Homepagina » Gezondheid » VIDEO: 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees
VIDEO: 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees

VIDEO: 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees

De sociale nieuwssite BuzzFeed heeft 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees op een rijtje gezet. We hebben het dan over ham, bacon, corned beef, salami, hotdogs, hamburgers, worst, enzovoorts.

Het is geen geheim dat bewerkt vlees erg slecht is voor je. Toch liggen de supermarkten er vol mee en wordt het op grote schaal geconsumeerd. Volgens de vleesindustrie is er niet genoeg bewijs dat deze producten ongezond zijn.

Uit een studie in het tijdschrift BMC Medicine is gebleken dat de inwoners van 10 Europese landen die het meeste bewerkte vlees consumeerden 44 procent meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden. Deze mensen liepen daarnaast 72 procent meer kans op hartziekten en 11 procent meer kans op kanker.

Nitrosamines

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kwam tot de ontdekking dat de consumptie van bacon, ham, hotdogs, salami en worst het risico op darmkanker verhoogt. Uit andere studies blijkt dat bewerkt vlees het risico op darmkanker met 50 procent verhoogt, blaaskanker met 59 procent, maagkanker met 38 procent en alvleesklierkanker met 67 procent. Het risico op diabetes wordt met 50 procent verhoogd en daarnaast kan bewerkt vlees je longfunctie aantasten.

Aan bewerkt vlees kan nitraat zijn toegevoegd als conserveermiddel. Nitraat in vlees wordt vaak omgezet in nitrosamines, die een kankerverwekkende werking hebben. Om dat probleem te verhelpen wordt er soms ascorbinezuur (E300) of erythorbinezuur (E315) aan toegevoegd om zo de vorming van nitrosamines te beperken. Wanneer je vlees grilt worden er heterocyclische amines (HCA’s) gevormd, die ook zijn gelinkt aan kanker.

Gezondere keuzes

Je kunt verschillende dingen doen om gezondere keuzes te maken. Diverse studies bevestigen de gezondheidsvoordelen van vleesvrij eten, aldus de Harvard Medical School. Goede vegetarische of veganistische diëten zijn gezond, bevatten alle benodigde voedingsstoffen en kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van ziektes zoals hartziekte, kanker en diabetes, aldus een studie in het Journal of the American Dietic Association.

[Collective-evolution]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Scrambler schreef:

  Dat er een boel mis is met de vleesindustrie is, hoop ik, inmiddels elk weldenkend mens wel duidelijk. Het hier gepresenteerde filmpje laat ook wel iets van de gore misstanden zien, echter zonder verdere onderbouwing. Beetje sensatie zoeken, oftewel een heleboel hits op YouTube proberen te krijgen. Brengt immers geld in het laatje. Zelf ben ik een vleeseter maar ik zoek mijn vlees wel uit. Ik heb een goede slager die weet waar de dieren vandaan komen en hoe ze geleefd hebben. Maar… een enkele keer heb ik ook wel eens trek in een hamburger of hotdog maar dat komt niet vaak voor. En waarom ook? Er zijn genoeg gezonde, ook vegetarische, alternatieven voorhanden! Wat mij stoort aan de vleesindustrie is dat zij geen openheid van zaken geeft. Als ik iets koop heb ik het recht om te weten wat ik koop en vervolgens eet. Het gaat immers mijn lichaam in en wordt daarmee een onderdeel van mij. En mijn lichaam is mijn tempel! Meer controle nodig? Ja, helaas wel. Het blijkt immers elke dag weer dat de voedselindustrie niet om kan gaan met haar verantwoordelijkheden en dat alles, maar dan ook alles, alleen maar om geld draait.

  29 likes
  • Marc schreef:

   Goed geschreven Scrambler

   7 likes
  • Elise49 schreef:

   Zolang we in dit piramide systeem blijven zitten is het op elk vlak rampzalig.

