Mens en Dier

Monsanto veroordeeld voor ziek maken Franse boer: “Dit is het beginpunt van een golf aan schadeclaims”

Help mee door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Franse boer die hersenschade opliep nadat hij een herbicide van Monsanto inademde, heeft gelijk gekregen in een rechtszaak tegen de chemiereus.

Elf jaar geleden controleerde Paul François (47) na het schoonmaken de kuip van een verpulveraar. Daarbij ademde hij giftige dampen in, afkomstig van herbiciden die hij gebruikt voor het verbouwen van graan.

‘Historisch’ vonnis

De boer gaf bloed over, werd opgenomen in het ziekenhuis en raakte zelfs in coma. Hij liep daarbij hersenschade op en loopt het risico op zwaardere bijwerkingen. Uit medisch onderzoek in 2005 bleek dat zijn lichaam sporen van chloorbenzeen en anachloor bevatte, de hoofdbestanddelen van het product. Na een jarenlange juridische strijd heeft de rechtbank in Lyon François gelijk gegeven.

Monsanto wordt verantwoordelijk gehouden voor de schade die de boer opliep na het inademen van het middel Lasso. De landbouwreus moet François volledig compenseren. Hij spreekt van een ‘historisch’ vonnis. Voor het eerst is een fabrikant van herbiciden veroordeeld wegens het veroorzaken van schade die de producten veroorzaken.

Risico’s waren in de jaren tachtig al bekend

Volgens François is dit het beginpunt van een golf aan schadeclaims. Hij moest eerder ook al een rechtszaak aanspannen tegen de Franse sociale zekerheid omdat die weigerde zijn gezondheidsklachten te erkennen als beroepsziekte. In die zaak kreeg hij in 2009 gelijk.

De risico’s van Lasso werden al in de jaren tachtig vastgesteld. Desondanks hield Monsanto het op de markt. Inmiddels is de herbicide in diverse landen verboden, waaronder in Canada, Groot-Brittannië en België. In 2007 werd het ook van de Franse markt gehaald.

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x