Homepagina » Gezondheid » Alleen al in Amerika sterven elk jaar 200.000 mensen door medische fouten. Dit is de reden waarom het hele systeem faalt
Alleen al in Amerika sterven elk jaar 200.000 mensen door medische fouten. Dit is de reden waarom het hele systeem faalt

Alleen al in Amerika sterven elk jaar 200.000 mensen door medische fouten. Dit is de reden waarom het hele systeem faalt

Per jaar sterven ongeveer 200.000 Amerikanen als gevolg van een medische fout, en die fouten worden het meest gemaakt door artsen met een burn-out, zo blijkt uit een recente studie.

Het falen van het hele medische systeem brengt het leven van patiënten in gevaar, zeggen onderzoekers van de Stanford School of Medicine en de Mayo Clinic.

Artsen die uitgeput zijn of lijden aan burn-out hebben twee keer meer kans om een fout te maken die het leven van de patiënt in gevaar brengt.

Vier keer groter

In een onderzoek onder 6695 artsen gaf 54 procent aan onlangs symptomen van burn-out en uitputting te hebben gehad, en 11 procent gaf toe de afgelopen drie maanden tenminste één ‘grote’ medische fout te hebben gemaakt.

De analyse toonde aan dat de artsen met een burn-out ruim tweemaal zoveel kans hadden om een fout te maken.

De kans op een ernstige fout was ook vier keer groter in klinieken en medische units met de laagste veiligheidsgraad, zoals die beoordeeld werd door artsen.

Nationale epidemie

Maar uit andere onderzoeken is gebleken dat het aantal fouten, ook in goed georganiseerde en veilige eenheden, verdrievoudigd wordt wanneer de arts uitgeput is, wat suggereert dat een burn-out de belangrijkste factor is voor de veiligheid van patiënten.

Een burn-out is onder Amerikaanse artsen een ‘nationale epidemie’ geworden, zeggen de onderzoekers, die de helft van alle artsen treft.

Het onderzoek is gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.

[Medisch Dossier]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Marc schreef:

  Iedereen gaat wel eens moe werken en gelukkig zij ook want de wereld is toch al overbevolkt.

  1 likes
  • tigron schreef:

   beste Marc,

   Het lijkt mij interessant om te zien of je hetzelfde zal zeggen zodra JIJ op ‘n operatietafel ligt, of je partner, of je kind.
   Misschien komt voor jou dan karma om de hoek kijken.
   Ik hoop van harte dat je nog lang zult leven en de tijd gebruikt om meer menselijkheid te krijgen, zowel v.w.b. IQ, EQ alsook SQ.
   Je kunt al vast beginnen om goed na te denken vóórdat je nog meer van dergelijke reacties geeft.

   11 likes
  • guido schreef:

   Het zal je vrouw of kind maar wezen. Of jijzelf maar zoals je harteloos hier zelf schrijft geeft het niet er is toch overbevolking.

   6 likes
  • Elise schreef:

   Je weet dus niet wat een burn-out is? Je hebt verschillende soorten burn-out. Een geestelijke: Je vindt het werk niet meer leuk/Je voelt alsof je geleefd wordt. 2. Een lichamelijke: je doet teveel/mede door verplichtingen. 3. Combinatie van beide.
   Ik heb zelf de 2de gehad. Dan heb je roofbouw op je lichaam gepleegd. Het voelde alsof de motor in mijn lijf bleef draaien.(hormoonbalans compleet verstoord) Viel ook kilo’s af. Ik wilde dus nog wel van alles doen, maar mijn lichaam zei: stop. Rust nemen is dan erg belangrijk. Ik ben eigenlijk nooit goed herstelt. Zit nu ook nog met de grote K ziekte.(ook hormonaal).
   Burn-out kan dus dodelijk zijn. Lichamelijk ziek of zelfs zelfmoord(bij punt 1) kan er uit voort komen.

   0 likes
 • Elise schreef:

  In heel veel sectoren is er kans op een burn-out. Vaak veroorzaakt door een te strakke planning en te weinig personeel. Dan erbij waren er vroeger aparte beroepen, die men nu heeft samen gesmolten.
  Voorbeeldje V&D. Mijn moeder(72) werkte er: Er waren bij haar op de afdeling: verkoopsters(dus puur alleen verkoop), mensen die de boel uitpakken, schoonmaaksters, caissières, etaleurs etc. Aantal jaren geleden toen ik er werkte: Je deed alles en je kon opdagen, wanneer het hen uitkwam. Dus niks vaste dagen. Alle dagen open.

  2 likes
 • Elise schreef:

  De volgende crash maakt daar een einde aan.

  2 likes
 • x

  Check Also

  pandemie

  Nobelprijswinnaar: ‘Einde corona-pandemie nabij, meeste mensen immuun’

  De corona-pandemie is over het hoogtepunt heen ...

  coronavirus

  Professor: 500.000 Amerikanen hebben coronavirus. ‘Geloof de cijfers niet’

  Mensen moeten het coronavirus serieus nemen, vindt ...

  >