Buitenland

Alles wijst erop dat de IJslandse Piratenpartij de volgende regering mag vormen

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De IJslandse Piratenpartij, onder andere voorstander van de legalisering van drugs en asiel voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, is de grote favoriet voor de verkiezingen op het eiland. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De partij gaat al ruim een jaar aan kop in de meeste peilingen en zou, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 18 tot 20 zetels winnen. In 2013 wonnen de Piraten, vier jaar geleden opgericht door hackers en anti-auteursrechtactivisten, drie zetels in het 63 zetels tellende parlement.

Niet langer louter gericht op protest maar ook op hervormingen van het politieke bestel, wordt de aantrekkingskracht van de partij vergeleken met die van het Spaanse Podemos en het Griekse Syriza.

Nieuw soort overheid

De vervroegde verkiezingen, gepland voor eind oktober, werden uitgeschreven nadat het schandaal over de Panama Papers de vorige IJslandse premier tot aftreden had gedwongen. Sigmundur David Gunnlaugsson en zijn echtgenote bleken miljoenen euro’s bij een bedrijf te hebben ondergebracht dat belangen had in IJslandse banken.


De IJslanders zijn in toenemende mate ontevreden over het politieke establishment. De Piratenpartij pleit voor directe democratie en een nieuwe grondwet. Partijleider Birgitta Jonsdottir zei in een recent interview met Bloomberg dat haar partij samen met een aantal volksbewegingen werkt aan het vormen van ‘een nieuw soort overheid’.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Earthaxis
Earthaxis
6 jaren geleden

Grappig, het begint altijd met goede bedoelingen, idealistisch. Maar vroeg of laat zal macht toch weer corrumperen. De mens is zwak. Je hebt vaak maar 1 zwakke schakel nodig. Uiteindelijk is alles wat de mens doet slechts een Poging.

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Het klinkt als een stelletje primitieve barbaren, ‘piratenpartij’.

De Overheid
De Overheid
6 jaren geleden

Die piraten horen ook bij het Vaticaan dus maak je niet druk. Het gaat gewoon verder want anders waren de piraten nooit zover gekomen. Ze hebben toestemming gekregen!!!

Vrijdenker
Vrijdenker
6 jaren geleden

Doorgaan! Waarom komt er in Nederland niemand met dit soort ideëen? Wij zitten hier dringend om verlegen. Hadden wij ook maar een eigen Nigel Farrage of Birgitta Jonsdottir! Wij hebben alleen maar Wilders, Rutte, Samson en Pechtold … wat een verschil! Wat een troep!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x