   4 likes
  • Arwijn schreef:

   Ik beschouw alleen biologisch vlees als vlees. De rest weet je het niet zeker van of het nog wel vlees is na alle toevoegingen en chemische bewerkingen.

   3 likes
  • Jonathan Archer schreef:

   Natuurlijk is er van alles mis in de voedsel industrie… En natuurlijk is het walgelijk om dit te zien in een filmpje… Maar kom op mensen, dan kunnen we op een gegeven moment beter niks meer gaan eten… Want alles is besproeid en gedaan om ons lichaam kapot te maken.

   Conclusie: ookal is het ranzig wat ik zopas zag in het filmpje, dat weerhoud mij er niet van om nog weer een hotdog te gaan eten, of naar de Mac Donalds te knallen om daar Chicken MacNuggets te halen… Het produceren is walgelijk, maar het resultaat (ondanks al die giffen en kankerverwekkende stoffen die er in zitten) is best lekker…

   Er zit eigenlijk niks anders op dan gewoon zelf ons voedsel te gaan verbouwen…

   1 likes
 • jenne schreef:

  Dit gaat eigenlijk niet alleen maar over vlees, het geld voor kip, vis, en de hele rest in onze voedsel keten.
  Daar komt dan nog boven op de geestelijke vervuiling, via de dagelijkse brain f*ck, en dan de media, f*ckende, vretende, getatoueerde plastic tieten figuren, het liefst een zwarte man naast een wulpse blonde blanke bom, hoe onze kinderen hier mee omgaan, nou die weten niet beter, en die willen ook niet beter weten, die willen alles doen, en hebben wat ze wordt voor gezet, menselijke robots , zich totaal spiegelend aan hun Iphone, boeken lezen is er niet meer bij, ik heb echt meelij met ze, hun realiteit is volkomen kunstmatig,!

  5 likes
  • jenne schreef:

   Het is toch zo ?, die mensen die dit vlees verwerken, en met gif vermengen, worden daar voor betaald, zijn dus mensen als U en ik, hebben ze dan geen geweten ?!.
   En zo is het met alles, er zijn er die zich altijd lenen als handlanger van het kwaad, die zijn dus geen haar beter als hun opdracht gevers!

   4 likes
  • Faith schreef:

   Die media is idd ook een groot kwaad, maar denk je dat onze Alberts, Geers, Gors, Wendy’s en Linda’s weten dat ze lid zijn van een criminele bende? Nee natuurlijk niet, maar Linda wijst haar lezeresjes er wel op hoe fout een vrouw is die met een foute man omgaat. Nou jij weer! hahaha! jaja mensen er valt nog genoeg te lachen maar je moet het wel zien.

   0 likes
 • Pascal schreef:

  Deze vorm van manipulatie is wel de perfecte om over te gaan naar KWEEKVLEES wat naar mijn mening al jaren onbewust gegeten word in de Mc Donalds en andere grote FastFood giganten die dan ook de kleinere hun kweekvlees leveren zoals een febo of nog kleiner.

  Dan zijn we gelijk uit waarom die hamburger van de Mc Donalds niet kan rotten omdat hij niet dierlijk is maar van het LAB!!!!

  Dit zal de toekomst gaan worden zodat iedereen straks veel meer liefde gaat krijgen voor mens en dier.

  Ik denk vaak erg ver vooruit en misschien heb ik een ander bewustzijn om zaken anders in te zien.

  Gr. Pascal

  0 likes
  • jenne schreef:

   Ik kijk vaak naar het verleden, in dit geval, blijft de door ons gekozen overheid in gebreke, dit heeft direct te maken met volks gezondheid, maar ze spelen onder één hoedje!

   2 likes
 • Orlando schreef:

  Eet dan bio vlees

  1 likes
 • helder schreef:

  Ik vraag me af of je vlees zou moeten willen eten. Je eet een stuk kadaver,

  1 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >