Gezondheid

“Alles wat we weten over de behandeling van depressie, klopt niet”

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het idee dat depressie ontstaat door een tekort aan de stof serotonine in de hersenen was het vliegwiel voor de miljarden euro’s opleverende SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers). De SSRI-industrie werd gelanceerd met grote merken als Prozac, Zoloft en Celexa.

Een nieuwe studie laat zien dat deze theorie niet klopt. De medicijnen beïnvloeden de verkeerde delen van het brein. Er worden vraagtekens gezet bij de manier waarop depressie in de afgelopen 20 jaar is behandeld. Onderzoekers van het John D. Dingell VA Medical Center en de Wayne State University School of Medicine hebben muizen gefokt die geen serotonine kunnen produceren. Theoretisch gezien zouden ze dus chronisch depressief moeten zijn, maar dat is niet het geval. De muizen vertoonden geen tekenen van depressie, maar werden juiste agressief. Verrassend genoeg gedroegen muizen die onder stress stonden zich normaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Recent onderzoek toonde al aan dat SSRI’s mogelijk niet effectief zijn tegen depressie. Toch slikken 10 procent van alle Amerikanen en een kwart van alle vrouwen tussen de 40 en 60 jaar deze antidepressiva. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat meer dan 350 miljoen mensen aan depressie lijden.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift ACS Chemical Neuroscience. Hoofdonderzoeker Donald Kuhn wilde achterhalen of serotonine daadwerkelijk een rol speelt bij depressie. Een aantal muizen kreeg antidepressiva toegediend en reageerde op een soortgelijke manier op de medicijnen als normale muizen.

De wetenschappers concludeerden dat er geen link is tussen serotonine en depressie en dat de wetenschap moet gaan zoeken naar andere factoren. De resultaten kunnen een enorme impact hebben op het onderzoek naar depressie.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat twee derde van de mensen die SSRI’s slikken, depressief blijft. Critici zeggen dat antidepressiva niet veel beter zijn dan een placebo, maar wel vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

SSRI’s worden sinds de jaren tachtig op grote schaal voorgeschreven. Ze werden gepresenteerd als veilige medicijnen die de oorzaak van depressie konden aanpakken. Hoewel SSRI’s niet effectiever zijn dan de oude antidepressiva, zijn ze wel minder giftig.

Een studie van het National Institute of Mental Health liet zien dat twee op de drie patiënten met een depressie niet volledig herstellen als ze moderne antidepressiva slikken. “Deze resultaten zijn belangrijk omdat het voorheen onduidelijk was hoe effectief (of ineffectief) antidepressiva waren,” zei James Murrough van de Mount Sinai School of Medicine.

[Alternet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ghost
Ghost
9 jaren geleden

Neurotransmitters zijn heel erg belangrijk. Al is ons brein nog steeds het minst begrepen orgaan.

Endorfine zorgt er o.a. voor dat wij ons prettig voelen en dit stofje wordt aangemaakt na inspanning. Bijvoorbeeld duurzaam hardlopen. kan worden aangemaakt naar een lichamelijk inspanning. Tevens werkt het als een soort natuurlijke pijnstiller. Uit onderzoek is ook gebleken dat zwangere vrouwen in de laatste weken voor hun bevalling endorfine aanmaken om de bevalling dragelijker te maken.

Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Hersenweefsel bestaat voor het grootste deel uit twee cel-soorten: ± 15% neuronen (zenuwcellen) en ± 85% gliacellen (ondersteunende cellen). De circa 10 miljard neuronen dragen informatie op elkaar over via een ingewikkeld proces waarbij neurotransmitters een belangrijke rol spelen. Het basisprincipe is als volgt (zie ook de illustratie):

Een neuron stuurt een elektrische prikkel (een boodschap) naar een andere neuron.
De prikkel komt bij het uiteinde van het (“presynaptische”) neuron.
In dit uiteinde van het neuron liggen blaasjes opgeslagen met zogenaamde “neurotransmitters”.
De elektrische impuls zet een aantal reacties in gang.
De blaasjes met neurotransmitters versmelten met de buitenrand van het uiteinde van het neuron.
De neurotransmitters komen in een spleet (synaps) tussen twee neuronen.
De neurotransmitters gaan naar het begin van het volgende (“postsynaptische”) neuron.
De neurotransmitters binden zich tijdelijk aan een receptor.
Via een ingewikkeld chemisch proces wordt er weer een elektrische prikkel doorgestuurd.
De neurotransmitters worden afgevoerd en opgeruimd via afbraak door enzymen, heropname in het neuron van oorsprong en opname in gliacellen.

Kortom… Als medicijnen ervoor zorgen dat de neurotransmitter/overdrachtsstof beter werkt, tja, waarom niet? Maar ieder lichaam reageert anders op medicatie en dat maakt het nog ingewikkelder.

Kime
Kime
9 jaren geleden

Is de IQ van een wetenschapper zwakbegaafd of wat ; ‘Eerder onderzoek heeft aangetoond dat twee derde van de mensen die SSRI’s slikken, depressief blijft. ‘

Die middel Oxazepam en al die andere troep is niet om jou te behandelen van je eigen depressie, maar om het juist te onderdrukken. Daar zijn wetenschappers in geslaagd, niet in het aloude verhaaltje met deze pilletje ben je genezen van je eigen problemen. Beetje raar verhaal dit.

exegese
exegese
9 jaren geleden

De vraag is : Hoe lang wisten ze dit al, en hoe lang zullen ze hier nog gewoon mee doorgaan ? Wiens belangen staan hier weer voorop ? Hoeveel zakken moeten er nog gevuld worden ten koste van hoeveel onschuldige slachtoffers ?

Faith
Faith
9 jaren geleden

Ze maken de dommem massa eerst depressief met al dat oorlogsnieuws, bezuinigingen, krisis ellende en angstzaaien met in scene gezette terreurgroepen, allemaal nergens voor nodig, daar niet van, het zijn maar een ostel op macht beluste gekken die dit allemaal verzinnen en op tv laten zien maar je kan maar in de ban geraken. Vervolgens kun je eventueel naar de depressiva’s grijpen, mocht je de behoefte hebben. Dit lijkt ook wel geregiseerde poppenkast. Lallende pleeborstels als Kissinger, zie topic hiernaast, regeren de wereld maar ze zijn door al die miljarden en biljarden compleet knettergek geworden van de macht, die ze ons heel brutaal opgelegd hebben, vergeet dat niet. Mensen worden intens slecht als ze veel geld hebben en het is notabene van ons gestolen! Wake up! Dementerende ouwelullen horen in een geriatrische inrichting te zitten en niet in het Witte Huis.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x