Innovatie

Grootste Belgische partij zet in op schone thoriumreactor

Help ons door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Nieuw-Vlaamse Alliantie pleit voor de bouw van een kerncentrale op thorium in België, aldus Kamerlid Bert Wollants.

De partij wil daarmee de bevoorradingszekerheid van energie onder controle houden terwijl een geleidelijke afbouw van kernenergie wordt gerealiseerd.

Een kernuitstap is een luxe die België zich op dit moment niet kan permitteren, stelt Wollants. Een kerncentrale op thorium geeft ademruimte om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen.

Veel minder radioactief afval

De nieuwe thoriumcentrale kan de sluiting van de oudste drie kerncentrales vanaf 2025 compenseren. Een centrale op de splijtstof thorium is aanzienlijk veiliger dan conventionele kerncentrales die gebruikmaken van uranium en plutonium. Een thoriumreactor levert ook veel minder radioactief afval dan een traditionele reactor.

Volgens Wollants wordt door het nog langer openhouden van bestaande kerncentrales alleen maar meer kernafval geproduceerd en verstevigt marktleider Electrabel haar positie.

Andere speler

Dat laatste kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, verduidelijkt Wollants. Hij is dan ook voorstander van een nieuwe centrale door een andere speler, of samenwerkingsverband tussen bestaande spelers.

In de ‘totaalvisie’ van de partij kunnen de overige kerncentrales in 2035 sluiten waarna in 2065 de nieuwe thoriumcentrale als laatste de deuren kan sluiten.

Schoon en veilig alternatief

Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) prees thorium als goedkoop, schoon en veilig alternatief voor uranium in kernreactoren.

De ecologische partij Groen weet niet wat ze hoort. “Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie,” zei Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Het Kamerlid heeft zich waarschijnlijk niet goed laten informeren, want in Frankrijk (Flamanville) en Finland (Olkiluoto) bouwt men aan nieuwe kerncentrales met alle gevolgen van dien: de vertragingen zijn enorm en de kosten rijzen de pan uit.

Bekijk ook de onderstaande video van CNN ‘Thorium: World’s greatest energy breakthrough?’

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
arnoud
arnoud
10 jaren geleden

hoezo 2035 of 2065, ha ha, dan hebben we toch al lang een geheel andere wereld.
een wereld van vrije energie, en vrij van dualiteit. vergeten zeker dat we dan in een heel ander tijdperk leven, het waterman tijdperk.

Henri
Henri
10 jaren geleden

wanneer worden onze domme politici eens zo slim als die in Belgie? Thorium is een veeeel beter alternatief dan huidige atoomcentrales op uranium..die zijn een misdaad tegen de mensheid…radioactieve troep wordt over de schutting van toekomstige generaties gegooid…onze politici luisteren alleen naar lobbyisten….en papagaaien….die een beetje na zonder zelf ook maar enige visie….en elk jaar weer een 180 graden draai de andere kant uit…waardeloze zooi…

Marcel Koenders
Marcel Koenders
10 jaren geleden

Geweldige ontwikkeling. Geen woorden, maar daden en…. tastbaar schone(re) energie. One small stap away from truly free energy.

Aanvullend aandachtspunt voor SOPN?

Henk Brasschaat
Henk Brasschaat
10 jaren geleden

Ik dacht dat dat pas rond de 2150 begon? Of is het vast de transitie-naa-waterman-tijdperk? 🙂

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x