Homepagina » Innovatie » Grootste Belgische partij zet in op schone thoriumreactor
thorium2934872398742

Grootste Belgische partij zet in op schone thoriumreactor

De Nieuw-Vlaamse Alliantie pleit voor de bouw van een kerncentrale op thorium in België, aldus Kamerlid Bert Wollants.

De partij wil daarmee de bevoorradingszekerheid van energie onder controle houden terwijl een geleidelijke afbouw van kernenergie wordt gerealiseerd.

Een kernuitstap is een luxe die België zich op dit moment niet kan permitteren, stelt Wollants. Een kerncentrale op thorium geeft ademruimte om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen.

Veel minder radioactief afval

De nieuwe thoriumcentrale kan de sluiting van de oudste drie kerncentrales vanaf 2025 compenseren. Een centrale op de splijtstof thorium is aanzienlijk veiliger dan conventionele kerncentrales die gebruikmaken van uranium en plutonium. Een thoriumreactor levert ook veel minder radioactief afval dan een traditionele reactor.

Volgens Wollants wordt door het nog langer openhouden van bestaande kerncentrales alleen maar meer kernafval geproduceerd en verstevigt marktleider Electrabel haar positie.

Andere speler

Dat laatste kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, verduidelijkt Wollants. Hij is dan ook voorstander van een nieuwe centrale door een andere speler, of samenwerkingsverband tussen bestaande spelers.

In de ‘totaalvisie’ van de partij kunnen de overige kerncentrales in 2035 sluiten waarna in 2065 de nieuwe thoriumcentrale als laatste de deuren kan sluiten.

Schoon en veilig alternatief

Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) prees thorium als goedkoop, schoon en veilig alternatief voor uranium in kernreactoren.

De ecologische partij Groen weet niet wat ze hoort. “Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie,” zei Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Het Kamerlid heeft zich waarschijnlijk niet goed laten informeren, want in Frankrijk (Flamanville) en Finland (Olkiluoto) bouwt men aan nieuwe kerncentrales met alle gevolgen van dien: de vertragingen zijn enorm en de kosten rijzen de pan uit.

Bekijk ook de onderstaande video van CNN ‘Thorium: World’s greatest energy breakthrough?’

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 Vind je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. hoezo 2035 of 2065, ha ha, dan hebben we toch al lang een geheel andere wereld.
  een wereld van vrije energie, en vrij van dualiteit. vergeten zeker dat we dan in een heel ander tijdperk leven, het waterman tijdperk.

  0 likes
 2. wanneer worden onze domme politici eens zo slim als die in Belgie? Thorium is een veeeel beter alternatief dan huidige atoomcentrales op uranium..die zijn een misdaad tegen de mensheid…radioactieve troep wordt over de schutting van toekomstige generaties gegooid…onze politici luisteren alleen naar lobbyisten….en papagaaien….die een beetje na zonder zelf ook maar enige visie….en elk jaar weer een 180 graden draai de andere kant uit…waardeloze zooi…

  0 likes
 3. Geweldige ontwikkeling. Geen woorden, maar daden en…. tastbaar schone(re) energie. One small stap away from truly free energy.

  Aanvullend aandachtspunt voor SOPN?

  0 likes
 4. Ik dacht dat dat pas rond de 2150 begon? Of is het vast de transitie-naa-waterman-tijdperk? 🙂

  0 likes
 5. [quote name=”Henri”]wanneer worden onze domme politici eens zo slim als die in Belgie? Hahaha! Nog van die goede lollen graag!

  0 likes
 6. en daar gaat het wachten weer … :/

  hoeveel debatten zouden er nu komen denk je ?

  400 ? 500 ? :p

  0 likes
 7. @Arnoud,

  Ben ik helemaal met je eens hoor,
  in de shift waarin wij nu zitten heb je het niet meer over 25 of 50 jr, alles gaat nu in een Mega tempo, al dat eindeloos/zinloos 3d gedebatteer komt me inmiddels zo mijn strot uit, zo houden we die groeperingen in stand en dat kost alleen maar geld, euh…oja, dat plukken ze toch gewoon bij ons ‘het volk’ weg, ook een punt voor SOPN, ja toch?:)

  0 likes
 8. En het ergste van al is dat onze ‘groene’ partij, ertegen is…. van een omgekeerde wereld gesproken

  0 likes
 9. Groene partijen zijn zo dogmatisch als maar kan: zij wijzen kernenergie af, puur *omdat* het kernenergie is – dat het een veilige thoriumreactor is maakt het niets uit.

  Om dezelfde reden zullen ze ook altijd tegen auto’s blijven, al rijden alle auto’s electrisch en worden ze opgeladen door zonnepanelen.

  0 likes
 10. Thorium-232 word in dit artikel bedoeld, dat is de Thorium die zoveel voorkomt. In tegenstelling tot Uranium komt Thorium veel meer voor en scheelt het dus miljarden euro’s!

