Blog

Waarom zijn onze energierekeningen zo hoog? 

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De energieprijzen in Nederland zijn enorm gestegen. De reden voor de stijging is vrij simpel: gas is bijna vier keer duurder dan vorig jaar om deze tijd. Nederland is een netto-importeur en levering door leveranciers als Noorwegen, Qatar en Rusland is aanzienlijk duurder door een wereldwijde toename van de vraag in het afgelopen jaar.

De gasmarkt wordt verder beïnvloed door de Europese inspanningen om na de invasie van Oekraïne afstand te nemen van de Russische voorraden. Deze problemen zijn van invloed op de prijs van aardgas dat wordt gebruikt voor zowel verwarming als elektriciteit, aangezien aardgas ook wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Veel mensen gebruiken daarom een energievergelijker om geld te kunnen besparen, wat helaas niet altijd meer mogelijk is. Onderstaand lees je meer over waar energiekosten uit bestaan en wat we tegen de prijsstijging kunnen doen!

Wat draagt bij aan de energiekosten?

De prijs van energie bestaat uit verschillende dingen. Het grootste deel zijn de groothandelskosten van elektriciteit en gas die je leverancier via de markten zal kopen van de bedrijven die eigenaar zijn van de elektriciteitscentrales, of van gasimporteurs.

Dan zijn er de kosten voor het beheer van de nationale en lokale elektriciteits- en gasnetwerken, btw, de kosten van technologieën zoals slimme meters, beleidskosten voor zaken als energie-efficiëntieregelingen en de winsten van energiebedrijven.

Met andere woorden, er zijn veel verschillende aspecten die bijdragen aan de energiekosten en dus ook aan de stijging van de energieprijs.

Wat kunnen we doen tegen de prijsstijging?

Een argument is dat Nederland meer gas zou moeten produceren binnen zijn eigen grenzen. Maar dit lost het probleem niet op, aangezien gas een wereldwijde grondstof is en de prijzen in Nederland worden bepaald op basis van wereldwijde handel, ongeacht waar het gas wordt gewonnen.

Het is duidelijk dat Nederland, om zijn blootstelling aan gasprijzen te verminderen, minder gas moet gebruiken, ofwel door een andere brandstof te gebruiken voor verwarming, verlichting en koken, ofwel door simpelweg minder energie te gebruiken.

Om minder te gebruiken, heeft het land een programma van energie-efficiëntiemaatregelen nodig, en dat heeft het dringend nodig. Dit programma moet eerst de meest behoeftige huishoudens aanpakken – experts hebben aangetoond dat verbeteringen in de energie-efficiëntie huiseigenaren in staat stellen om hun huis voor langere perioden van de dag te verwarmen – en we moeten een eerlijke manier vinden om hiervoor te betalen.

Minder energie verbruiken is een win-winsituatie, omdat het de afhankelijkheid van aardgas vermindert, de overgang naar netto nul ondersteunt en de energierekening verlaagt.

Hoewel de regering enkele maatregelen heeft aangekondigd om het probleem te verhelpen, is geen enkele duidelijk gericht op de meest behoeftigen. De kloof tussen arm en rijk in Nederland wordt namelijk groter.

De stijging van de energiekosten zal deze kloof alleen maar groter maken, wat voorkomen moet worden. De prijs van energie en de bijbehorende impact op de kosten van levensonderhoud is een tikkende tijdbom die we moeten aanpakken om de ongelijkheid te verminderen en de levensstandaard voor iedereen in Nederland te verhogen.

3.8 5 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x