineerd zijn tegen corona na de prik geen verhoogd risico liepen om te overlijden. Het statistiekbureau heeft gekeken naar oversterfte in de afgelopen jaren.

Het blijft onduidelijk waarom er eind vorig jaar duizenden mensen meer dan normaal kwamen te overlijden, zeggen het RIVM en CBS na onderzoek, waar Kamerlid Omtzigt in een motie om had gevraagd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er is veel kritiek op het onderzoek. Een onafhankelijke expertgroep van onder meer hoogleraren zegt in een persbericht dat het onderzoek ‘te veel beperkt is’ door toegang tot medische gegevens van overledenen. De schattingen van het CBS van de verhouding tussen oversterfte en coronasterfte is daardoor onvoldoende onderbouwd, aldus de experts.

Belangrijk dat er duidelijkheid komt

De klankbordgroep constateert dat er ‘nogal wat schort aan het datalandschap en dat het niet per se een gebrek aan data is, maar een gebrek aan toegang tot data’.

“Er is veel discussie over hoeveel mensen precies aan Covid-19 zijn overleden of aan een andere aandoening. Daarnaast wordt gespeculeerd over de effecten van de Covid-19-vaccinaties en de uitgestelde zorg op de oversterfte,” zegt gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

“Daarom is het belangrijk dat er duidelijkheid komt. Serieus onderzoek kan alleen als CBS, RIVM maar ook de wetenschap toegang krijgt tot de daarvoor noodzakelijke data,” benadrukt Van den Broek-Altenburg.

Veel te stellig

De klankbordgroep heeft twijfels over de informatie in de doodsoorzaakverklaringen die het CBS gebruikte om de oversterfte te onderzoeken. Ronald Meester, hoogleraar Waarschijnlijkheidsberekening aan de VU, zegt: “Het CBS is veel te stellig over het aantal Covid-19-sterfgevallen.”

“De gebrekkige registratie, gebaseerd vaak op niet meer dan vermoedens en symptomen, laat zo’n conclusie helemaal niet toe. Daarnaast moet niet alleen worden gekeken naar primaire doodsoorzaken, maar ook naar secundaire en tertiaire doodsoorzaken,” aldus Meester.

Volkomen absurd

BVNL-bestuurder Hans van Tellingen zegt over de ‘hallucinante berichtgeving’ van het CBS: “Dat het vaccin geen sterfte veroorzaakt, is veel te kort door de bocht.”

“Totaal onverwachte conclusie van het RIVM en CBS,” reageert FVD-voorman Thierry Baudet sarcastisch. “Maar: ruim 3000 mensen in de derde oversterftegolf stierven niet aan covid. ‘Waaraan zij dan overleden, is onduidelijk’. Hoe kun je dan stellen dat het zeker niet door de prikken komt?”

Jurist Sietske Bergsma merkt op: “Het is natuurlijk ook volkomen absurd te denken dat het RIVM ooit tot een andere conclusie zou kunnen komen. Ze promoten het vaccineren!”

4.9 94 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Duidelijkheid over die cijfers zal pas komen als het einddoel bereikt is vrees ik.

Henk-J
Henk-J
1 jaar geleden

Oversterfte door het vaccin maar daar zullen ze altijd onduidelijk over blijven, stel je voor dat zou de Pharma ernstig schade toebrengen.

Karinakatharina
Karinakatharina
1 jaar geleden

De slager keurt eigen vlees

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

Laten we deze instituten aanklagen voor moord met voorbedachte raden en alle verantwoordelijke vervolgen. Raken we een hoop tuig kwijt, die willens en wetens de mensen de dood hebben in gejaagd. Wat een vreselijke tijd waar we in leven.

Back to top button
69
0
We lezen graag je reactie!x