  De reden dat ik denk waarom men nog niet is overgestapt op Thorium is denk ik dezelfde reden waarom mensen nog niet zijn overgestapt van benzine op alternatieve methoden, namelijk: er is nog geld in te verdienen, VEEL geld.

  Het proces gaat als volgt: je beschiet Thorium-232 met neutronen, dit vervalt naar Protactinium-233, wat vervolgens vervalt naar Uranium-233, tadaaaa een goedkope en veilige manier om kernenergie te produceren.

  Bij het produceren van kernenergie werd altijd Uranium-235 gebruikt, de zeldzame en dure vorm van uranium.

  Helaas word dit verhaal niet altijd vertelt in de media, namelijk dat uranium-233 gewoon net zo gevaarlijk is.

  0 likes
 11. Maar ja, mensen levens worden toch vaak niet meegetelt bij een kernramp, in plaats daarvan tellen de magnaten liever de miljarden die ze verdienen.
  Maar er is natuurlijk een verschil, is het een kerncentrale van de staat of is het een kerncentrale van een ondernemer?
  Wanneer een kerncentrale van de staat ontploft is het natuurlijk veel erger als een staat klein is, zoals in Japan, daar schaffen ze gelijk alle kerncentrales af.
  In Amerika doen ze daar trouwens niet zo moeilijk over, Amerika is groot genoeg! Dan zetten we natuurlijk ook maar gelijk een kerncentrale bij een breuklijn! 😀
  Maakt niet uit, we nemen het risico, levert veel geld op en is goed voor de economie en ons biljoenen tekort! 🙂

  0 likes
 12. Het zou helemaal in orde komen moest de grootste Belgische (Vlaamse) partij het land mee besturen … . Helaas leven we in België in een ander soort democratie waar de minderheid de meerderheid regeert.

  0 likes
 13. [quote name=”Ben Rijk”]Maar ja, mensen levens worden toch vaak niet meegetelt bij een kernramp, in plaats daarvan tellen de magnaten liever de miljarden die ze verdienen.:)[/quote]

  Inderdaad want die gevaarlijke ongevallen ook met kernenergie, Je vraagt je af waarom met de handen in het haar zit. Greenpies roept dan wel mogelijk 100.000 doden in Tsjernobyl, echter de werkelijkheid komt nog niet bij de 50. Hoeveel doden in Japan? 3 Hoeveel in verband met radioactiveit? juist geen één. Hoeveel doden vallen er elk jaar in de windmolenbranch? Zoek eens op en schrik niet.

  Men laat zich volstoppen met anti gevoelens, maar men vergeet contact te houden met de realiteit.

  Ik ben voor alternatieve energie die rendabel is. Maar voorlopig is die er niet. Woon in Brazilie , maar zelfs hier verdien ik mijn laatste generatie zonnepanelen niet terug!

  Daarbij zonder de groene terroristen zou het leven ook veel goedkoper zijn, met minder opgelegde regels.

  0 likes
 14. [quote name=”M. Brandenburg”]

  Greenpies roept dan wel mogelijk 100.000 doden in Tsjernobyl, echter de werkelijkheid komt nog niet bij de 50. [/quote]

  Neem je me in de maling? De kinderen met een geboorte defect (die daarna overlijden) en doden door de straling worden meegeteld als vermoord door de kernramp he?

  Heel erg onrespectvol dat je dat zei, jullie onderschatten kernenergie qua schadelijkheid heel erg.
  Wat er gebeurde in Tsjernobyl is dat er een KERNREACTOR IN EEN STAD ontplofte, dat zorgde voor duizenden doden.

  Kijk op dit plaatje, de uitspreid zone van de ramp:

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Chernobyl_radiation_map_1996.svg

  dat hele gebied is besmet geraakt, mensen in NEDERLAND konden zelf klagen over de straling, omdat de koeien geen melk meer gaven! en dan kregen ze nog geld toe ook! dat is niet onderschat, dat is de realiteit, ik snap sommige mensen soms niet…

  0 likes
 15. Ook snap ik nog steeds niet dat sommige mensen na de vele jaren die zijn verstreken nog steeds niet het verschil kunnen zien tussen UITBUITING en WERKELIJK groen zijn, groen zijn zonder dat er al te veel geld aan te pas komt.
  Groen zijn kun je nou eenmaal niet altijd kopen, zelf al is je elektriciteit groen, dan is er nog een grote kans dat de rest wordt aangevuld met kernenergie (in Nederland wat minder).

  0 likes
 16. MINDER kern afval is GEEN oplossing..
  Ik begrijp echt niet dat er toch enthousiasme bestaat bij Niburu.
  Ik heb ook meerdere malen via e-mail om uitleg gevraagd maar krijg gewoon geen reactie. Ook de sopn geeft geen antwoord.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

Vader en zes kinderen schuilen jaren in Drentse kelder in afwachting van einde der tijden. Zo overleefden ze

Vader en zes kinderen schuilen jaren in Drentse kelder in afwachting van einde der tijden. Zo overleefden ze

In het Drentse Ruinerwold zijn zes mensen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.