Buitenland

Amerikanen hebben hoop op omverwerpen van Assad in Syrië opgegeven. Dit moment gaat de geschiedenis in

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De militanten van het Vrije Syrische Leger rond de Syrische stad Deraa kunnen niet meer rekenen op steun van de Amerikanen.

Ten zuiden en oosten van Deraa en buiten Quneitra en Sweida komen Russische raketten en Syrische bommen neer, nadat oppositiestrijders afgelopen week een plan voor vrede weigerden te accepteren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Amerikaanse boodschap richting de strijders is somber en hopeloos: “Jullie moeten je besluiten niet baseren op de aanname dat wij zullen ingrijpen. De Amerikaanse overheid heeft begrip voor jullie moeilijke omstandigheden en blijft de Russen en Syriërs adviseren om geen militaire maatregelen te nemen die de deëscalatiezone schenden.”

Verraden

De Amerikanen zagen hiermee de poten onder hun bondgenoten vandaan, schrijft oorlogsjournalist Robert Fisk voor de Independent.

“Maar de VS beseft ook dat al die miljoenen dollars aan training en wapens naar al-Nusra (lees Al Qaida) zijn gegaan,” voegt hij toe.

De Amerikanen lijken de gewapende oppositie te hebben opgegeven, aldus Fisk. Waarschijnlijk hebben ze Israël geadviseerd dat een terugkeer naar de status quo vóór de Syrische oorlog de voorkeur heeft boven het riskeren van een oorlog met Iran.

De Koerden in het noorden van Syrië weten hoe het is om verraden te worden door de Amerikanen.

Bufferzone

Toen Kissinger in 1975 vrede sloot tussen Saddam Hoessein en de sjah van Iran kwam er een einde aan de CIA-operatie die gericht was op het helpen van de Koerden tegen de Iraakse leider.

Syrië is bang dat de Israëli’s nu hun eigen ‘bufferzone’ creëren onder Golan, net zoals eerder gebeurde in het zuiden van Libanon.

Die bleef 22 jaar bestaan, totdat de Libanese militie – het Zuid-Libanese Leger – zich in 2000 samen met Israël terugtrok.

Geef je over

In Syrië lijkt het Westen zich nu terug te trekken. Als het bereid is om zijn bondgenoten in het zuiden en noorden van Syrië de rug toe te keren, zijn Rusland en Assad de grote winnaar.

De Amerikaanse boodschap aan de bondgenoten buiten Deraa – ‘geef je over’ – kan worden geïnterpreteerd als een kleine overwinning, aldus Fisk.

Amerika en de NAVO hebben de hoop op het omverwerpen van Assad opgegeven, besluit hij.

Foto: Барвенковский Wikimedia Commons

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
guido
guido
5 jaren geleden

Amerika en de NAVO hebben de hoop op het omverwerpen van Assad opgegeven, besluit hij.
Weer zo`n figuur die zijn mening belangrijk vind en denkt dat dit de waarheid is en naar buiten moet treden voor zijn centjes. Heeft hij het aan Amerika en de Navo zelf gevraagd dan en zo ja VERTROUWT hij deze ….. wat een onzin allemaal gewoon voor ons gewone mens afwachten wat er gaat gebeuren, ik zelf kan helaas niet in de toekomst kijken. Hij wel gezien zijn commentaar.

Furious Anger
Furious Anger
5 jaren geleden

Boontje komt om zijn loontje. Maar goed we zijn nog lang niet van die smerige Amerikaanse terroristen af incl. aanhang! Russia keep up the good work.

René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

De USA heeft de aandacht verlegd naar Iran. De inlichtingendiensten van de USA en Israël hebben geconcludeerd dat Iran een groot gevaar is. Iran gaat op een sneaky manier te werk. Iran valt idd zelf geen land aan maar doet dit via terroristische groepen zoals hezbollah en hamas. Syrië is geen groot gevaar voor de wereld, Iran wel, daarom is de aandacht van de USA verlegd. Daarom wil Trump meer mini-nukes bouwen, om een eventuele tegenaanval van Iran in de kiem te smoren, met de nadruk op smoren. Tevens heeft Iran een militair samenwerkingsverband met Syrië, dus via een omweg wordt Assad op den duur alsnog afgezet. De USA en Israël zijn meesters in strategie.

René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

Ook de EU heeft bewijzen in handen dat Assad meerdere misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd. Dus Assad moet berecht worden, afgezet worden, of hij moet de kogel krijgen.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x